Led dimmers

Led dimmers

Filteren
per pagina
Filteren
per pagina

Led dimmers voor de juiste sfeer

Ben jij op zoek naar een led inbouwdimmer? Omdat je zelf wilt bepalen hoe sterk je verlichting schijnt en je de lichtbundel wilt aanpassen naar je stemming? Ga dan hoe dan ook voor een kwaliteits dimmer, dus niet per se voor de laagste prijs, maar wel voor een dimmer die geen flikkerende led verlichting en zoemende geluiden produceert. Bij Ledinbouwspotsleds.nl hebben we vele goede mogelijkheden om jouw licht te bedienen en met de juiste led dimmer de juiste sfeer te creëren.

Dimbare led verlichting

Wil jij jouw verlichting kunnen regelen en aanpassen aan bepaalde momenten of je eigen sfeer. Dan kan dat prima met dimbare led inbouwspots of dimbare led opbouwspots. Zo kun je de intensiteit van het licht veranderen naar wat je zelf prettig vindt op welk moment jij wenst. Wil je juist wat helder licht bij een bepaalde activiteit of toch liever wat sfeervoller licht om bij te ontspannen? Dat kan prima met dimbare led verlichting. Echter, niet iedere led inbouwspot of opbouwspot is dimbaar en dat is aan de buitenkant niet te zien. Het verschil zit aan de binnenzijde. Wanneer de driver aan de binnenkant dimbaar is, kan deze worden aangesloten op een dimmer inbouw en kun je zo je led verlichting regelen. Wil je dus je verlichting kunnen dimmen, kies dan voor de dimbare varianten. Indien de led spots namelijk niet dimbaar zijn, is er de kans dat de verlichting knippert of vervelende zoemgeluiden maakt. Wil jij een dimmer led voor inbouw spots? Bij ons zijn alle lampen in het assortiment dimbaar, zodat jij hier niet op hoeft te letten. Ideaal!

Verschillende dimmers

In eerste instantie is het belangrijk om led verlichting te kiezen die dimbaar is. Indien dit niet aangegeven is, is het niet mogelijk het licht te dimmen. Wanneer de led lamp wel dimbaar is, dan heb je een speciale led inbouw dimmer nodig om deze lamp te bedienen. Bij Ledinbouwspotsleds.nl zijn alle spots dimbaar, wel zo handig.

Dimmers die bedoeld zijn voor halogeen verlichting of voor gloeilampen, kunnen niet gebruikt worden bij led lampen. Indien de verkeerde dimmers voor dimbare led lampen worden gebruikt, kan er naast de flikkeringen en geluiden ook oververhitting optreden waardoor er schade ontstaat aan de duurzame led verlichting. Kies dus bewust voor een led dimmer voor led verlichting.

Type led dimmers

Er zijn twee soorten led dimmers voor opbouw en inbouw spots, namelijk fase aansnijding en fase afsnijding. Op de verpakking van de dimbare inbouwspot of opbouwspot staat aangegeven welke van de twee je nodig hebt om de lamp te dimmen. Soms is het ook mogelijk dat beide soorten led dimmers voldoen en weet je het niet zeker, kies dan voor een universele led dimmer.

Fase aansnijding

Fase aansnijding wordt ook wel vaak aangegeven met de Engelse term ‘leading edge’ of ‘RL’. Fase aansnijding dimmers zijn de goedkopere en iets verouderde versie van de dimmers. De led dimmer werkt door gebruik te maken van een ontstoringsspoel, die ervoor zorgt dat de dimmer soms wat kan brommen en zoemen.

Fase afsnijding

Fase afsnijding wordt ook aangegeven met de Engelse term ‘trailing edge’ of ‘RC’. Fase afsnijding dimmers zijn de nieuwere versie van de dimmers en zijn voorzien van ingebouwde elektronica. Zo hoeft er geen gebruik meer gemaakt te worden van een ontstoringsspoel waardoor de led dimmer geen geluiden meer maakt.

Led dimmers voor slimme verlichting

Heb jij slimme verlichting in huis? Of zou je dat graag willen? Dan is het ook mogelijk om deze led verlichting, zoals bijvoorbeeld de Philips Hue spots te dimmen. Zo regel jij de intensiteit van je slimme verlichting heel eenvoudig en kun jij de sfeer creëren die jij wenst op welk moment dan ook.

Een dubbele dimmer

Een dubbele dimmer voor led verlichting wordt ook wel duo dimmer genoemd. Deze inbouw dimmer duo led is ideaal wanneer je twee schakelaars wilt samenvoegen in één dimmer. Je hebt op deze manier geen twee losse dimmers nodig. Door het dimmen van meerdere led spots op slechts één led dimmer ben je goedkoper uit en bespaar je ruimte. Daarnaast is het milieubewuster, omdat je eenvoudig je lichtsterkte kunt verlagen en daardoor je lampen ook nog eens langer meegaan.

Led dimmers en transformatoren

Led verlichting komt voor in 12 volt en in 230 volt. En zo zijn er ook led dimmers voor 230v en 12v.

Led spots dimbaar GU10

GU10 fitting inbouwspots of GU10 fitting opbouwspots zijn ideaal, aangezien je voor de lampen met deze fitting geen aparte trafo nodig hebt. Daarnaast gaan GU10 led spots lang mee en hoeven ze dus niet snel vervangen te worden. Alle GU10 spots in ons assortiment zijn dimbaar en van Philips, zodat je weet dat je kwaliteit in huis haalt.

Led inbouwspots dimbaar 230 volt

Led inbouwspots 230v kunnen direct aangesloten worden op het 230 volt stroompunt, aangezien de trafo van de led inbouwspots al ingebouwd is in de spot. Dit scheelt aanzienlijk in de inbouwdiepte, die slechts 23 mm is. Dat scheelt weer aan plafondhoogte inleveren.

Led inbouwspots dimbaar 12 volt

Led inbouwspots 12 volt zijn ideaal als verlichting in bijvoorbeeld je caravan, camper of boot. De 12v spotjes hebben een vermogen tussen de 10 en 30 volt en zijn uitermate geschikt om 12 of 24 volt verlichting te vervangen.

Primair of secundair dimmen van led spots

Het stroomnet bij jou thuis heeft een voltage van 230 volt. Wanneer je een led spot van 12 volt hebt, dan is er een dimbare trafo of ‘driver’ nodig om de spanning van 230 volt uit het stopcontact om te zetten naar een lagere spanning van 12 volt. Deze spot kan 230 volt gewoonweg niet aan. Dit heeft ook invloed op de manier waarop je je lamp dimt.

Primair dimmen

Bij primair dimmen wordt de dimmer van 230 volt vóór de trafo geplaatst. De led dimmer dimt dan als het ware de trafo, waardoor deze minder vermogen afgeeft aan je led verlichting en de intensiteit van het licht minder wordt. Je hebt in dit geval een dimbare transformator nodig.

Secundair dimmen

Bij secundair dimmen wordt een dimmer van 12 volt áchter de trafo geplaatst. Deze transformator hoeft in dit geval niet dimbaar te zijn. Deze methode van dimmen wordt minder vaak toegepast dan primair dimmen.

De minimale en maximale belasting van led dimmers

Als je led spots wilt dimmen, is het belangrijk om te letten op de minimale en maximale belasting van de led dimmer. De belasting mag namelijk niet meer zijn dan het totale wattage van de led verlichting. Heb je bijvoorbeeld 5 spots van 25 watt, dan kom je op een totaal van 125 watt. Kan de led dimmer echter niet meer dan 100 watt aan, dan werkt deze niet goed. Andersom geldt hetzelfde. Er is een minimale belasting nodig voor de dimmer om goed te kunnen functioneren. Wanneer je een led spotje hebt van 1 watt en de led dimmer heeft een minimale belasting van 5 watt nodig, dan gaat de spot knipperen en is deze niet goed dimbaar. Je hebt in dit geval dus minimaal 5 spots van 1 watt nodig of 1 spot van 5 watt.

De dimmers in ons assortiment hebben allemaal een minimale belasting van 0 watt. Je hoeft je dus niet op de minimale belasting te letten. Wel dien je nog op de maximale belasting van de led dimmer te letten.

Meerdere led spots op één led dimmer

Het dimmen van meerdere led lampen op één led dimmer is goed mogelijk. Daarbij bepaalt het maximale vermogen van de led dimmer hoeveel spots erop aangesloten kunnen worden. Vaak is het maximale aantal lager dan de dimmer daadwerkelijk aankan. Voor een langere levensduur van de dimmer is het sterk aan te raden op de dimmer niet zwaarder dan 90% te belasten.

Voorbeeld: De maximale belastbaarheid van een led dimmer is 100 watt. De 100 watt verminder je met 10%. De belastbaarheid van de led dimmer is dan 90 watt. Op een dimmer met een belastbaarheid van 100 watt kun je dus 30 led lampen van 3 watt dimmen (3x30=90 watt).

Kom je er niet helemaal uit? Wij rekenen graag met je mee.

Checklist voor probleemloos led verlichting dimmen

 1. Gebruik altijd dimbare led verlichting

 2. Gebruik de juiste dimmer voor je led spots: fase afsnijding, fase aansnijding of universeel

 3. Het totaal aantal watt van je led lampen ligt hoger dan de minimale belasting van je led dimmer

 4. Het totale wattage van de led verlichting blijft onder de 90% van de maximale belastbaarheid van de led dimmer

Led dimmer kopen

Ben jij op zoek naar een inbouw led dimmer of opbouw led dimmer met daarbij eventueel de juiste toebehoren? Je wilt hoe dan ook de beste led dimmer bestellen. Je wilt immers eenvoudig jouw led verlichting kunnen bedienen en kunnen genieten van de juiste intensiteit licht zonder vervelende geluiden of flikkeringen. Bij Ledinbouwspotsleds.nl hebben we een grote keuze aan led dimmers. Denk aan inbouw dimmers, maar ook opbouw dimmers. Zorg er in ieder geval voor de juiste inbouw dimmer voor led verlichting.

Indien je nog vragen hebt over onze dimmers of graag advies wilt ontvangen over de juiste led dimmer inbouw of opbouw dimmer led, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder en kijken samen welke dimmer geschikt is!

© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Klarna
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top