Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
IP normeringen en waardes uitgelegd voor LED verlichting
Home / IP normeringen en waardes uitgelegd voor LED verlichting

Wat zijn IP waarden?

IP-waarde, u hebt de term vast weleens voorbij zien komen. Vaak krijgen we echter de vraag wat deze waarde nu precies inhoudt. Daarom gaan we er in dit artikel wat verder op in. De afkorting ‘IP’ staat voor Ingress Protection, en is een maat om te bepalen hoe goed een lamp bestand is tegen water en stof. Dit zegt echter nog niet alles. Hieronder leest u hoe u de IP-waarde kunt ontcijferen, wat de meest voorkomende IP-waarden bij lampen zijn, en voor welke waarde u het best kunt kiezen.

IP-waarde, de code ontcijferd

Als u led inbouwspots gaat kopen, zult u de IP-waarde op de verpakking of in de beschrijving herkennen aan de letters IP, gevolgd door twee cijfers: IPXX. De letters IP staan voor Ingress Protection, en de twee cijfers geven vervolgens aan hoe goed de lamp beschermd is tegen water en stof. Het eerste getal staat hierbij voor de bescherming tegen stof. Deze getallen lopen van 0 tot 6, waarbij een 0 aangeeft dat de lamp totaal niet beschermd is tegen stof, en een 6 aangeeft dat de lamp 100% stofbestendig is. 

Het tweede getal van de IP-waarde staat voor de waterdichtheid. Deze getallen lopen van 0 tot 8, waarbij een 0 aangeeft dat de lamp helemaal niet bestand is tegen vocht, en een 8 aangeeft dat de lamp volledig waterdicht is, en zelfs onder water gebruikt kan worden. De getallen ertussenin zijn tussenmaten: zo staat een 3 voor spatwaterdicht, bij een 4 is de lamp bestand tegen condens, en bij een 5 kunnen er al wat grotere hoeveelheden water over de lamp heen komen zonder dat hij kapotgaat. 

Meest voorkomende IP-waarden bij led inbouwspots

Er zijn dus vele opties als de twee getallen voor stofdichtheid en waterdichtheid met elkaar worden gecombineerd. Er zijn echter een paar combinaties die het meest voorkomen als het gaat om led inbouwspots:

  • IP20/21: Dit zijn lampen die niet heel goed beschermd zijn tegen zowel water als stof. Ze kunnen alleen binnenshuis gebruikt worden, en niet in vochtige ruimtes. 
  • IP44: Deze lampen zijn gemiddeld goed beschermd tegen water en stof, en kunnen worden toegepast in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Er moet echter op gelet worden dat er geen grote golven water overheen komen.
  • IP65: Deze lampen zijn goed beschermd tegen stof, en kunnen ook prima tegen water. Ze kunnen ook buitenshuis worden toegepast.
  • IP68: Dit zijn de meest sterke led inbouwspots die er bestaan. De lampen zijn 100% stofdicht én waterdicht, en kunnen daarom bij alle weersomstandigheden buiten worden gebruikt.

Welke IP-waarde heb ik nodig?

De IP-waarde die u nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid vocht in een ruimte. Voor een plek als de woonkamer of de slaapkamer is een led inbouwspots met IP21 al voldoende, maar in een vochtige ruimte als de badkamer hebt u natuurlijk wel een zekere mate van waterdichtheid nodig. Op plaatsen vlakbij het bad, de douche en de wastafel worden led inbouwspots met IP44 aangeraden. Deze kunnen tegen rondvliegende spetters en tegen condens dat uit de badkamer omhoogstijgt. Wilt u led inbouwspots recht boven de douche of het bad plaatsen, dan kunt u beter kiezen voor IP65, om er zeker van te zijn dat de lampen goed tegen eventuele watergolven kunnen. Plaatst u led inbouwspots in het bad of de douche, dan moet u kiezen voor IP67 of IP68, zodat de lampen veilig kunnen worden ondergedompeld in het water.

Waterdichte lampen kopen bij Ledinbouwspotsleds.nl

We hopen u met dit artikel wat meer duidelijkheid te geven over wat IP-waarden precies zijn en welke u moet kiezen. Het kan echter zo zijn dat u hier nog vragen over hebt. In dit geval kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Ook kunt u een kijkje nemen in onze winkel, om te zien welke water- en stofdichte lampen wij allemaal bieden.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting

    08-12-2019 12:43