Hoeveel lichtspots plaats ik per m2?

Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder het type armatuur, de intensiteit van het licht, het reflectievermogen van het oppervlak waarop het licht schijnt, enzovoort. Een ruwe schatting is echter, dat er ongeveer 10-20 lichtvlekken per vierkante meter zijn.

Wat is de meest ideale plaats voor led spots?

Led spots zijn op diverse plekken te installeren. Ga je voor inbouwspots, opbouwspots of wandspots? Bedenk wat de specifieke toepassing en het gewenste effect van de spots moet zijn. Bij het plaatsen van led spots passen wel enkele algemene richtlijnen die gevolgd kunnen worden.
In het algemeen moeten led spots op een afstand van 1-2 meter worden geplaatst van het gebied dat ze verlichten. Dit zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld en niet te intens is. Als de spots te dicht bij het gebied staan dat ze verlichten, kunnen ze een verblinding of hotspot veroorzaken.

Bij het plaatsen van led spots in een ruimte is het belangrijk rekening te houden met de hoogte van de plafonds. Hoe hoger het plafond, hoe verder de spots van de vloer moeten worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig door de kamer wordt verdeeld.
Het is ook belangrijk om bij het plaatsen van led spots rekening te houden met de grootte van de kamer. In een grote kamer kunnen meerdere spots nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. In een kleine kamer kunnen minder spots voldoende zijn.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met het type lamp dat in de spot wordt gebruikt. Led lampen zijn er in verschillende vormen en maten. Het type lamp beïnvloedt hoeveel licht er wordt uitgestraald en hoe het wordt verdeeld. Daarom is het belangrijk.

Hoe zorg ik voor gelijkmatige verlichting met led spots?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt zorgen voor een gelijkmatige verlichting met led spots.
Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de lichtspots gelijkmatig uit elkaar staan. Dit kun je doen door de afstand tussen elke lichtspot te meten en ervoor te zorgen dat ze allemaal even ver uit elkaar staan.

Een andere manier om te zorgen voor een gelijkmatige verlichting is om met een lichtmeter de intensiteit van het licht van elke led spot te meten. Als één spot aanzienlijk feller is dan de andere, kun je de helderheid van die spot aanpassen tot hij gelijk is met de andere.

Ten slotte kun je ook diffusers of reflectoren gebruiken om het licht gelijkmatiger te verspreiden. Diffusors verzachten het licht en verspreiden het gelijkmatiger, terwijl reflectoren het licht weerkaatsen en helpen donkere gebieden op te vullen.

Wat is de ideale afstand tussen led lichtspots?

De beste afstand tussen led spots hangt af van het effect dat je wilt creëren en waar je de spots wilt plaatsen. Als algemene vuistregel wordt echter aanbevolen om de afstand tussen led lichtpunten minstens 2 tot 3 keer de breedte van de stralingshoek te laten bedragen. Als je  bijvoorbeeld led's gebruikt met een stralingshoek van 120 graden, is de ideale afstand tussen de spots ten minste 240-360 mm.

 • Wat is de beste afstand tussen led lichtspots per m2?
  De afstand tussen led lichtspots per m2 is meestal ongeveer 15-30 cm.

 • Wat is de afstand tot de muur voor led lichtspots?
  Dit hangt af van de specifieke led lichtspots in kwestie en de specifieke muur. Een algemene vuistregel is echter dat led lichtspots ongeveer 30-40 cm van de muur moeten worden geplaatst. Zo wordt het licht gelijkmatig verdeeld en ontstaan er geen hotspots of verblinding.

Hoeveel led lichtspots plaats ik per 3 meter?

Afhankelijk van de led spots, maar ook van bijvoorbeeld het licht, de lichtkleur en de lichtsterkte, bepaal je de afstand tussen de lampen en het beoogde doel van de verlichting. Een algemene vuistregel is, dat je ongeveer 10-15 led lichtvlekken per 3 meter kunt verwachten bij gebruik van binnenverlichting en 20-30 led lichtvlekken per 3 meter bij gebruik van buitenverlichting.

Hoe beïnvloeden led lichtspots het uitzicht van een ruimte?

Led lichtspots kunnen de uitstraling van een ruimte op verschillende manieren beïnvloeden. Zo kun je met draaibare en kantelbare spots het licht naar een specifiek gebied richten. Dit kan de illusie van meer ruimte creëren of een ruimte opener doen lijken. Daarnaast worden led lampen vaak gebruikt om elementen in een ruimte te benadrukken, zoals kunstwerken of architectonische details. Dit kan diepte en interesse toevoegen aan een ruimte. Ten slotte kunnen led spots worden gebruikt om verschillende stemmingen in een ruimte te creëren door de kleur of intensiteit van het licht te veranderen. Warmere tinten kunnen een ruimte bijvoorbeeld meer uitnodigend doen aanvoelen, terwijl koelere tinten een ruimte een modernere uitstraling kunnen geven.

Kom je er niet helemaal uit hoeveel lichtspots je per vierkante meter moet plaatsen? Wij adviseren je graag, zodat jij binnenkort jouw ruimte perfect kunt verlichten met mooie led lichtspots.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Klarna
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top