Led dimmers opbouw

Led dimmers opbouw

Filteren
per pagina
Filteren
per pagina

Led dimmers opbouw voor een goede ambiance

Wil jij meer sfeer in huis en dat zelf met je licht kunnen regelen? Of wil je een goede led dimmer voor jouw lampen? Wellicht is een led dimmer opbouw iets voor jou! Met een opbouw dimmer led kun jij zelf de intensiteit van je verlichting regelen. Pas op deze manier je licht aan op jouw stemming en het moment. Bij Ledinbouwspotsleds.nl ga je altijd voor de beste dimmers opbouw. Zo weet je zeker dat je in ieder geval geen flikkerende of zoemende verlichting hebt als jij je licht wilt dimmen, maar dat jij kunt genieten van de perfecte ambiance.

Dimbare led lampen

Wil jij graag jouw led verlichting of led strips kunnen regelen qua lichtintensiteit en zo je verlichting kunnen aanpassen naar de stemming of sfeer in en rondom huis? Dan zijn dimbare led lampen een goede keuze voor jou. Met dimbare verlichting kun je de intensiteit van het licht veranderen naar wat jij op dat moment prettig vindt en hoe jij je erbij voelt of wat je wellicht aan het doen bent. Soms wil je juist fel en helder licht om goed te kunnen zien wat je doet. En soms wil je juist wat minder fel en zachter licht om meer bij te kunnen ontspannen en je ogen meer rust te geven. Als je led lampen dimbaar zijn, dan kun je de lichtintensiteit zelf regelen. Ga bijvoorbeeld voor dimbare led inbouwspots of dimbare led opbouwspots
Goed om te weten is, dat bij Ledinbouwspotsleds.nl alles led spots dimbaar zijn.

Dimbare led spots

Er zijn vele diverse soorten led lampen die je kunt dimmen. Het is echter niet altijd aan de buitenkant van een lamp te zien of de led lamp dimbaar is, aangezien het verschil hierin namelijk aan de binnenkant van de led spots zit. Het is een must dat de driver aan de binnenzijde van de spot dimbaar is, zodat deze kan worden aangesloten op een led dimmer opbouw en je je spot vervolgens kan dimmen. Indien de spot niet dimbaar is, is de kans aanwezig dat je verlichting gaat flikkeren of zoemen als je het licht toch aansluit op een dimmer en het licht probeert te regelen. 

Bij Ledinbouwspotsleds.nl zijn al onze led spots in het assortiment dimbaar. Dat is wel zo handig voor jou, zodat je hier geen rekening mee hoeft te houden en je hoe dan ook een led dimmer opbouw kunt aansluiten op alle dimbare led verlichting.

Verschillende dimmers

Om led lampen te kunnen dimmen, is het essentieel dat je led verlichting kiest die ook dimbaar is. Dit wordt als het goed is altijd goed aangegeven. Indien dit niet het geval is, dan is het waarschijnlijk ook niet mogelijk om de verlichting te dimmen.

Wanneer de led verlichting wel dimbaar is, dan heb je een speciale led dimmer nodig om deze lamp te regelen. Bij Ledinbouwspotsleds.nl zijn alle spots dimbaar. 

Dimmers die bedoeld zijn voor halogeen verlichting of voor gloeilampen, kunnen niet gebruikt worden voor het dimmen van led lampen. Indien de verkeerde dimmers voor dimbare led spots worden gebruikt, kan er naast de flikkeringen en zoemgeluiden ook oververhitting optreden. Dit kan zorgen voor mogelijke schade aan de led verlichting. Kies dan ook altijd voor een led dimmer voor led verlichting.

Soorten led dimmers opbouw

Er zijn twee soorten led dimmers voor led spots, namelijk fase aansnijding en fase afsnijding dimmers. Op de verpakking van de dimbare inbouwspot of dimbare opbouwspot staat aangegeven welke van de twee je nodig hebt om jouw led lamp te dimmen. Soms is het ook mogelijk dat beide soorten led dimmers kunnen. Weet je het niet zeker, kies dan voor een universele led dimmer.

Fase aansnijding

Fase aansnijding wordt ook wel aangegeven met de Engelse term ‘leading edge’ of ‘RL’. Fase aansnijding dimmers zijn de goedkopere en iets verouderde versie van dimmers. De led dimmer opbouw werkt door gebruik te maken van een ontstoringsspoel. Deze zorgt ervoor dat de dimmer soms wat kan brommen en zoemen.

Fase afsnijding

Fase afsnijding wordt ook aangegeven met de Engelse term ‘trailing edge’ of ‘RC’. Fase afsnijding dimmers zijn de nieuwere versie van dimmers en zijn voorzien van ingebouwde elektronica. Zo hoeft er geen gebruik meer gemaakt te worden van een ontstoringsspoel en maakt de led dimmer opbouw geen geluiden meer.

Led dimmers opbouw voor slimme verlichting

Steeds meer mensen hebben slimme verlichting, zoals Philips Hue of KlikAanKlikUit spots. Wil je niet per se je verlichting op afstand kunnen dimmen, dan kun je een reguliere led dimmer opbouw nemen. Wil je niet alleen je slimme verlichting op afstand via je app kunnen aandoen en uitdoen, dan kun je ook gaan voor een slimme dimmer. Zo dim je je verlichting eenvoudig met een druk op je telefoon of tablet, gewoon vanaf je bank of vanuit je bed. 

Een dubbele dimmer

Een dubbele dimmer voor led verlichting wordt ook wel duo dimmer genoemd. Een led dimmer opbouw duo is ideaal wanneer je twee schakelaars wilt samenvoegen in één dimmer. Je hebt op deze manier niet per se twee losse dimmers nodig. Door het dimmen van meerdere led spots op slechts één led dimmer opbouw ben je goedkoper uit en bespaar je daarbij ook nog eens ruimte. Daarnaast is het een stuk milieubewuster, omdat je eenvoudig je lichtsterkte kunt verlagen en daardoor je lampen ook nog eens langer meegaan.

Led dimmers opbouw en transformatoren

Led verlichting komt voor in 12 volt en in 230 volt. Om deze reden zijn er ook led dimmers opbouw voor 230v en 12v.

Led spots dimbaar GU10

Voor GU10 fitting inbouwspots en GU10 fitting opbouwspots is het niet nodig om een aparte trafo te installeren. De lampen met deze GU10 fitting zijn dus ideaal en daarnaast gaan GU10 led spots lang mee en hoef je ze dus niet gauw en vaak te vervangen. Alle GU10 spots in het assortiment van Ledinbouwspotsleds.nl zijn van Philips en dimbaar.

Led spots dimbaar 230 volt

Led spots 230v kunnen direct aangesloten worden op het 230 volt stroompunt, aangezien de trafo hier net als bij de GU10 spots ook al in de spot ingebouwd is. Dit scheelt in de inbouwdiepte en dus ook in de plafondhoogte die je maar hoeft in te leveren. Ideaal als je niet de mogelijkheid hebt om je plafond veel te verlagen.

Led spots dimbaar 12 volt

Led spots 12 volt zijn ideaal als verlichting in bijvoorbeeld je caravan, camper of boot. De 12v spotjes hebben een vermogen tussen de 10 en 30 volt en zijn uitermate geschikt om 12 of 24 volt verlichting te vervangen.

Primair of secundair dimmen van led spots

Het stroomnet bij jou thuis heeft een voltage van 230 volt. Wanneer je een led spot van 12 volt hebt, dan is er een dimbare trafo of ‘driver’ nodig om de spanning van 230 volt uit het stopcontact om te zetten naar een lagere spanning van 12 volt. Deze spot kan 230 volt gewoonweg niet aan. Dit heeft ook invloed op de manier waarop je je lamp dimt.

Primair dimmen

Bij primair dimmen wordt de dimmer van 230 volt vóór de trafo geplaatst. De led dimmer opbouw dimt dan als het ware de trafo, waardoor deze minder vermogen afgeeft aan je led verlichting en de intensiteit van het licht minder wordt. Je hebt in dit geval een dimbare transformator nodig.

Secundair dimmen

Bij secundair dimmen wordt een dimmer van 12 volt áchter de trafo geplaatst. Deze transformator hoeft in dit geval niet dimbaar te zijn. Deze methode van dimmen wordt minder toegepast dan primair dimmen.

De minimale en maximale belasting van led dimmers opbouw

Als je led spots wilt dimmen, is het essentieel om te letten op de minimale en maximale belasting van de led dimmer opbouw. De belasting mag niet meer zijn dan het totale wattage van de led verlichting. Heb je bijvoorbeeld 5 spots van 25 watt, dan kom je op een totaal van 125 watt. Kan de led dimmer opbouw echter niet meer dan 100 watt aan, dan werkt deze niet goed. Andersom geldt hetzelfde. Er is een minimale belasting nodig voor de dimmer om goed te kunnen functioneren. Wanneer je een led spotje hebt van 1 watt en de led dimmer heeft een minimale belasting van 5 watt nodig, dan gaat de spot knipperen en is deze niet goed dimbaar. Je hebt in dit geval dus minimaal 5 spots van 1 watt nodig of 1 spot van 5 watt.

De dimmers in ons assortiment hebben allemaal een minimale belasting van 0 watt. Je hoeft je dus niet op de minimale belasting te letten. Wel moet je nog op de maximale belasting van de led dimmer opbouw letten.

Meerdere led spots op één led dimmer opbouw

Het dimmen van meerdere led lampen op één led dimmer kan prima. Daarbij bepaalt het maximale vermogen van de led dimmer hoeveel spots erop aangesloten kunnen worden. Vaak is het maximale aantal lager dan de dimmer daadwerkelijk aankan. Voor een langere levensduur van de dimmer is het sterk aan te raden op de dimmer niet zwaarder dan 90% te belasten.

Voorbeeld: De maximale belastbaarheid van een led dimmer is 100 watt. De 100 watt verminder je met 10%. De belastbaarheid van de led dimmer is dan 90 watt. Op een dimmer met een belastbaarheid van 100 watt kun je dus 30 led lampen van 3 watt dimmen (3x30=90 watt).

Kom je er niet uit? Laat het ons weten, wij rekenen graag met je mee.

Checklist voor probleemloos led verlichting dimmen

 1.   Gebruik altijd dimbare led verlichting

 2. Gebruik de juiste dimmer voor je led spots: fase afsnijding, fase aansnijding of universeel

 3. Het totaal aantal watt van je led lampen ligt hoger dan de minimale belasting van je led dimmer

 4. Het totale wattage van de led verlichting blijft onder de 90% van de maximale belastbaarheid van de led dimmer

Led dimmers opbouw kopen

Wil jij graag jouw led verlichting qua intensiteit zelf kunnen regelen en zijn jouw led spots dimbaar? Ben jij op zoek naar de juiste led dimmers opbouw met eventueel accessoires? Bij Ledinbouwspotsleds.nl hebben we een grote keuze aan led dimmers. Geniet binnenkort ook van de juiste hoeveelheid licht op ieder moment en zonder irritante zoemgeluiden of flikkeringen.

Wil je graag nog meer weten over onze dimmers opbouw? Laat het ons dan gerust weten, we helpen je graag verder.

© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Klarna
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top