Login

Wat is CRI / kleurweegave index?

Bij nieuwe LED lampen staat vaak ook een CRI-waarde aangegeven. Deze afkorting staat voor Color Rendering Index, letterlijk vertaald de kleurweergave index. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in? Veel mensen trekken zich niet zoveel van de CRI-waarde aan, omdat ze niet weten wat het betekent. Nu is het tijd om daar verandering in te brengen, want de Color Rendering Index is zeker niet onbelangrijk. Lees verder om erachter te komen waar deze waarde voor staat, en hoe hij wordt gebruikt.

Kleurweergave van een LED lamp

De CRI-waarde, dus de Color Rendering Index, is een indicatie voor de mate waarin u de werkelijke kleur van een object kunt zien in het licht van een lamp. Ideaal gezien zou u bij het licht van een LED lamp natuurlijk de kleuren willen zien hoe ze in de werkelijkheid zijn, dus zoals ze er in de buitenlucht uit zouden zien. De CRI-waarde van het licht dat u buiten ziet is dan ook 100 Ra (Rationale, de eenheid van de CRI-waarde), de hoogste CRI-waarde die er is. Bij lampen ligt de CRI-waarde tussen 0 en 100 Ra. De meeste LED lampen hebben tegenwoordig een CRI-waarde van minstens 80 Ra, en bereiken soms zelfs de 90 Ra. De kleurweergave van deze lampen komt dus al redelijk overeen met daglicht. Vergelijk dit maar eens met oudere spaarlampen, die een CRI van slechts 60 Ra hebben.

Hoe wordt de CRI-waarde bepaald?

De CRI-waarde van een lamp wordt bepaald door het licht op acht referentiekleuren te laten schijnen. De kleurwaarde die eruit komt wordt vervolgens vergeleken met de kleurwaarden van een referentielichtbron. Vervolgens wordt het gemiddelde van de waarden bij de acht kleuren genomen om de CRI-waarde te bepalen. Het zou dus wel zo kunnen zijn dat een lamp met een bepaalde CRI-waarde slechter scoort op een bepaalde kleur dan een andere lamp met een vergelijkbare waarde, omdat het immers om een gemiddelde gaat. Maar over het algemeen kunt u in gedachten houden dat een hogere CRI-waarde beter overeenkomt met de werkelijke kleuren.

Welke CRI-waarde moet ik hebben?

Over het algemeen geldt dat u in huis aan een lamp met een CRI-waarde van 80 Ra genoeg hebt. Hiermee maakt u een mooie basisverlichting, waarbij alle kleuren redelijk goed zichtbaar zijn. Wilt u de lampen echter gebruiken om een mooi voorwerp uit te lichten, zoals een plant of een schilderij, dan kunt u beter kiezen voor een lamp met een hogere CRI-waarde, zodat de kleuren er zo mooi mogelijk uitkomen. Bekijk ook eens onze kleine led inbouwspots voor in de serre, die uitstekend geschikt zijn als accentverlichting om mooie voorwerpen uit te lichten.
Ook in winkels is het belangrijk om lampen met een hoge CRI-waarde te installeren. Denk bijvoorbeeld maar aan kledingwinkels, waarin klanten goed willen kunnen zien welke kleuren hun nieuwe truien en broeken hebben, zodat ze niet met een miskoop naar huis gaan.

© Copyright 2019 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW -