Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Home / Hoe installeer ik een led-dimmer? Een stappenplan.

U heeft na het lezen van “Wat is de juiste dimmer voor mijn led-verlichting?” (link) de juiste dimmer aangeschaft en staat nu op het punt deze te installeren. In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u te werk gaat bij het aansluiten van een ‘fase afsnijdende’ led-dimmer, een ‘fase-aansnijdende’ led-dimmer en de fase aan- EN afsnijdingdimmer. Die laatste led-dimmer is ideaal voor als u niet weet welke soort u nodig heeft. Deze past altijd!

Voor u aan de slag gaat…

Voor u uw led-dimmer installeert, is het verstandig nog een keer te controleren of u overal aan gedacht heeft:

 • Maken de led-verlichting en de dimmer beide gebruik van ‘fase aansnijding’ of ’fase afsnijding’? Bij onze lampen en dimmers is dit altijd beide fase afsnijding en hoeft u dit dus niet te testen.
 • Zit het totale vermogen van uw led-lampen boven de minimale belasting van de dimmer, maar onder de maximale belasting?

Stappenplan led-dimmer met ‘fase-afsnijding’ installeren

 1. Haal de led-dimmer uit de verpakking en verwijder de ronde knop van de dimmer. Dit doet u door hem eraf te trekken.
 2. Haal het kapje van de dimmer door het moertje en het ringetje los te draaien.
 3. Schakel de stroomgroep waar de dimmer op aangesloten wordt, af.
 4. Bij ’normale’ schakeling, dus één dimmer voor één of meerdere led-lampen, zet u de bruine fase-draad vast bij het schroefje met de “L”. De zwarte draad, die naar de led-lampen gaat, zet u vast bij het schroefje met een golfje en een pijltje. Ze onderstaand aansluitschema.
  Aanslutschema LED dimmer
 5. Een hotelschakeling of wisselschakeling is ook mogelijk, mits uw led-lampen parallel geschakeld zijn. Zie onderstaand aansluitschema.
 6. 6. Heeft u de bedrading goed aangesloten, dan kunt u de dimmer vastschroeven in de muur.
 7. Schakel de elektriciteit weer aan en zet de lampen aan.
 8. Knipperen of flikkeren de lampen nog of worden zij niet genoeg gedimd? Dat lost u op door de dimmer naar de laagste stand te draaien en vervolgens met een kleine schroevendraaier aan het schroefje “coarse” te draaien.
 9. Werkt de dimmer naar behoren, dan kunt u het afdekplaatje en de draaiknop weer op de dimmer plaatsen.

Stappenplan led-dimmer met ‘fase-aansnijding’ installeren

Het aansluiten van een led-dimmer met ‘fase-aansnijding’ werkt bijna hetzelfde als de installatie van een led-dimmer met ‘fase-afsnijding’. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen. Daarom zetten wij de stappen toch even voor u op een rijtje:

 1. Haal de led-dimmer uit de verpakking en verwijder de ronde knop van de dimmer.
 2. Verwijder het kapje van de dimmer door het moertje en het ringetje los te draaien.
 3. Schakel de stroomgroep waar de dimmer op aangesloten wordt, af.
 4. Bereken hoeveel Watt uw inbouwspots in totaal verbruiken. Sluit u bijvoorbeeld 7 inbouwspotjes van 5 Watt aan, dan is dat 35 Watt. Op uw dimmer ziet u twee jumpers. Dit zijn zwarte blokjes die u met een pincet kunt verwijderen. Zet de jumpers nu op de juiste plek voor de beste dimbaarheid. Bij 35 Watt moet de linker-jumper op de eerste twee pinnetjes komen en de rechter-jumper op de tweede en derde pin.
 5. Nu gaat u de dimmer installeren. Zet de zwarte en de bruine draad vast zoals uitgelegd bij punt 4 of 5 in het stappenplan van led-dimmer met ‘fase-afsnijding, ’hierboven.
 6. Heeft u de bedrading goed aangesloten, dan kunt u de dimmer vastschroeven in de muur.
 7. Schakel de elektriciteit weer aan en zet de lampen aan.
 8. Knipperen of flikkeren de lampen nog of worden zij niet genoeg gedimd? Draai de dimmer naar de laagste stand en draai met een kleine schroevendraaier aan het schroefje “coarse”. Het absolute finetunen doet u daarna door aan het schroefje “fine” te draaien.
 9. Werkt de dimmer naar behoren, dan kunt u het afdekplaatje en de draaiknop weer op de dimmer plaatsen.

Heeft u hulp nodig?

Wij hopen dat u met bovenstaand stappenplan uw led-dimmer eenvoudig kunt aansluiten. Is er echter iets niet duidelijk of heeft u nog vragen over de installatie van uw led-dimmer? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

    12-06-2019 09:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.