Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Home / Hoeveel watt LED gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?

Hoeveel watt LED gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?

Hoeveel watt LED gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?

Wilt u uw 50 watt halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting? Dan kiest u voor LED-spots van 3 watt. Deze spotjes met een veel lager wattage dan halogeen leveren namelijk dezelfde hoeveelheid licht op. Zo kunt u 50 watt halogeenspots één op één vervangen door 3 watt LED-spots.

Geven LED-spotjes van 3 watt niet minder licht?

LED-spotjes van 3 watt zijn dus een uitstekende vervanger voor 50 watt halogeenspots. Wij krijgen echter vaak de vraag hoe dit verschil ontstaat. Geven LED-spots dan niet veel minder licht? Het antwoord op deze vraag is ‘Nee, LED-spotjes geven evenveel licht’. Het wattage geeft aan hoeveel energie een lamp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid licht te produceren. LED-spotjes zijn zuiniger dan halogeen, omdat ze minder energie omzetten in warmte. Daardoor kunnen LED-spots met een lager vermogen dezelfde hoeveelheid licht genereren als halogeenspots. Hierdoor kunt u kiezen voor een LED-lamp van 3 watt in plaats van een halogeenspot van 50 watt.

Hoeveel lumen produceert een 3 watt LED-spot?

Lumen is de eenheid die gebruikt wordt voor het uitdrukken van lichtopbrengst. LED-spotjes van 3 watt en 50 watt halogeenspots leveren beide 300 lumen licht op. Voor de beeldvorming: 300 lumen is iets meer dan de gemiddelde sfeerverlichting en wordt vaak gebruikt als accentverlichting voor voorwerpen die dichtbij staan of als taakverlichting. Heeft u nu al halogeenspots van 50 watt, dan heeft u wel een idee hoeveel licht 300 lumen ongeveer is. U kunt uw spots dan gerust door LED-spotjes vervangen, want u krijgt dezelfde hoeveelheid licht. Het verschil is dat uw nieuwe LED-spots van hogere kwaliteit zijn en een stuk minder elektriciteit verbruiken.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting

    04-01-2020 18:26