Login
De afgelopen tijd wordt er enorm veel geschreven en gesproken over led verlichting, led spots en led inbouwspots . En toch zijn er een heleboel mensen die de voordelen van deze vorm van verlichting in en om je huis nog niet kennen. Dat kan komen omdat de informatie zo verspreid is en niet volledig, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel probeer ik je meer inzicht te geven over wat led lampen zijn en waarom je ze nu zou moeten aanschaffen en wat is nu precies het verschil tussen halogeen of LED verlichting

Wat is led precies

Een lamp is een lamp zou je zeggen, maar niets is minder waar. Elke soort verlichting werkt op een andere manier. De meest bekende verlichting is misschien wel de gloeilamp. Doordat er stroom door een dun draadje wordt geleid, wordt dit draadje erg warm en zendt licht uit. Dat is verlichting in de meest simpele vorm. Inmiddels hebben veel mensen ook spaarlampen in huis. Deze lampen werken op een andere manier. Eigenlijk is een spaarlamp ene kleine Tl-buis. In de buizen zit kwikdamp en hier wordt dan elektriciteit doorheen gestuurd. Doordat de losse elektronen van de elektriciteit botsen met de kwikdamp elektronen komt er energie vrij. Die energie zorgt voor licht. De nieuwste vorm van verlichting is de led lamp. De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. In de led lamp of led spots zitten een anode en een cathode waardoor stroom loopt en een chip. In tegenstelling tot de gloeilamp zit er geen gloeidraad in en er zitten ook geen schadelijke gassen in zoals in de spaarlamp. Doordat elektronen door een zogeheten semiconductor stromen veranderen ze van patroon. Zodra dat gebeurt scheiden ze licht af. Deze techniek wordt dus in alle soorten led verlichting gebruikt.

Goed voor je portemonnee 

We hebben het nu gehad over de verschillende soorten verlichting die er zijn en hoe ze werken. Als je in de winkel kijkt zul je zien dat led lampen, led spots en led inbouwspots wat duurder in aanschaf zijn dan bijvoorbeeld spaarlampen. Waarom zijn ze dan toch een goede keus? In de eerste plaats is het energie verbruik van een led lamp ten opzichte van een spaarlamp nog een tikje lager. Als je het gaat vergelijken met een gloeilamp hebben we het echt over een enorme besparing op je elektriciteitsrekening. Maar dat is eigenlijk niet eens het belangrijkste. De grote besparing bij led verlichting zit hem in het feit dat de levensduur veel langer is dan bij andere verlichting. Een gloeilamp moet je na ongeveer 1000 branduren vervangen, een spaarlamp gaat tot 16.000 uur mee, maar een led spot kan tot wel 100.000 uur branden. Dus in aanschaf betaal je iets meer, maar je hoeft veel minder vaak je lampen te vervangen en dus ook minder vaak je portemonnee te trekken. Tel daarbij je lagere elektriciteitsrekening en je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat de aanschaf van deze verlichting je flink wat geld op de lange termijn kan besparen.

LED ook goed voor het milieu 

Zoals zojuist verteld hebben led spots een lager verbruik van stroom. Een lager stroomverbruik betekent dus ook dat energiecentrales minder stroom hoeven op te wekken. Op die manier wordt er dus veel minder gas of steenkool verbrand. De meeste energiecentrales wekken hiermee stroom op. Het verbranden van gas of steenkool is slecht voor het milieu want het zorgt voor vervuiling en heeft invloed op de klimaatverandering. Maar naast het misschien al bekende feit dat deze vorm van verlichting zuiniger is, is er nog een reden waarom led inbouwspots milieuvriendelijker zijn. Spaarlampen bevatten namelijk kwik. Kwik is een element dat schadelijk kan zijn voor het milieu en zowel water als lucht kan verontreinigen. Niet voor niets moeten spaarlampen bij het klein chemisch afval ingeleverd worden. Dat gebeurt echter niet in alle gevallen en dan kan het kwik gaan lekken en in de grond terecht komen. Zo vervuilt het de grond en ook het grondwater. Ledverlichting bevat geen schadelijke chemicaliën en kan dus zonder zorgen over je gezondheid of het milieu gebruikt worden. Zelfs als led spots uiteindelijk op stortplaatsen terechtkomt is er niks aan de hand. Omdat led lampen echter enorm lang mee gaan zal er minder afval zijn, want je hoeft de lampen immers minder snel te vervangen. Dat betekent dus ook een lager verbruik van de grondstoffen die nodig zijn om lampen te vervaardigen. En daarmee stip ik dus het laatste punt aan, dat aangeeft waarom led verlichting beter is voor het milieu.

Passen de inbouwspots wel in mijn bestaande armaturen? 

Het aanschaffen van nieuwe led lampen voor in je huis lijkt een stuk moeilijker dan het daadwerkelijk is. Iedereen heeft immers verlichting in huis in de vorm van gloeilampen, spaarlampen, TL-lampen of misschien zelfs wel inbouwspotjes. Led verlichting is zo gemaakt dat het dezelfde fitting heeft als de lampen die je nu al hebt. Dus zelfs als je inbouwspotjes hebt, dan kun je ook een led inbouwspots dimbaar aanschaffen als vervanging hiervan. Kijk dus simpelweg naar het soort fitting en zoek led verlichting met dezelfde fitting. Dan kijk je op je huidige lamp naar het wattage. Op onze website staat bij elke ledlamp en bij led inbouwspots vermeld welk wattage het vervangt. Om een voorbeeld te geven: je hebt een gloeilamp van 25 watt met een dikke fitting (E27). Deze lamp wil je graag vervangen door een ledlamp die dezelfde hoeveelheid licht geeft. Led verlichting met een E27 fitting van slechts 3 watt geeft jou dezelfde hoeveelheid licht als je huidige gloeilamp. Ook als je momenteel dimmers hebt op je armaturen kun je overstappen op led. Er zijn verschillende soorten led lampen te krijgen die dimbaar zijn. En er zijn zelfs led spots die je kunt dimmen. Zo kun je dus nog steeds gebruik maken van je huidige armaturen en toch een sfeervol dimlicht creëren. Omdat buitenverlichting IP65 aan andere eisen moet voldoen dan de verlichting in huis, vragen veel mensen zich af of led inbouwspots wel geschikt zijn als buitenverlichting. In dit geval kan ik je vertellen dat in een aantal steden in de Verenigde Staten alle lampen van de straatlantaarns zijn vervangen door ledlampen. Dat geeft dus wel aan dat ze zeker geschikt zijn als buitenverlichting. Zeker omdat deze lampen een veel helderder licht geven, zodat je in het donker op deze manier een veel beter zicht hebt. Led spots zijn daarom ook uitermate geschikt om de buitenkant van bedrijfspanden te verlichten tegen inbraak. Maar ook thuis kunnen led spots of led inbouwspots in je tuin een heel sfeervol lichteffect geven. Zeker omdat er nu ook allerlei kleuren te verkrijgen zijn, waardoor je je eigen sfeer in je tuin kunt maken. Nu heeft niet iedereen een zwembad in de tuin, maar led inbouwspots zijn zelfs geschikt als onderwater verlichting. Dus naast het verlichten van de binnenkant van je huis kun je deze lampen ook erg goed gebruiken om rondom je huis voor een aangenaam licht te zorgen in het donker.

Kwaliteit van een led inbouw spot

Een veel gehoord bezwaar tegen led’s is het feit dat ze na verloop van tijd kunnen beginnen te flikkeren of van kleur veranderen. Helaas kan dat het geval zijn bij led lampen die niet goed getest en gekeurd zijn. Als je deze lampen gaat aanschaffen is het belangrijk om te letten op de Energy Star Rating. Om dit keurmerk te mogen dragen moeten de lampen aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Dat betekent dat ze helder licht moeten geven, een goede kleurkwaliteit moeten hebben en daarnaast ook nog eens lang mee moeten gaan zonder dat de eerder genoemde eisen verzwakken. Door dus op dit keurmerk te letten als je lampen koopt voorkom je dat je verlichting na verloop van tijd minder wordt en gaat flikkeren.

Samenvatting over de inbouw led spotjes

Door de aanschaf van inbouwspots of led lampen zorg je ervoor dat je helpt het milieu te sparen en zelfs te verbeteren omdat ze energiezuinig zijn en geen schadelijke stoffen bevatten. Daarnaast zorg je er ook voor dat je flink bespaart op je energierekening en geld overhoud in je portemonnee. Led verlichting gaat namelijk veel langer mee dan reguliere verlichting en omdat ze minder stroom verbruiken merk je dat in de nota die je energiemaatschappij je stuurt. Led’s zijn op allerlei plaatsen en manieren toepasbaar. Uiteraard kun je je huidige lampen simpelweg vervangen door led lampen. Je hoeft hiervoor alleen de maat van de fitting en het wattage van je lamp te weten om de juiste lamp te kunnen kiezen. Ook als je armaturen hebt die dimbaar zijn kun je led’s kopen. Je moet dan alleen even kijken naar de juiste lamp die geschikt is om te dimmen. Daarnaast zijn ledspots ook uitermate geschikt als buitenverlichting. Ze geven namelijk een heel helder licht dat er voor zorgt dat de buitenkant van je huis in het donker goed verlicht wordt. Als je led inbouwspots gaat kopen zorg er dan voor dat je let op het Energy Star Rating keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat je lamp zeker een lange levensduur heeft, een helder licht verspreid en zijn eigen kleur behoudt gedurende de levensduur.

Categorie: Dimbaar
      28-10-2015 12:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© Copyright 2019 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW -