Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Lumen en lux: de verschillen
Home / Lumen en lux: de verschillen

Lumen en lux: de verschillen

Als het om de opbrengst van LED lampen gaat, zijn er veel verschillende termen. We begrijpen dat deze termen soms verwarrend kunnen zijn wanneer je een nieuwe lamp wilt gaan kopen. Daarom behandelen we in dit artikel twee veelvoorkomende termen die gaan over de lichtopbrengst bij LED lampen: Lumen en lux. Wat zijn de verschillen tussen de twee? En waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe LED lamp wilt gaan kopen?

Wat is lumen?

De hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, wordt uitgedrukt in lumen. Dit aantal lumen is een mate voor de helderheid die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe hoger het aantal lumen is, des te meer licht de LED lamp in totaal genereert. Het aantal lumen is een fotometrische eenheid: dit wil zeggen dat er bij de bepaling van het aantal lumen rekening wordt gehouden met het menselijk oog. Dit komt omdat mensen bepaalde kleuren beter kunnen zien dan andere. Een voorbeeld: Als een lamp één watt vermogen uitstraalt in een groene lichtkleur (een golflengte van 550 nm), dan geeft dit 683 lumen. Maar als we één watt vermogen in een oranje lichtbron (golflengte van 650 nm) stoppen, straalt deze slechts 73 lumen uit. Dit komt omdat we het groene licht helderder kunnen waarnemen dan het oranje licht.

Wat is lux?

Het aantal lux lijkt op het aantal lumen, maar deze waarde is toch net een beetje anders. Het aantal lux is namelijk de lichtsterkte, die precies aangeeft hoeveel licht er op een bepaald oppervlak terechtkomt. Op werkplekken zijn er vaak richtlijnen voor het aantal lux dat er op een plek nodig is, om veilig en gezond te kunnen werken. Zo wordt er op een kantoor vaak een minimum van 500 lux gehanteerd.

De verschillen tussen lumen en lux

Het grote verschil tussen de twee eenheden lumen en lux is dus dat er bij het aantal lux rekening wordt gehouden met het oppervlak waarop het licht wordt verspreid, terwijl het aantal lumen iets zegt over het licht dat een LED lamp in totaal kan uitstralen. Dit kunnen we toelichten met een klein rekenvoorbeeldje: Als je een LED lamp hebt die in totaal 1000 lumen kan uitstralen, en er wordt een oppervlak van 1 m 2 verlicht, dan wordt er op deze vierkante meter dus een lichthoeveelheid van 1000 lux uitgestraald. Stel dat we dezelfde LED lamp hebben, met dezelfde 1000 lumen, die nu een oppervlak van 10 m 2 verlicht, dan hebben we een lichtopbrengst van 1000/10 = 100 lux.

Tips voor het kopen van een LED lamp

Het is dus wel duidelijk dat het vermogen, dus het aantal watt van een LED lamp lang niet alles zegt over de lichtopbrengst. Tussen twee verschillende tinten warmwit licht kan al een groot verschil zitten in de helderheid die wij waarnemen. Het is daarom handig om altijd op het aantal lumen of lux te letten, en niet op het vermogen. Hoe groter je ruimte is, des te hoger het aantal lumen dat je nodig hebt. Wil je je richten op het verlichten van een werkplek, dan kun je beter rekening houden met het aantal lux, om aan de arbeidsvoorwaarden te voldoen. Bij de LED inbouwspots in onze webwinkel staat altijd het aantal lumen aangegeven. Dit kunt u gebruiken om te bepalen welke LED spots u nodig hebt.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    31-12-2019 11:02