Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Wat is een driver of trafo bij LED verlichting?
Home / Wat is een driver of trafo bij LED verlichting?
Wat is een driver of trafo bij LED verlichting?

Wat is een driver of trafo bij LED verlichting?

Een led driver, ook wel trafo of transformator genoemd, is een voeding voor de ledverlichting. De driver zorgt ervoor dat er een gelijkmatige, verlaagde stroom kan worden afgeleverd aan de led spots, waardoor deze zuinig en langdurig verlicht kunnen worden. 

Wat is een LED driver?

Zoals u misschien wel weet, maakt LED verlichting gebruik van een veel lager wattage dan traditionele verlichting om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Dit betekent dat er een lagere stroomsterkte nodig is. Daarnaast is een LED spot gevoeliger voor fluctuaties in het stroomnetwerk dan traditionele verlichting, waardoor hij, als hij hieraan wordt blootgesteld, mogelijk minder goed kan werken of sneller kapotgaat. Daarom gebruiken we bij LED verlichting altijd een LED driver. Deze zorgt ervoor dat de stroomsterkte van 230 volt wordt omgezet tot een lagere, constante stroomsterkte, waarmee hij de LED lamp voedt. Elke LED spot heeft dus een LED driver nodig, om te zorgen dat een ruimte op een mooie manier wordt verlicht en de verlichting niet zal knipperen

Wat is het verschil tussen een LED driver en een transformator?

Het woord driver komt uit het Engels, maar meestal wordt hiermee de transformator genoemd. Er bestaat ook een ander soort driver, namelijk iets wat in de LED spot weggewerkt zit en ervoor zorgt dat de lamp aangestuurd wordt. In dit artikel betekenen de driver en de transformator hetzelfde. Welke LED drivers zijn er?

Er bestaan verschillende soorten drivers die u voor LED verlichting kunt gebruiken. Deze werken allemaal op een constant voltage of een constante stroomsterkte. De twee verschillende soorten worden aangeduid als AC of DC. De verschillen zijn als volgt:

  • AC driver: Bij deze driver wordt gebruik gemaakt van wisselspanning, in 350 mA, 700 mA of 1A. Het kan bij deze driver dus zo zijn dat de stroom die naar de LED spots wordt geleid niet constant is, maar soms net iets boven of net iets onder de gewenste stroomsterkte kan liggen. Hier kunnen echter niet alle LED spots tegen. 
  • DC driver: Deze driver gebruikt een constante stroom om de LED spots te voeden, van 10 V, 12 V of 24 V. Alle LED spots kunnen op dit type drivers worden aangesloten. 

Hoe sluit ik een LED driver aan?

Als u een LED spot bestelt bij Ledinbouwspotsleds.nl, krijgt u de bijbehorende LED driver er gratis bij. Deze zit al met behulp van een kliksysteem aan de spot gekoppeld, zodat u hem gemakkelijk kunt aansluiten en ontkoppelen, mocht dit nodig zijn. Het aansluiten van de LED inbouwspots en driver is dan erg eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is het koppelen van de draad die aan de driver verbonden zit aan het stroomnet. U kunt er ook voor kiezen om meerdere spots aan elkaar te verbinden.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    28-12-2019 11:57