Login

Heeft u op dit moment halogeenspots en wilt u deze vervangen door LED-spots, dan vraagt u zich waarschijnlijk af welke spotjes u het beste kunt kiezen. 20 watt halogeenspots kunt u vervangen door LED-spotjes van 1 watt. Deze spotjes hebben een lage lichtintensiteit, die zorgt voor een gezellige sfeer in uw woning. Op verpakkingen van verlichting vindt u vaak informatie over het aantal watt en lumen. Wat het verschil is, leggen wij u graag uit.

Wat is watt bij een 20 watt halogeenlamp?

Het wattage zegt iets over het vermogen van een lamp. Dus, de hoeveelheid stroom die een lamp nodig heeft om een bepaalde lichtopbrengst te produceren. In het geval van een 20 watt halogeenlamp, verbruikt deze 20 watt om ongeveer 100 lumen aan licht te produceren.

Wat is lumen bij een 1 watt LED-spot?

De lichtopbrengst van een lamp drukken we uit in lumen. Wanneer u een 20 watt halogeenspot vervangt door een LED-spotje, is er nog maar 1 watt nodig om diezelfde 100 lumen te produceren. Dit komt doordat LED-spots efficiënter met hun energie omgaan. Wilt u dus halogeen vervangen door LED, dan kiest u dus een lager wattage dan bij een halogeenspot, voor dezelfde hoeveelheid licht.

1 watt LED voor 100 lumen

Zowel een halogeenspot van 20 watt als een LED-spot van 1 watt geeft een lichtopbrengst van 100 lumen. 100 lumen is een goede hoeveelheid licht voor bijvoorbeeld een schemerlamp of sfeerverlichting. Juist daarom zijn LED-spots van 1 watt vaak klein, zodat u ze kunt gebruiken als sfeerverlichting. U kunt ervoor kiezen om meerdere kleine LED-spots van 1 watt naast elkaar te plaatsen of om een beetje te spelen met verlichting. Door ze bijvoorbeeld in een boekenkast of vitrine te plaatsen. Wanneer u licht uit minder gebruikelijke hoeken laat schijnen, creëert u een speels effect. Heeft u nu sfeerverlichting met 20 watt halogeenspots? Dan kunt u deze één op één vervangen door nieuwe LED-spots van 1 watt.

© Copyright 2019 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW -