Levensduur LED verlichting

Regelmatig krijgen we vragen over hoe lang LED verlichting nu precies meegaat. Is het de investering waard? Jazeker. LED verlichting gaat namelijk een stuk langer mee dan conventionele vormen van verlichting, zoals halogeen en gloeilampen. In dit artikel vertellen we u de levensduur van LED verlichting, en leggen we u uit waarom LED lampen zo lang mee kunnen gaan. 

Wat is de levensduur van LED verlichting?

LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren. Het aantal jaren dat de LED verlichting meegaat, is dan afhankelijk van het aantal uren dat u de lamp per jaar laat branden. Als we ervan uitgaan dat u een lamp 250 dagen per jaar, 10 uur per dag laat branden, gaat uw LED lamp dus gemiddeld zo’n 14 tot 15 jaar mee. 

Levensduur van LED vergeleken met andere vormen van verlichting

Als we deze levensduur van LED verlichting vergelijken met andere vormen van verlichting, zien we dat u veel langer van LED kunt profiteren dan van bijvoorbeeld halogeen of gloeilampen. Halogeenlampen gaan namelijk gemiddeld maar 3500 branduren mee. Dat is dus maar liefst 10 keer minder vaak dan LED. Bij gloeilampen is dit verschil nog groter: deze lampen branden gemiddeld maar zo’n 1000 uur. Als we dit vergelijken met LED verlichting, zien we dus dat LED lampen maar liefst 35 keer minder vaak vervangen hoeven te worden!

Waarom gaat LED verlichting langer mee?

Het verschil in levensduur zit voornamelijk in de werking van de lampen en de kwetsbaarheid van de onderdelen. Zo geven gloeilampen licht door stroom door een gloeidraad te laten geleiden, waardoor de gloeidraad heel heet wordt. Hierbij komt veel licht vrij, maar ook veel warmte. Op een gegeven moment kan de gloeidraad deze warmte niet meer aan, en brandt hij door. Een halogeenlamp werkt volgens hetzelfde principe, maar dan zitten er ook nog halogeengassen in de lamp verwerkt. Dit zorgt ervoor dat er een hogere druk op de gloeidraad komt te staan, waardoor er minder stroom nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Daarom wordt de gloeidraad iets minder heet, en duurt het langer voor hij doorbrandt.

LED verlichting maakt geen gebruik van een gloeidraad. In plaats daarvan zit er een chip in de lamp, die de stroom efficiënt kan omzetten tot licht. Hier komt nauwelijks warmte bij vrij, waardoor de lamp een stuk langer meegaat. 

Aandachtspunten bij het bepalen van levensduur LED verlichting

De levensduur van een LED spot is niet met één vast getal aan te duiden: dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het aantal branduren een belangrijke rol. Hoe vaker en langer u uw lampen aanzet, des te minder jaren uw LED verlichting mee zal gaan. Daarnaast draagt het aantal keren dat u de lamp in- en uitschakelt ook bij aan de levensduur van de spot. Als u dit erg vaak doet, zal de lamp ook wat minder lang meegaan. Het in- en uitschakelen van een lamp noemen we een schakelcyclus. Bij de meeste lampen wordt niet vermeld hoe veel schakelcycli de lamp precies meegaat, maar bij Philips wordt dit altijd wel uitvoerig getest en ook aangegeven.

Lees meer
© Copyright 2023 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top