Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Home / Is LED verlichting dimbaar?

Is LED verlichting dimbaar?

Led verlichting is in de meeste gevallen dimbaar. Dit is echter niet standaard zo bij iedere lamp; het moet wel op de verpakking staan aangegeven. Er moet namelijk een elektronische regelaar zijn ingebouwd in de spot, die ervoor zorgt dat het licht kan worden gedimd.

Controleren of een led lamp dimbaar is

Meestal kunt u niet met het blote oog zien of een led lamp dimbaar is of niet. Dit komt omdat de dimbare functie zit ingebouwd in een elektronische chip, die de hoeveelheid stroom die door de led spots gaat kan regelen. Wanneer u ervoor kiest om de lamp te dimmen, zorgt deze chip ervoor dat er minder stroom door de lamp gaat, waardoor de verlichting dus ook minder helder zal zijn. Deze elektronische regelaar zit meestal weggewerkt in de fitting, zodat u hem niet direct kunt zien. Bij het kopen van de led spots moet dus specifiek staan aangegeven of de lamp dimbaar is of niet. Ziet u er niets over staan, dan kunt u er vanuit gaan dat de lamp niet dimbaar is. 

Een led dimmer voor uw dimbare lampen

Om de lampen goed te kunnen dimmen, hebt u een led dimmer nodig. Als u nog een oude dimmer hebt voor uw halogeenlampen of gloeilampen, is het raadzaam om deze te vervangen door een speciale led dimmer. De ‘oude’ dimmers werken namelijk op lampen met een hoger vermogen, en omdat led lampen minder stroom verbruiken, is het vermogen lager. Het gebruik van een oude dimmer op deze lampen kan daarom leiden tot een knipperende verlichting en een verkorte levensduur van de spots. Als u kiest voor een speciale led dimmer om uw led verlichting mee te dimmen, zult u geen last hebben van deze problemen. In 85% van de gevallen kunt u het best kiezen voor een zogenaamde ‘fase afsnijding’ dimmer, omdat vrijwel alle lampen hierop werken.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    13-01-2020 17:25