Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Home / Hoe installeer ik mijn LED-inbouwspots?

Hoe installeer ik mijn LED-inbouwspots?

Hoe installeer ik mijn LED-inbouwspots?

Hoe installeer ik mijn LED-inbouwspots?

Bent u bezig met het verbouwen of renoveren van uw huis en wilt u led-inbouwspotjes plaatsen? Dan lijkt dat misschien een lastige klus. 
Maar net als bij andere klussen, is een goede voorbereiding het halve werk. Volgt u de stappen in deze handleiding nauwgezet? Dan zult u zien dat ook deze klus reuze meevalt!

Print de handleiding voor de installatie van uw led-inbouwspots

Handige klussers kunnen hier direct de handleiding downloaden. Het is handig om deze handleiding uit te printen, zodat u hem altijd bij de hand heeft. 
De handleiding bestaat uit twee gedeeltes: 

Één met een algemeen aansluitschema en vijfstappenplan
Één handleiding per led-inbouwspot. 


Let er bij het tweede gedeelte op, dat u de juiste kiest. Heeft u een led-inbouwspot van 3 watt gekocht, bekijk dan ook het inbouwschema van de 3 watt-inbouwspot. 

U kunt natuurlijk ook de handleiding downloaden uit het tabblad “bijlagen” van de led-inbouwspot die u in onze webwinkel kocht. Dan weet u zeker dat u de juiste informatie gebruikt.

Let op de inbouwdiepte

Hoewel led-inbouwspots maar minimaal warmte afgeven, moet deze warmte wel weg kunnen. Daarom adviseren wij voor het installeren van led-inbouwspotjes in een verlaagd plafond een minimale afstand van drie centimeter tussen het oorspronkelijke plafond en het verlaagde plafond. De enige led-inbouwspots met deze lage inbouwdiepte zijn spotjes van 1 watt. Heeft u geen verlaagd plafond of een plafond met te weinig ruimte? Verlaag het plafond dan eerst met bijvoorbeeld gipsplaten. U kunt uiteraard ook gaten in het originele plafond laten boren. Wij raden u aan dit door een specialist te laten doen.

Maak een lichtplan

Iedere ruimte in uw huis vraagt om andere verlichting. In de woonkamer wilt u bijvoorbeeld geen fel licht, omdat dat de sfeer niet ten goede komt. In de keuken of badkamer mag de verlichting juist weer wél fel zijn. Daarom is het verstandig vooraf een lichtplan te maken van de ruimte waar u uw inbouwspots wilt plaatsen. 

Wat heeft u nodig bij de installatie van led-inbouwspots?

Voor u aan de slag gaat, verzamelt u eerst alles wat u nodig heeft voor het installeren van led-inbouwspotjes. Wij zetten alles voor u op een rij:


1. De led-inbouwspotjes in de gewenste lichtsterkte. 

Bij led-inbouwspotjes gaat het niet zozeer om wattage, maar om de lumen van de inbouwspots. 
Tip: Wilt u halogeenspotjes vervangen door led-inbouwspotjes? In onze webwinkel staat bij ieder led-inbouwspotje welke halogeenspot het kan vervangen.


2. Een elektriciteitsdraad met randaarde voor boven op het plafond.


3. Een dimmer als u uw led-lampen wilt dimmen.

Wij raden eigenlijk altijd aan om dimbare led-inbouwspotjes aan te schaffen. Ook wanneer u nu nog niet verwacht dat u uw inbouwspotjes wilt dimmen. Het enige verschil is namelijk de transformator. Die bepaalt of led-inbouwspotjes dimbaar zijn of niet. Wanneer u dan in de toekomst besluit dat u uw led-inbouwspotjes tóch wilt dimmen, bijvoorbeeld omdat de lichtopbrengst te hoog is voor de sfeer die u wilt creëren, dan kan dat in ieder geval.


4. Kroonsteentjes of lasklemmen.

De Wago lasklem is ideaal om uw led-inbouwspots mee te verbinden en past op alle led-inbouwspots in onze webwinkel. Let op: u heeft twee lasklemmen per inbouwspot nodig.


5. Voldoende elektrisch snoer (2x0,75mm2) voor de klus.


6. Stekker

Eén stroompunt: Parallel of in serie schakelen?

Waarschijnlijk heeft u maar één stroompunt boven uw verlaagde plafond. Daarom worden led-inbouwspotjes vaak in serie geschakeld of parallel door gelust. Maar welke manier kiest u? 

Korte uitleg serieschakeling

Voor een serieschakeling maakt u gebruik van één stoomkring: u schakelt alle led-inbouwspots achter elkaar. De elektriciteit uit de voeding loopt eerst door de positieve kant van de eerste lamp en vervolgens door de negatieve kant. Daarna gaat hij door naar de volgende lamp om zo de stroomkring rond te maken. Gaat er een spotje stuk, dan is de stroomkring verbroken. De overige spotjes werken dan ook niet meer, tenzij u inbouwspots met een zogenaamde brug gebruikt. 

Korte uitleg parallelschakeling

Bij een parallelschakeling daarentegen, lust u de led-inbouwspots in meerdere circuits door naar de spanningsvoeding. U verbindt alle positieve en negatieve kanten met elkaar. Daardoor kan de elektriciteit door meerdere stroomkringen lopen. Een defect spotje onderbreekt dan de stroomkring niet en de overgebleven spots blijven gewoon branden. 

Aansluitschema parallelschakeling

Welke schakeling past bij uw verlichting?

De stroomsterkte van uw led-inbouwspots bepalen of u de spotjes in serie of toch beter parallel kunt schakelen. Spots van 350 mA, 500 mA, 700 mA of 1050 mA moet u bijvoorbeeld in serie schakelen. Led-inbouwspots van 12 V, 24 V of 230 V kunt u voor de beste resultaten echter beter doorlussen in een parallelschakeling. In dit blog vindt u uitgebreide informatie over deze manieren van doorlussen.

Aan de slag!

Nu u alle materialen verzameld heeft en weet hoe u uw inbouwspotjes wilt schakelen, kunt u beginnen met de installatie van uw led-inbouwspots.

Stap 1: aansluiten wandcontactdoos

Schakel allereerst de stroom in de ruimte uit. Veiligheid gaat immers boven alles! Heeft u met een spanningsmeter gecontroleerd of de spanning echt uitgeschakeld is? Dan verbindt u een opbouwwandcontactdoos met een lichtpunt in de ruimte en plaatst de wandcontactdoos boven het -verlaagde- plafond.

Stap 2: Bepaal waar de led-inbouwspots komen

Bepaal waar de inbouwspots moeten komen. Houd daarbij rekening met een minimale afstand tussen de gaten van 30 centimeter. In de gebruiksaanwijzing van de led-inbouwspots staat meestal ook een maximale afstand tussen de inbouwspots. 

Stap 3: Maak gaten in het plafond

Markeer de plaatsen waar u de inbouwspots wilt plaatsen en maak met een gatenboor de gaten in het verlaagde plafond. Om de led-inbouwspots op één lijn zetten, is het verstandig een laserlijn te richten en dan de plaatsen waar de spotjes komen te markeren. Zo weet u zeker dat u de spotjes perfect recht plaatst. 
In de gebruiksaanwijzing van uw led-inbouwspots leest u welke diameter gatenboor u nodig heeft.

Stap 4: Plaats de transformator

Nu kunt u de transformator die bij de led-inbouwspots hoort door het gat steken en deze aansluiten op de opbouwwandcontactdoos. Vervolgens trekt u het aansluitsnoer vanaf de transformator door het gat naar buiten om daar het eerste inbouwspotje op aan te sluiten. Deze stap herhaalt u tot alle inbouwspotjes aangesloten zijn. 

Stap 5: Bijna klaar!

Nu is het tijd voor het leuke werk! U kunt de houders voor de led-inbouwspots in de geboorde gaten plaatsen. Sluit de aansluitsnoeren eerst aan op de houders en klik dan de houders in de gaten. Hoe dit exact moet, leest u in de gebruiksaanwijzing van de inbouwspots. 
Heeft u gekozen voor een dimmer? Vervang dan de standaard schakelaar door één van de led-dimmers uit onze webwinkel. Op die manier weet u zeker dat uw led-inbouwspots perfect dimmen. 

Nog meer informatie over het aansluiten van led-inbouwspots?

Heeft u na het lezen van deze handleiding toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord om u van advies op maat te voorzien!

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting

    15-01-2020 08:00