Advies en veelgestelde vragen over led verlichting

driver_led_spot

Wat is een driver of trafo bij led verlichting?

Een led driver, ook wel trafo of transformator genoemd, is een voeding voor de ledverlichting. De driver zorgt ervoor dat er een gelijkmatige, verlaagde stroom kan worden afgeleverd aan de led spots, waardoor deze zuinig en langdurig verlicht kunnen worden. 

Wat is een led driver?

Zoals u misschien wel weet, maakt led verlichting gebruik van een veel lager wattage dan traditionele verlichting om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Dit betekent dat er een lagere stroomsterkte nodig is. Daarnaast is een led spot gevoeliger voor fluctuaties in het stroomnetwerk dan traditionele verlichting, waardoor hij, als hij hieraan wordt blootgesteld, mogelijk minder goed kan werken of sneller kapotgaat. Daarom gebruiken we bij led verlichting altijd een led driver. Deze zorgt ervoor dat de stroomsterkte van 230 volt wordt omgezet tot een lagere, constante stroomsterkte, waarmee hij de led lamp voedt. Elke led spot heeft dus een led driver nodig, om te zorgen dat een ruimte op een mooie manier wordt verlicht en de verlichting niet zal knipperen

Wat is het verschil tussen een led driver en een transformator?

Het woord driver komt uit het Engels, maar meestal wordt hiermee de transformator genoemd. Er bestaat ook een ander soort driver, namelijk iets wat in de led spot weggewerkt zit en ervoor zorgt dat de lamp aangestuurd wordt. In dit artikel betekenen de driver en de transformator hetzelfde. 

Welke led drivers zijn er?

Er bestaan verschillende soorten drivers die u voor led verlichting kunt gebruiken. Deze werken allemaal op een constant voltage of een constante stroomsterkte. De twee verschillende soorten worden aangeduid als AC of DC. De verschillen zijn als volgt:

  • AC driver: Bij deze driver wordt gebruik gemaakt van wisselspanning, in 350 mA, 700 mA of 1A. Het kan bij deze driver dus zo zijn dat de stroom die naar de led spots wordt geleid niet constant is, maar soms net iets boven of net iets onder de gewenste stroomsterkte kan liggen. Hier kunnen echter niet alle led spots tegen. 
  • DC driver: Deze driver gebruikt een constante stroom om de led spots te voeden, van 10 V, 12 V of 24 V. Alle led spots kunnen op dit type drivers worden aangesloten. 

Hoe sluit ik een led driver aan?

Als u een led spot bestelt bij Ledinbouwspotsleds.nl, krijgt u de bijbehorende led driver er gratis bij. Deze zit al met behulp van een kliksysteem aan de spot gekoppeld, zodat u hem gemakkelijk kunt aansluiten en ontkoppelen, mocht dit nodig zijn. Het aansluiten van de led inbouwspots en driver is dan erg eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is het koppelen van de draad die aan de driver verbonden zit aan het stroomnet. U kunt er ook voor kiezen om meerdere spots aan elkaar te verbinden.

Lees meer
levensduur_led

Levensduur led verlichting

Regelmatig krijgen we vragen over hoe lang led verlichting nu precies meegaat. Is het de investering waard? Jazeker. Led verlichting gaat namelijk een stuk langer mee dan conventionele vormen van verlichting, zoals halogeen en gloeilampen. In dit artikel vertellen we u de levensduur van led verlichting, en leggen we u uit waarom led lampen zo lang mee kunnen gaan. 

Wat is de levensduur van led verlichting?

Led spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van led ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren. Het aantal jaren dat de led verlichting meegaat, is dan afhankelijk van het aantal uren dat u de lamp per jaar laat branden. Als we ervan uitgaan dat u een lamp 250 dagen per jaar, 10 uur per dag laat branden, gaat uw led lamp dus gemiddeld zo’n 14 tot 15 jaar mee. 

Levensduur van led vergeleken met andere vormen van verlichting

Als we deze levensduur van led verlichting vergelijken met andere vormen van verlichting, zien we dat u veel langer van led kunt profiteren dan van bijvoorbeeld halogeen of gloeilampen. Halogeenlampen gaan namelijk gemiddeld maar 3500 branduren mee. Dat is dus maar liefst 10 keer minder vaak dan led. Bij gloeilampen is dit verschil nog groter: deze lampen branden gemiddeld maar zo’n 1000 uur. Als we dit vergelijken met led verlichting, zien we dus dat led lampen maar liefst 35 keer minder vaak vervangen hoeven te worden!

Waarom gaat led verlichting langer mee?

Het verschil in levensduur zit voornamelijk in de werking van de lampen en de kwetsbaarheid van de onderdelen. Zo geven gloeilampen licht door stroom door een gloeidraad te laten geleiden, waardoor de gloeidraad heel heet wordt. Hierbij komt veel licht vrij, maar ook veel warmte. Op een gegeven moment kan de gloeidraad deze warmte niet meer aan, en brandt hij door. Een halogeenlamp werkt volgens hetzelfde principe, maar dan zitten er ook nog halogeengassen in de lamp verwerkt. Dit zorgt ervoor dat er een hogere druk op de gloeidraad komt te staan, waardoor er minder stroom nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Daarom wordt de gloeidraad iets minder heet, en duurt het langer voor hij doorbrandt.

Led verlichting maakt geen gebruik van een gloeidraad. In plaats daarvan zit er een chip in de lamp, die de stroom efficiënt kan omzetten tot licht. Hier komt nauwelijks warmte bij vrij, waardoor de lamp een stuk langer meegaat. 

Aandachtspunten bij het bepalen van levensduur led verlichting

De levensduur van een led spot is niet met één vast getal aan te duiden: dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het aantal branduren een belangrijke rol. Hoe vaker en langer u uw lampen aanzet, des te minder jaren uw led verlichting mee zal gaan. Daarnaast draagt het aantal keren dat u de lamp in- en uitschakelt ook bij aan de levensduur van de spot. Als u dit erg vaak doet, zal de lamp ook wat minder lang meegaan. Het in- en uitschakelen van een lamp noemen we een schakelcyclus. Bij de meeste lampen wordt niet vermeld hoe veel schakelcycli de lamp precies meegaat, maar bij Philips wordt dit altijd wel uitvoerig getest en ook aangegeven.

Lees meer

Wat betekent UGR waarde?

In de wereld van led verlichting komen vaak veel termen voorbij, waarvan u in de eerste instantie niet weet waar ze op slaan. Een voorbeeld van zo’n term is de UGR waarde, die staat voor de mate van verblinding in een ruimte. In dit artikel leggen we u uit wat de UGR waarde precies inhoudt bij led spots.

Wat is de UGR waarde?

De UGR in UGR waarde staat voor Unified Glare Rating. Hiermee wordt aangegeven in hoeverre een verlichting belastend is; dat wil zeggen in hoeverre er sprake is van verblinding of lichthinder in een ruimte. Hoe hoger de UGR waarde is, des te hoger de kans op verblinding, en des te meer hinder u dus ervaart tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden. Een gemiddelde UGR waarde in een ruimte ligt tussen de 15 en 30. Bij een UGR waarde van minder dan 10 is er geen sprake van verblinding. 

Hoe wordt de UGR waarde bepaald?

Een lichtbron kan zowel direct als indirect voor verblinding zorgen. Bij directe verblinding straalt de lamp rechtstreeks in het oog van een persoon, waardoor deze wordt verblind. Indirecte verblinding houdt in dat het licht in de ogen van de persoon wordt gereflecteerd, bijvoorbeeld via een reflecterend oppervlak.

Bij het bepalen van de UGR waarde in een ruimte moet rekening worden gehouden met deze beide soorten verblinding. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld de vorm en de grootte van de ruimte, de soorten lampen die in de ruimte worden gebruikt, en de manier waarop de armaturen in de ruimte geplaatst zijn. Ook moet er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de kleur van de muren, vloer en het plafond: in een witte ruime vindt meer reflectie plaats dan in een ruimte met donkerdere tinten op de muren of vloer. 

Richtlijnen voor UGR waarde

Om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden veilig en zonder lichthinder kunnen plaatsvinden, zijn er in de norm NEN-EN 12464-1 richtlijnen vastgelegd voor een maximale UGR-ruimte in verschillende ruimten. In een gewone woning hoeft u hier niets mee te doen, maar als het om openbare ruimten en werkruimten gaat, is het belangrijk om u aan deze richtlijnen te houden.

Waar moet ik op letten?

Omdat de UGR waarde afhankelijk is van verschillende factoren, is het vaak lastig om deze waarde zomaar te bepalen. Daarom moeten fabrikanten zelf bij elk van hun armaturen aangeven wat de UGR waarde in specifieke gevallen is. Hierbij moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de grootte van de ruimte en eventuele reflectiefactoren die in de ruimte aanwezig kunnen zijn. Bij het maken van een lichtplan is het belangrijk om de UGR waarden zo goed mogelijk mee te nemen, zodat u zeker weet dat u na het plaatsen van de led lampen niet verblind raakt door het licht.

Lees meer
cri_waarde

Wat is CRI / kleurweegave index?

Bij nieuwe led lampen staat vaak ook een CRI-waarde aangegeven. Deze afkorting staat voor Color Rendering Index, letterlijk vertaald de kleurweergave index. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in? Veel mensen trekken zich niet zoveel van de CRI-waarde aan, omdat ze niet weten wat het betekent. Nu is het tijd om daar verandering in te brengen, want de Color Rendering Index is zeker niet onbelangrijk. Lees verder om erachter te komen waar deze waarde voor staat, en hoe hij wordt gebruikt.

Kleurweergave van een led lamp

De CRI-waarde, dus de Color Rendering Index, is een indicatie voor de mate waarin u de werkelijke kleur van een object kunt zien in het licht van een lamp. Ideaal gezien zou u bij het licht van een led lamp natuurlijk de kleuren willen zien hoe ze in de werkelijkheid zijn, dus zoals ze er in de buitenlucht uit zouden zien. De CRI-waarde van het licht dat u buiten ziet is dan ook 100 Ra (Rationale, de eenheid van de CRI-waarde), de hoogste CRI-waarde die er is. Bij lampen ligt de CRI-waarde tussen 0 en 100 Ra. De meeste led lampen hebben tegenwoordig een CRI-waarde van minstens 80 Ra, en bereiken soms zelfs de 90 Ra. De kleurweergave van deze lampen komt dus al redelijk overeen met daglicht. Vergelijk dit maar eens met oudere spaarlampen, die een CRI van slechts 60 Ra hebben.

Hoe wordt de CRI-waarde bepaald?

De CRI-waarde van een lamp wordt bepaald door het licht op acht referentiekleuren te laten schijnen. De kleurwaarde die eruit komt wordt vervolgens vergeleken met de kleurwaarden van een referentielichtbron. Vervolgens wordt het gemiddelde van de waarden bij de acht kleuren genomen om de CRI-waarde te bepalen. Het zou dus wel zo kunnen zijn dat een lamp met een bepaalde CRI-waarde slechter scoort op een bepaalde kleur dan een andere lamp met een vergelijkbare waarde, omdat het immers om een gemiddelde gaat. Maar over het algemeen kunt u in gedachten houden dat een hogere CRI-waarde beter overeenkomt met de werkelijke kleuren.

Welke CRI-waarde moet ik hebben?

Over het algemeen geldt dat u in huis aan een lamp met een CRI-waarde van 80 Ra genoeg hebt. Hiermee maakt u een mooie basisverlichting, waarbij alle kleuren redelijk goed zichtbaar zijn. Wilt u de lampen echter gebruiken om een mooi voorwerp uit te lichten, zoals een plant of een schilderij, dan kunt u beter kiezen voor een lamp met een hogere CRI-waarde, zodat de kleuren er zo mooi mogelijk uitkomen. Bekijk ook eens onze kleine led inbouwspots voor in de serre, die uitstekend geschikt zijn als accentverlichting om mooie voorwerpen uit te lichten.

Ook in winkels is het belangrijk om lampen met een hoge CRI-waarde te installeren. Denk bijvoorbeeld maar aan kledingwinkels, waarin klanten goed willen kunnen zien welke kleuren hun nieuwe truien en broeken hebben, zodat ze niet met een miskoop naar huis gaan.

Lees meer
nen_en

Wat is de NEN-EN 12464-1 norm?

De NEN-EN 12464-1 is een Europese norm voor de verlichtingseisen op werkplekken en openbare ruimten. Met de juiste verlichting zullen de werknemers beter kunnen presteren, lekkerder in hun vel zitten en minder vaak ziek zijn. Het doel van de NEN-EN 12464-1 is dan ook dat men op veilige en comfortabele manier kan werken. De richtlijn geldt onder andere voor kantoren, magazijnen, maar ook voor openbare plekken, zoals een school of een ontvangsthal in een hotel. Voor iedere werkplaats gelden andere richtlijnen en aanbevelingen voor een goede en veilige verlichting.

De NEN-normen

De naam van de NEN-EN 12464-1 klinkt misschien wat ingewikkeld, maar eigenlijk staat NEN gewoon voor ‘Nederlandse norm’. Dit is een van de meer dan 31.000 normen die door NEN-Nederland wordt toegepast. Het is goed om te onthouden dat een norm iets anders is dan een wet. Een werkgever is dus niet verplicht om de NEN-EN 12464-1, de Nederlandse norm voor verlichting, te gebruiken, maar een juiste toepassing ervan zorgt er wel voor dat men vertrouwen krijgt in de kwaliteit van de organisatie, product of dienst.

Hoe wordt de NEN-EN 12464-1 bepaald?

In de NEN-EN 12464-1 normering wordt rekening gehouden met de verlichtingssterkte, de mate van verblinding en de kleurweergave. Zo zijn er in de normering grenzen vastgelegd voor de verblinding, zoals de helderheid van de armaturen en lampen, de mate van reflectie in de werkruimte en de UGR-waarde. Per soort ruimte wordt er gekeken in welke mate het licht belangrijk is voor de taak die in die ruimte wordt uitgevoerd. Als er bijvoorbeeld nauwkeurig naar kleine objecten moet worden gestaard of er een hoge productiviteit moet plaatsvinden, is er ook een grotere hoeveelheid licht in die ruimte vereist. Over het algemeen wordt er bij de NEN-EN 12464-1 rekening gehouden met een persoon met een normaal zicht. Bij iemand die slechtere ogen heeft, moet er vaak een grotere hoeveelheid licht worden toegepast.

Lux waarden voor verschillende ruimten volgens NEN-EN 12464-1

De normen voor een goede verlichting worden per plaats uitgedrukt in lux. Deze waarde staat voor de minimale hoeveelheid licht die op die plek per vierkante meter gehanteerd moet worden. Enkele voorbeelden van de verlichtingsnormen op verschillende plaatsen zijn als volgt:
- Tekenlokaal: 800 lux
- Kantoor voor lezen, schrijven en dataverwerking: 500 lux
- Receptiebalie: 300 lux
- Klaslokaal: 300 lux
- Kantine: 200 lux
- Trappenhuis: 100 lux

NEN-EN 12464-1 toepassen in lichtplan

Als u een verlichting wilt plaatsen op een werkplek of in een openbare ruimte, is het natuurlijk aan te raden om rekening te houden met de NEN-EN 12464-1 normering die op die plek van toepassing is, om een comfortabele en veilige verlichting te waarborgen. Dit kunt u het best doen door een lichtplan te maken, zodat u zeker weet dat de ruimte goed verlicht is.

Lees meer
led_dimmer_installeren

Hoe installeer ik een led-dimmer? Een stappenplan!

U heeft na het lezen van “Wat is de juiste dimmer voor mijn led-verlichting?” (link) de juiste dimmer aangeschaft en staat nu op het punt deze te installeren. In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u te werk gaat bij het aansluiten van een ‘fase afsnijdende’ led-dimmer, een ‘fase-aansnijdende’ led-dimmer en de fase aan- EN afsnijdingdimmer. Die laatste led-dimmer is ideaal voor als u niet weet welke soort u nodig heeft. Deze past altijd!

Voor u aan de slag gaat…

Voor u uw led-dimmer installeert, is het verstandig nog een keer te controleren of u overal aan gedacht heeft:

  • Maken de led-verlichting en de dimmer beide gebruik van ‘fase aansnijding’ of ’fase afsnijding’? Bij onze lampen en dimmers is dit altijd beide fase afsnijding en hoeft u dit dus niet te testen.
  • Zit het totale vermogen van uw led-lampen boven de minimale belasting van de dimmer, maar onder de maximale belasting?

Stappenplan led-dimmer met ‘fase-afsnijding’ installeren

  1. Haal de led-dimmer uit de verpakking en verwijder de ronde knop van de dimmer. Dit doet u door hem eraf te trekken.
  2. Haal het kapje van de dimmer door het moertje en het ringetje los te draaien.
  3. Schakel de stroomgroep waar de dimmer op aangesloten wordt, af.
  4. Bij ’normale’ schakeling, dus één dimmer voor één of meerdere led-lampen, zet u de bruine fase-draad vast bij het schroefje met de “L”. De zwarte draad, die naar de led-lampen gaat, zet u vast bij het schroefje met een golfje en een pijltje. Ze onderstaand aansluitschema

  5. Een hotelschakeling of wisselschakeling is ook mogelijk, mits uw led-lampen parallel geschakeld zijn. Zie onderstaand aansluitschema.
  6. Heeft u de bedrading goed aangesloten, dan kunt u de dimmer vastschroeven in de muur.
  7. Schakel de elektriciteit weer aan en zet de lampen aan.
  8. Knipperen of flikkeren de lampen nog of worden zij niet genoeg gedimd? Dat lost u op door de dimmer naar de laagste stand te draaien en vervolgens met een kleine schroevendraaier aan het schroefje “coarse” te draaien.
  9. Werkt de dimmer naar behoren, dan kunt u het afdekplaatje en de draaiknop weer op de dimmer plaatsen.

Stappenplan led-dimmer met ‘fase-aansnijding’ installeren

Het aansluiten van een led-dimmer met ‘fase-aansnijding’ werkt bijna hetzelfde als de installatie van een led-dimmer met ‘fase-afsnijding’. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen. Daarom zetten wij de stappen toch even voor u op een rijtje:

  1. Haal de led-dimmer uit de verpakking en verwijder de ronde knop van de dimmer.
  2. Verwijder het kapje van de dimmer door het moertje en het ringetje los te draaien.
  3. Schakel de stroomgroep waar de dimmer op aangesloten wordt, af.
  4. Bereken hoeveel Watt uw inbouwspots in totaal verbruiken. Sluit u bijvoorbeeld 7 inbouwspotjes van 5 Watt aan, dan is dat 35 Watt. Op uw dimmer ziet u twee jumpers. Dit zijn zwarte blokjes die u met een pincet kunt verwijderen. Zet de jumpers nu op de juiste plek voor de beste dimbaarheid. Bij 35 Watt moet de linker-jumper op de eerste twee pinnetjes komen en de rechter-jumper op de tweede en derde pin.
  5. Nu gaat u de dimmer installeren. Zet de zwarte en de bruine draad vast zoals uitgelegd bij punt 4 of 5 in het stappenplan van led-dimmer met ‘fase-afsnijding, ’hierboven.
  6. Heeft u de bedrading goed aangesloten, dan kunt u de dimmer vastschroeven in de muur.
  7. Schakel de elektriciteit weer aan en zet de lampen aan.
  8. Knipperen of flikkeren de lampen nog of worden zij niet genoeg gedimd? Draai de dimmer naar de laagste stand en draai met een kleine schroevendraaier aan het schroefje “coarse”. Het absolute finetunen doet u daarna door aan het schroefje “fine” te draaien.
  9. Werkt de dimmer naar behoren, dan kunt u het afdekplaatje en de draaiknop weer op de dimmer plaatsen.

Heeft u hulp nodig?

Wij hopen dat u met bovenstaand stappenplan uw led-dimmer eenvoudig kunt aansluiten. Is er echter iets niet duidelijk of heeft u nog vragen over de installatie van uw led-dimmer? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!


Lees meer
philips_led_inbouwspots

Hoe sluit je Philips led inbouwspots aan?

Het installeren van je nieuwe Philips led inbouwspots is eigenlijk heel simpel. Er hoeft geen monteur aan te pas te komen; je kunt dit eenvoudig zelf doen. Je hebt alleen een paar basismaterialen nodig, en natuurlijk je pas gekochte Philips led inbouwspots. Hieronder vertellen we je wat je nodig hebt om de Philips led inbouwspots aan te sluiten, en hoe je vervolgens het beste te werk kunt gaan.

Wat heb je nodig om Philips led inbouwspots aan te sluiten?

Om te beginnen heb je voor het aansluiten van Philips led inbouwspots natuurlijk de spots, armaturen en de GU10 fittingen zelf nodig. (Uw Philips led inbouw spot wordt compleet geleverd).

De spots dienen met behulp van montagedraad te worden aangesloten te worden op de contactdoos. Als je oude spots gaat vervangen, kun je dezelfde kabels hiervoor hergebruiken. Verder heb je nog een potlood, een passer en een gatenboor nodig voor het tekenen en boren van de gaten voor de Philips led inbouwspots, Wago klemmen om de kabels aan te sluiten, en natuurlijk een trap om goed bij de installatie plek te kunnen komen.

Hoe ga je te werk?

Een belangrijke eerste stap van het plaatsen van Philips led inbouwspots is natuurlijk altijd om de stroom uit te schakelen. Zo voorkom je dat er tijdens de installatie ongelukken gebeuren. Plaats vervolgens de trap onder de plek waar je de led inbouwspots wilt gaan plaatsen, en teken met behulp van een passer en potlood de cirkels zorgvuldig uit. Met een gatenboor kun je nu de gaten voor de Philips led inbouwspots in het plafond of in de muur gaan boren. Ga je led inbouwspots vervangen, dan hoef je geen nieuwe gaten te boren. Wel moet je dan zorgen dat je kiest voor Philips led inbouwspots met dezelfde diameter als de vorige, zodat ze in het gat passen.

Na het boren van de gaten kun je de kabels op de contactdoos aansluiten, met behulp van de Wago klemmen. Al het koperdraad dient te worden weggewerkt. Als de contactdoos weer is dichtgeschroefd, kun je de Philips led inbouwspots in de gaten plaatsen, door de veren van de armaturen samen te drukken. Nu kun je de stroom weer inschakelen, en genieten van je prachtige verlichting met Philips Dim Tone led inbouwspots!


Lees meer
led_werk

Hoe werkt led eigenlijk en hoe wordt het gemaakt.

In tegenstelling tot uw halogeen verlichting of gloeilampen wordt led niet warm en daarom is het ook gelijk veel zuiniger. Maar hoe werk led nu eigenlijk. Daar gaan we hieronder verder op in. Om te beginnen is het goed om te weten dat led bestaat uit een chip en uit een driver die de chip aanstuurt maar hoe werkt dat nu eigenlijk.

Led is eigenlijk een afkorting uit het Engels en wel Led Emitting Diode deze afkorting is lastig te vertalen maar betekend eigenlijk in het vrij Nederlands zoiets van licht afgevende diode, waarmee eigenlijk wel duidelijk is dat led een diode is met een lichtopbrengst. De diode beschikt over een stukje halfgeleider techniek waar stoom door gaat.

Zuinig in het verbruik van stroom

Led is een flink stuk zuiniger dan het gebruik van een gloeilamp, spaarlamp of halogeen spot. Ook wordt de licht opbrengst van led niet uitgedrukt in watts maar in lumen. Hoe meer lumen hoe steker en meer de lichtopbrengst is. Om een vergelijk te maken: een led met het verbruik van 3 watt staat ongeveer gelijk aan het verbruik van een 50 watt gloeilamp of halogeen spot. Op deze manier is het ook makkelijk om uit te rekenen hoeveel stroom u bespaard door uw huidige verlichting te vervangen voor led verlichting in welke vorm dan ook.

Voordelen van led

Led verlichting in welke vorm dan ook heeft vele voordelen. Zo is led veel zuiniger maar ook vele malen duurzamer. Om een vergelijk te maken: een led lamp gaat zo ongeveer 50.000 uur mee terwijl een halogeen spot maar 3000 uur mee gaat. Ook kunt een een led lamp zo vaak aan en uit zetten als u wilt, dit heeft in het geheel geen invloed op de led inbouwspots. Verder is led traploos dimbaar wat wil zeggen dat het zeer fijn dimbaar is zonder dat de lamp gaan knipperen of de levensduur van de inbouwspots hieronder lijdt.

Lees meer
veertjes_van_inbouwspots

Het vervangen van de veertjes van inbouwspots

Als onze led inbouwspots worden geleverd inclusief de benodigde veertjes om uw led spots in het plafond vast te klemmen. Het voordeel van deze manier van monteren is dat u geen lijm of andere bevestiging materialen nodig heeft en u de inbouw led spots weer erg makkelijk uit het plafond kunt verwijderen als u dat nodig vindt, denk daarbij aan het saucen af schoonmaken van uw plafond.

Gratis vervangen van de transformator

Ondanks dat led inbouwspots niet stuk gaan kan het wel zijn dat de transformator naar  een aantal jaren stuk gaat en dan is het erg handig dat u de led inbouwspots gemakkelijk uit het plafond kunt halen om de trafo te vervangen. Mocht uw transformator stuk zijn gegaan en u heeft de led inbouwspots bij ons gekocht dan kunt u de transformator naar ons retour zenden en wij zullen u dan gratis een nieuwe trafo toesturen, en natuurlijk ook in dit geval geen verzendkosten berekenen.

Lamme veertjes omdat u de spots vaker hebt verwisseld

Ook hier hebben wij begrip voor bij led inbouwspots led. Omdat de led spots zo lang mee gaan kan het zo maar zijn dat u de inbouwspots in 20 jaar tijd een flink aantal keren hebt moeten monteren en demonteren. De veertjes die de spots op hun plaats moeten houden kunnen hierdoor wel eens lam raken of hun kracht grotendeels verliezen. Ook dit is geen enkel probleem, als u contact met ons opneemt en uw order nummer of uw naam en adres gegevens bij ons achterlaat zullen wij u geheel gratis nieuwe veer klemmen toezenden.

Lees meer
inbouwspots_verlaagd_plafond

Een verlaagd plafond en het plaatsen van led inbouwspots

Een verlaagd plafond maken in bijvoorbeeld uw woonkamer, keuken, badkamer of carport kan al een hele klus op zich zijn. Het is bij dit soort klussen erg belangrijk om u goed voor te bereiden. Het is verstandig om van te voren een stappen plan te maken en dit diverse malen door te nemen en te overleggen met een specialist of een kennis. Vaak ik het zo dat iemand met een heldere kijk op uw uitgewerkte plan eerder dingen opvallen die u bent vergeten dan uzelf. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat er halverwege een klus wordt ontdekt dat men toch iets over het hoofd heeft gezien en dit zorgt vaak voor veel frustratie en extra werk.

Een tip voor uw stappen plan met betrekking tot uw verlichting

Bij een verlaagd plafond is het zaak om goed na te gaan denken over uw verlichting, als het plafond af is dan is het vaak lastig om achteraf wijzigingen aan te brengen. Van belang met verlichting is dat u een plan maakt over het aantal spots en de plek waar u de led spots wilt gaan plaatsen.

Een goed geïsoleerde zwart rode stroomdraad voor uw led inbouwspots.

Heeft u deze keuze eenmaal gemaakt dan is de volgende stap om hier met het trekken van de elektra kabels rekening mee te houden. Alle led inbouwspots uit onze webwinkel zijn onbeperkt met elkaar door te verbinden. U kunt dit doen met lasdopjes of met een kroonsteen. Wat u dus nog nodig heeft na de aanschaf van uw led inbouwspots is een aantal kroonsteentjes en een goede stroomkabel.

Het doorverbinden van de inbouw led spots vanaf het hoofd stroompunt

Houd er met het maken van uw plafond rekening mee dat er een stroompunt is waarvandaan u de led spots met elkaar kunt gaan doorverbinden. Het stroompunt noemen we eigenlijk ook wel de hoofdvoeding van uw led inbouwspots. Vaak is het zo dat er wel een stroompunt  of hoofdvoeding ergens in uw plafond zit. Dit is vaak de plek boven een tafel waar mensen een hang plafond lamp neerhangen. Dit punt is uitermate geschikt om als stoompunt voor uw led inbouwspots te gebruiken. Vanaf dit punt gaat u de spots met elkaar doorverbinden. Het is verstandig om vanaf dit hoofd stoompunt een kabel trekken naar uw led inbouwspots. Als u de hoofdkabel met het stroompunt heeft verbonden kunt u het beste een meter kabel op rol los leggen op het plafond, dit werkt wat makkelijker en u weet zo zeker dat u genoeg lengte heeft om de spots met elkaar door te verbinden.

Het trekken van de kabel naar de inbouw spots

Vanaf hier kunt u de kabel naar het eerste led inbouwspotje gaan leggen. Bij onze led inbouwspots is een driver gratis bijgeleverd. Het is de bedoeling dat u de getrokken kabel met de eerste led inbouwspots gaat verbinden, dit kunt u erg eenvoudig doen met een las dopje met een klik systeem. Dit werkt vaak handiger omdat veel mensen er moeite mee hebben om op een ladder boven hun hoofd de schroefjes van een kroonsteentje vast te draaien. Als u klaar bent met het aansluiten van de eerste spot gaat u aan de andere kant van het las dopje verder met een kabel trekken naar de volgende led inbouwspots tot u alle inbouw spots met elkaar heeft verbonden. Als u klaar bent kunt u beter nog even wachten met de led inbouwspots vast in het plafond te gaan klikken. Verstandig is om even de stroom weer aan te zetten en eerst te testen of alle led inbouwspotjes naar behoren werken. Mocht dit het geval zijn dat schakelt u de stroom weer uit en gaat u over tot het vast klikken van de inbouw led spots in uw plafond.

Lees meer
gu10_35mm_spot

Mini Led Spots GU10 35 mm!

Jazeker, bij Led Inbouwspots Led is de veel gezochte mini led spot gu10 met een doorsnede van 35 mm leverbaar. De erg gewilde GU10 led spotjes in deze kleine uitvoering is moeilijk te vinden in de led uitvoering. In de smd uitvoering is de led spot zo hier en daar wel te vinden maar in de verbeterde power led uitvoering is de spot erg moeilijk vindbaar. Ook voor ons is het een hele klus geweest om een goede leverancier voor deze led spot te vinden.

Moeilijk leverbaar door grote vraag naar deze led spots van 35 mm

Ondanks dat het ons gelukt is om een prima leverancier voor de led inbouwspot te vinden is het ook voor ons van Led Inbouwspots Led nog steeds moeilijk om deze led spot op voorraad te houden. Ook onze leverancier kan de productie van deze led spot nauwelijks aan wat resulteert in een wachtlijst. Het goede nieuws is echter dat de spot wel leverbaar is, het enige wat u nodig heeft als de led spot GU10 35 mm weer een s uitverkocht is een beetje geduld. Waar u wel van op aan kunt is dat de led spot in ieder geval geleverd kan worden, uw geduld wordt dus beloont.

Wat gebeurt er als de led spots bij ons tijdelijk niet leverbaar is?

Zoals gezegd, wij kunnen de mini led spot GU10 35 mm in ieder geval leveren ook al is de spots soms tijdelijk uitverkocht. Omdat de led spots zo gewild zijn en vaak in grote aantallen worden besteld bij ons is de spot helaas vaak in korte tijd weer uitverkocht. Echter heeft u de mogelijkheid om de spot bij ons te bestellen als de led spot tijdelijk niet op voorraad is. Zo weet u zeker dat de led spots GU10 35 mm die u besteld bij u wordt geleverd. Als de led spot niet op voorraad is bij ons kunt u de led spot gewoon bestellen en krijgt u van ons een email dat de door u bestelde led bij ons voor u in reservering staat. Op het moment dat de led spots weer bij ons binnen zijn worden de spots direct naar u verzonden.

Wilt u wachten tot de spots weer in voorraad zijn en dan pas uw bestelling plaatsen dat kan natuurlijk echter is het probleem dan dat er vaak bij ons al zo veel spots in reservering staat dat de voorraad direct weer beperkt is of de spots direct weer volledig zijn uitverkocht. Bij afname van grote aantallen kan het mogelijk zijn dat de led spots aan u worden geleverd in deel leveringen. Voor bedrijven die de led spots regelmatig bij ons willen afnemen is het verstandig om hierover contact met ons op te nemen.

 
 
Lees meer
inbouwspots_zolder

Led inbouwspots plaatsen op de zolder!

Vaak krijgen wij de vraag of het ook mogelijk is om led inbouwspotjes te plaatsen op een zolder die mensen willen gaan ombouwen tot een slaapkamer. De vraag wordt vaak gesteld omdat mensen met een verlaagd plafond in een schuine kap gaan werken. Maar ook in een schuine wand kunt u juist prima led inbouwspots gaan plaatsen. Een schuine dakrand met een ruimte voor isolatiemateriaal leent zich erg goed om led inbouwspots te plaatsten. Ook met een zeer beperkte inbouwdiepte is dit vaak al mogelijk. Er zijn namelijk al inbouw led spots met een minimale inbouwdiepte van ongeveer 22 millimeter.

De lichtbundel uit een dak met een schuine rand

Veel mensen maken zich zorgen over de lichtstraal van de inbouwspots led omdat deze dan schuin de kamer in zou gaan schijnen en niet recht naar beneden. De zorgen zijn overbodig want alle led inbouwspotjes uit onze web winkel beschikken over een verstelbare en kantelbare lens.

Zolderkamer met een schuine kap en led inbouwspots in de schuine wand

Als u de led spots dus aan een schuine wand gaat monteren is het nog steeds mogelijk om de lichtstraal recht naar beneden te laten schijnen omdat het mogelijk is de lens naar wens bij te draaien. Op deze manier kunt u de inbouwspots gaan plaatsen waar u wilt. Vaak kiezen mensen ervoor om meerdere spots per wand te gaan plaatsen zodat me over ruim voldoende licht beschikt.

Het aantal led inbouwspots op een zolder is anders dan in een woonkamer

Een andere belangrijke vraag die wij krijgen is het aantal led spots wat men moet gaan plaatsen. Bij een zolder is dit vaak een heel ander verhaal dan een woonkamer. Een veel gemaakt fout is dat men op een zolder te weinig led inbouwspotjes plaatst en de licht opbrengst vaak tegenvalt. Wij krijgen dan vaak de opmerking dat ze net zoveel spots hebben geplaatst als in de woonkamer en de woonkamer zelfs nog groter is dan de zolder. Dan kan natuurlijk heel goed kloppen maar u moet er wel rekening mee houden dan een zolder veel minder licht inval heeft dan een woonkamer. Het is op een zolder vaak overdag ook donker. Maakt u dus een duidelijk licht plan voor het aantal te plaatsen led inbouwspot op uw zolder verdieping.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top