Login

Het lijkt misschien een lastige klus: het inbouwen van LED-inbouwspots in een verlaagd plafond. Maar net als bij andere klussen is een goede voorbereiding het halve werk. Volg de stappen in deze handleiding, dan zult u zien dat deze klus best meevalt! Handige klussers kunnen hier direct de handleiding downloaden. Het is praktisch om deze handleiding uit te printen, zodat u hem altijd bij de hand heeft. De handleiding bestaat uit twee gedeelten: één met een algemeen aansluitschema en vijfstappenplan en één handleiding per LED-inbouwspot. Let er bij het tweede gedeelte op, dat u de juiste kiest. Heeft u een LED-inbouwspot van 3 watt gekocht, bekijk dan ook het inbouwschema van de 3 watt inbouwspot. U kunt natuurlijk ook de handleiding downloaden uit het tabblad “bijlagen” van de LED-inbouwspot die u in onze webwinkel kocht. Dan weet u zeker dat u de juiste informatie gebruikt.

Let op de inbouwdiepte van uw LED inbouwspots

Voor het installeren van LED-inbouwspotjes in een verlaagd plafond adviseren wij een minimale afstand van 3 centimeter tussen het oorspronkelijke plafond en het verlaagde plafond. Hoewel LED-inbouwspots maar minimaal warmte afgeven, moet deze warmte wel weg kunnen. De enige LED-inbouwspots met slechts 3 centimeter inbouwdiepte zijn spotjes van 1 watt.

Wat heeft u nodig bij de installatie van LED-inbouwspots?

Voor u aan de slag gaat, verzamelt u eerst alles wat u nodig heeft voor het installeren van LED-inbouwspotjes. Wij zetten alle benodigdheden voor u op een rij:

  • De LED-inbouwspotjes in de gewenste lichtsterkte. Bij LED-inbouwspotjes gaat het niet zozeer om wattage, maar om het aantal lumen van de inbouwspots. Tip: Wilt u halogeenspotjes vervangen door LED-inbouwspotjes? In onze webwinkel staat bij ieder LED-inbouwspotje welke sterkte halogeenspot de LED-spot kan vervangen.
  • Een elektriciteitsdraad met randaarde voor boven op het plafond.
  • Een dimmer als u uw LED-lampen wilt dimmen. Wij raden eigenlijk altijd aan om dimbare LED-inbouwspotjes aan te schaffen. Ook wanneer u nu nog niet denkt, dat u uw inbouwspotjes wilt dimmen. Het enige verschil is namelijk de transformator. Die bepaalt of LED-inbouwspotjes dimbaar zijn of niet. Mocht u dan in de toekomst besluiten dat u uw LED-inbouwspotjes tóch wilt dimmen, bijvoorbeeld wanneer u verhuist, dan kan dat in ieder geval.
  • Kroonsteentjes of lasklemmen. De Wago lasklem is ideaal om uw LED-inbouwspots mee te verbinden en past op alle LED-inbouwspots in onze webwinkel. Let op: u heeft twee lasklemmen per inbouwspot nodig.
  • Voldoende elektrisch snoer (2x0,75mm2) voor de klus.
  • Stekker

Aan de slag met de installatie!

Stap 1: aansluiten wandcontactdoos

Schakel allereerst de stroom in de ruimte uit. Veiligheid boven alles! Daarna verbindt u een opbouw wandcontactdoos met een lichtpunt in de ruimte en plaatst de wandcontactdoos boven het -verlaagde- plafond.

Stap 2: Bepaal waar de LED-inbouwspots komen

Bepaal waar de inbouwspots moeten komen. De minimale afstand tussen de gaten is 30 centimeter. Wilt u de LED-inbouwspots op één lijn zetten, dan is het verstandig om een laserlijn te richten. Zo weet u zeker dat u de spotjes perfect recht plaatst. In de gebruiksaanwijzing van de LED-inbouwspots staat meestal ook de maximale afstand tussen de inbouwspots.

 

Stap 3: Maak gaten in het plafond

 

Markeer de plaatsen van de inbouwspots en maak de gaten in het verlaagde plafond met een gatenboor. In de gebruiksaanwijzing van de LED-inbouwspots vindt u welke diameter gatenboor u nodig heeft.

Stap 4: Plaats de transformator

Nu kunt u de transformator die bij de LED-inbouwspots hoort door het gat steken en deze aansluiten op de opbouw wandcontactdoos. Vervolgens trekt u het aansluitsnoer vanaf de transformator door het gat naar buiten om daar het eerste inbouwspotje op aan te sluiten.

Stap 5: Sluit alles aan

Nu komt het leuke werk! U kunt de houders voor de LED-inbouwspots in de geboorde gaten plaatsen. Sluit de aansluitsnoeren eerst aan op de houders en klik vervolgens de houders in de gaten. Hoe dit exact moet, leest u in de gebruiksaanwijzing van de inbouwspots. Heeft u gekozen voor een dimmer? Vervang dan de standaard schakelaar door één van de LED-dimmers uit onze webwinkel. Op die manier weet u zeker dat uw LED-inbouwspots perfect dimmen.

 

Nog meer informatie over het aansluiten van LED-inbouwspots?

Meer informatie over het aansluiten van LED-inbouwspots, of alle andere soorten LED-verlichting, vindt u op onze blogpagina. Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag met advies op maat!

© Copyright 2019 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW -