Login
Wat is de juiste dimmer voor mijn led-verlichting?

Niet elke dimmer is geschikt om uw led-verlichting mee te dimmen. Conventionele dimmers, zoals dimmers voor halogeen verlichting, veroorzaken problemen zoals trillen van het licht of het zoemen van de led-verlichting. U kunt ook problemen ondervinden met dimmers uit China of andere niet-westerse landen. De oorzaak van de problemen is in de meeste gevallen hetzelfde. Wij vertellen u graag wat er aan de hand kan zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van een dimmer.

Te lage spanning

Eén van de meest voorkomende oorzaken is een te lage spanning. Bijvoorbeeld wanneer de traditionele dimmer de spanning naar 207 Volt verlaagt. De led-lamp heeft dan een te laag voltage en dimt minder goed of de led-lamp gaat trillen. Blijft u uw led-verlichting in combinatie met deze specifieke dimmer gebruiken, dan gaat dit ten koste van de gebruiksduur van de led-lamp.

Te hoge weerstand

Een andere oorzaak kan zijn dat de minimum weerstand van de dimmer te laag is. Stel, u heeft een conventionele dimmer met een minimum weerstand van 50 Watt. Dat betekent dat uw verlichting minimaal 50 Watt moet zijn. Bij halogeenverlichting is dit geen enkel probleem, omdat de individuele lampen vaak al 50 Watt zijn. Maar led-lampen hebben een lager verbruik en daardoor heeft u in theorie 10 lampen van 5 Watt nodig om de minimale weerstand van 50 Watt te halen. Helaas is dit slechts theorie, want een traditionele dimmer werkt anders dan een led-dimmer.

Een conventionele dimmer verlaagt namelijk het wattage van de lampen met ongeveer 10%, waardoor u zelfs met 10 geschakelde led-lampen op één dimmer nog te weinig vermogen heeft om de minimale weerstand te halen. Uw lampen gaan flikkeren of zoemen en de levensduur van uw led-verlichting daalt drastisch wanneer u deze dimmer blijft gebruiken.

In ons blog “Waar moet ik op letten bij het dimmen van led-verlichting?” geven wij u hier ook rekenvoorbeelden van.

Uw led-lamp is niet dimbaar

De laatste reden voor het niet goed dimmen van uw led-lamp is dat deze niet dimbaar is. Ook in dit geval gaat de lamp zoemen of flikkeren. Let bij de aanschaf van uw led-lampen dus altijd op of deze dimbaar zijn.

Waar moet u op letten als u een dimmer aanschaft?

Led-lampen maken gebruik van een transformator. Deze kan in de lamp geplaatst zijn, maar kan ook los bij de lamp geleverd worden. Deze transformator zorgt ervoor dat de led-lamp goed dimbaar is. Wilt u uw led-verlichting dimmen, dan heeft u een bijpassende dimmer voor de led-lampen nodig. Bij de aanschaf van deze dimmer moet u letten op de dimtechniek van de dimmer en de led-lampen die u wilt dimmen. Is dit fase afsnijding of fase aansnijding? Of is dit een fase aan en afsnijding dimmer dus een combi en dus altijd geschikt.

Wat is ‘fase afsnijding’ of ‘fase aansnijding’?

De meeste led-verlichting met een externe 12 of 24V transformator gebruiken ‘fase aansnijding’ (leading edge). Dimmers die gebruikmaken van de ‘fase aansnijding’ techniek hebben een ontstoringsspoel. In deze dimmers zit een verstelbare potentiometer, ook wel potmeter genoemd. Hiermee kunt u het dimvermogen van de dimmer aanpassen. Dus wanneer uw lamp toch nog een beetje trilt, zet u het minimumvermogen iets omhoog en de trilling zal verholpen zijn.

‘Fase afsnijding’ (training edge) komt het meeste voor bij dimbare 230V led-lampen, opbouwspots en inbouwspotjes. Deze dimmers hebben geen spoel. Zij dimmen dankzij ingebouwde elektronica en kunnen hierdoor niet gaan trillen of zoemen.

Alle LED dimmers in onze webshop maken gebruik van de ‘fase afsnijding-techniek.

Primair of secundair dimmen?

Ten slotte moet u opletten of u vóór of na de transformator gaat dimmen. In de meeste gevallen zult u vóór de transformator dimmen. Dit noemen we ‘primair’ dimmen. Alle dimmers met fase-afsnijding zijn hier geschikt voor.

Heeft u led-strips of speciale led-lampen waarbij op de verpakking of de productinformatie benoemd staat dat zij ‘secundair’ gedimd moeten worden? Dan betekent dit dat u na de transformator moet dimmen. Het overgrote deel van de led-verlichting is echter niet geschikt om secundair te dimmen en de lampen zullen dan zoemen, trillen of zelfs stuk gaan.

Heeft u nog vragen?

Nu weet u waar u op moet letten bij het kopen van een led-dimmer. Is er nog iets niet helemaal duidelijk of wilt u meer advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

    29-05-2019 15:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© Copyright 2019 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW -