Login
Waar moet ik op letten bij het dimmen van ledverlichting? Het dimmen van ledverlichting werkt anders dan bij halogeenverlichting, maar het kan wél. Lees in dit artikel waar u op moet letten bij dimbare ledlampen »

Waar moet ik op letten bij het dimmen van ledverlichting?

Wilt u uw ledlampen dimmen om voor de juiste lichtopbrengst en sfeer te zorgen? Dat kan! U moet echter wel in de gaten houden dat u de juiste combinatie van ledlamp en led-dimmer heeft, want het dimmen van ledverlichting werkt anders dan bij halogeenverlichting of gloeilampen.

Hoe werkt het dimmen van ledlampen?

Bij het dimmen van ledverlichting kunt u stellen dat u evenveel lichtopbrengst overhoudt als het aantal procenten dat u dimt. Dus: dimt u een ledlamp met 50%? Dan houdt u ongeveer 50% lichtopbrengst over. Bij halogeenverlichting gaat deze vergelijking niet op. Wanneer u een halogeenlamp met 20% dimt, houdt u nog 40% licht over. Dat komt, doordat conventionele dimmers, die geschikt zijn voor gloeilampen en halogeenverlichting, de spanning verlagen en daardoor de verlichting minder fel laten branden. Wanneer u een traditionele dimmer gebruikt voor ledverlichting, gaan de lampen zoemen, flikkeren, trillen of knipperen.

Zijn alle ledlampen dimbaar?

Niet alle ledlampen zijn dimbaar, maar van bijna iedere vorm van ledverlichting zijn dimbare varianten te koop. Wanneer u niet zeker weet of u uw ledlampen in de toekomst wilt gaan dimmen, raden wij u aan tóch vast een dimbare variant aan te schaffen. De dimbaarheid van de ledverlichting vindt u terug in de productspecificaties van de lampen én in de naam: In de meeste gevallen bevat deze het woord “dimbaar”.

Welke led-dimmer heeft u nodig?

Zoals gezegd, kunt u beter geen conventionele dimmer gebruiken voor het dimmen van uw ledverlichting. Met een speciale led-dimmer kunt u uw ledlampen of spotjes perfect dimmen. Bij voorkeur kiest u voor een fase-afsnijdende dimmer, deze dimt de ledlampen vaak beter dan een fase-aansnijdende dimmer.

Bij de aanschaf van een led-dimmer moet u onder andere op de minimale belasting van de dimmer letten. Er zijn led-dimmers die bijvoorbeeld een minimale belasting van 4 watt hebben. Sluit u hier een ledlamp aan die een lager wattage heeft? Dan zal het dimmen niet goed werken. Voor het kiezen van de juiste dimmer telt u het wattage van uw ledlampen of -spotjes bij elkaar op.

Een rekenvoorbeeld met minimale belasting:

Stel, u wilt 4 inbouwspotjes van 3 watt aansluiten op een dimmer. 4 x 3 watt = 12 watt. De minimale belasting van uw dimmer moet dan lager dan 12 watt zijn.

Meerdere ledlampen op één dimmer aansluiten?

Uit bovenstaand rekenvoorbeeld blijkt al dat u makkelijk meerdere ledlampen kunt aansluiten op één dimmer. Naast de minimale belasting, moet u ook rekening houden met de maximale belasting van de dimmer. Het totale wattage van de ledlampen mag dus niet boven de maximale belasting van de dimmer uitkomen.

Sterker nog: wij raden aan om ongeveer 10% ónder de maximale belasting van de dimmer te blijven. Wanneer er dan fluctuaties in het stroomnetwerk optreden, loopt u niet het risico dat u er net boven zit.

Rekenvoorbeeld maximale belasting dimmer:

In uw woonkamer wilt u 23 dimbare led-inbouwspotjes van 5 watt plaatsen met één dimmer. Bij de dimmer die u op het oog heeft, staat dat deze geschikt is voor 0-150 watt.

 

Voor de maximale belasting telt u nu alle spotjes bij elkaar op: 23 x 5 watt = 115 watt. Deze dimmer is dus geschikt voor uw woonkamer!

Dimbare transformators voor 12V en 230V led-lampen

Het elektriciteitsnet brengt stroom met een voltage van 230V onze huizen binnen. Wanneer u 12V-verlichting heeft, wordt het voltage door een dimbare ledtransformator omgezet naar 12V. Wanneer u uw ledverlichting bij ons koopt, hoeft u deze transformator niet apart te bestellen. Bij alle 12V ledlampen leveren wij de bijbehorende transformator namelijk mee.

Bij 230V ledlampen is de transformator ingebouwd in de behuizing van de lamp. U hoeft dus ook bij 230V ledlampen niet op zoek te gaan naar een bijpassende transformator. U hoeft er alleen op te letten dat de ledverlichting zelf dimbaar is!

Vragen over het dimmen van ledverlichting?

Heeft u nog vragen over het dimmen van ledverlichting die in dit artikel niet beantwoord worden? Neem dan gerust contact met ons op; wij helpen u graag verder!

    29-05-2019 09:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© Copyright 2019 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW -