Wago lasklem gebruiken bij installatie led inbouwspots

Scroll direct door naar:

Voor het installeren van led inbouwspots raden wij aan om Wago lasklemmen te gebruiken. In tegenstelling tot kroonsteentjes zijn deze eenvoudig en veilig in gebruik. Zo kun je snel en effectief stroomkabels en spotjes aan elkaar verbinden. In dit artikel leggen we uit wat een Wago lasklem is, hoe deze werkt, en hoe je er led inbouwspots mee aansluit.

Wat is een Wago lasklem? 

De Wago lasklem is een klein klemmetje waarmee je stroomkabels eenvoudig aan elkaar verbindt. Dit heeft hetzelfde resultaat als wanneer je kabels aan elkaar last. Vandaar de naam “lasklem”.

De lasklem zorgt ervoor dat de elektriciteit door verschillende, losse kabels wordt geleid. Bij Ledinbouwspotsleds verkopen we 3-polige klemmen. Dit betekent dat de wasklem de stroom kan splitsen, en geleiden. Lasklemmen worden gebruikt om de inbouwspots aan de stroomkabel te verbinden en om de stroomkabel aan te sluiten aan de plafond centraaldoos.

 

 

Hoe gebruik ik een Wago lasklem? 

Voordat je stroomkabels aan elkaar verbindt met een lasklem, zorg je ervoor dat er vanuit de witte stroomkabel c.a. 100 millimeter blauwe en bruine kabel bloot komen te liggen en dat er c.a. 3 millimeter koper zichtbaar is aan het uiteinde van de blauwe en bruine stroomkabels die je wilt verbinden. Anders wordt de stroom niet geleid. 

Wago lasklem gebruiken bij installatie LED inbouwspots
Afbeelding 1: Zorg ervoor dat 3 mm koper uit de blauwe en bruine kabel bloot ligt.

Zo werkt de lasklem:  

 1. Open een oranje hendeltje. Doe dit door het hendeltje omhoog te trekken.
 2. Schuif de stroomkabel in het gaatje waarvan je het hendeltje hebt geopend
 3. Sluit het hendeltje
 4. Herhaal dit proces met de stroomkabels die je wilt verbinden

Er hoeft niet per se een stroomkabel in ieder hendeltje te zitten. Bij het installeren van led inbouwspots kan het zo zijn dat een een hendeltje leeg blijft. Dit beïnvloedt niet uw verlichting of de stroomgeleiding.

Led inbouwspots installeren met de Wago lasklem

Met lasklemmen kun je veel soorten elektriciteitskabels aan elkaar verbinden. In dit artikel focussen we op het installeren van led inbouwspots met Wago lasklemmen.

Hoeveelheid lasklemmen bij het installeren van spots? 

Per spot heb je 2 lasklemmen nodig. Je hebt 2 extra klemmen nodig wanneer je de stroomkabel ook nog aan de plafond centraaldoos moet verbinden.

Formule: 


aantal spotjes x 2      +
__________________
Aantal benodigde lasklemmen


Afhankelijk van het aantal benodigde spots kun je de lasklemmen per stuk of per 50 kopen.

Led inbouwspots doorlussen met de Wago lasklem

Led inbouwspots worden altijd parallel geschakeld. Dit wordt ook wel doorlussen genoemd. Zorg bij het schakelen van spots ervoor dat de blauwe met de blauwe, en de bruine met de bruine kabels worden verbonden. Zit er een bruine en blauwe kabel in één lasklem, dan krijgt je kortsluiting.

Je creëert het meeste overzicht door de kabeltjes van de stroomkabel in de buitenste klemmetjes te klemmen en het kabeltje van de led inbouwspot in de middelste te klemmen.

Wago lasklem bij installatie LED inbouwspots - doorlussen en verbinden
Afbeelding 2: doorlussen en verbinden van led inbouwspots

Een uitgebreid artikel over het doorlussen van led inbouwspots voor spots met interne en externe trafo, vind je hier.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Klarna
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top