Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Hoeveel watt LED gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?
Home / Hoeveel watt LED gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?

Hoeveel watt LED gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?

Wilt u uw 50 watt halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting? Dan kiest u voor LED-spots van 3 watt. Deze spotjes met een veel lager wattage dan halogeen leveren namelijk dezelfde hoeveelheid licht op. Zo kunt u 50 watt halogeenspots één op één vervangen door 3 watt LED-spots.

Geven LED-spotjes van 3 watt niet minder licht?

LED-spotjes van 3 watt zijn dus een uitstekende vervanger voor 50 watt halogeenspots. Wij krijgen echter vaak de vraag hoe dit verschil ontstaat. Geven LED-spots dan niet veel minder licht? Het antwoord op deze vraag is ‘Nee, LED-spotjes geven evenveel licht’. Het wattage geeft aan hoeveel energie een lamp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid licht te produceren. LED-spotjes zijn zuiniger dan halogeen, omdat ze minder energie omzetten in warmte. Daardoor kunnen LED-spots met een lager vermogen dezelfde hoeveelheid licht genereren als halogeenspots. Hierdoor kunt u kiezen voor een LED-lamp van 3 watt in plaats van een halogeenspot van 50 watt.

Hoeveel lumen produceert een 3 watt LED-spot?

Lumen is de eenheid die gebruikt wordt voor het uitdrukken van lichtopbrengst. LED-spotjes van 3 watt en 50 watt halogeenspots leveren beide 300 lumen licht op. Voor de beeldvorming: 300 lumen is iets meer dan de gemiddelde sfeerverlichting en wordt vaak gebruikt als accentverlichting voor voorwerpen die dichtbij staan of als taakverlichting. Heeft u nu al halogeenspots van 50 watt, dan heeft u wel een idee hoeveel licht 300 lumen ongeveer is. U kunt uw spots dan gerust door LED-spotjes vervangen, want u krijgt dezelfde hoeveelheid licht. Het verschil is dat uw nieuwe LED-spots van hogere kwaliteit zijn en een stuk minder elektriciteit verbruiken.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting

    04-01-2020 18:26