Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
LED lamp of spaarlamp?
Home / LED lamp of spaarlamp?

LED lamp of spaarlamp?

Gloeilampen worden al een langere tijd niet meer verkocht, en sinds kort zijn ook de halogeenlampen van de baan. LED lampen en spaarlampen worden echter nog wel gekocht. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee vormen van verlichting? En welke kun je het best kiezen? In dit artikel leggen we het uit.

Wat zijn de verschillen tussen een LED lamp en een spaarlamp?

LED lampen en spaarlampen werken op een verschillende manier. Een LED lamp bevat een diode waar elektriciteit doorheen stroomt, die vervolgens wordt omgezet in licht. Een spaarlamp heeft niet zo’n diode, maar een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging en stoten ze energie uit, in de vorm van uv-straling. Deze straling komt tegen een fluorescerend poeder aan dat aan de wanden van de buizen zit. Door dit poeder kan de uv-straling worden omgezet tot zichtbaar licht. 

Voordelen van een LED lamp

Het grootste voordeel van LED lampen is dat de verlichting erg efficiënt is. Omdat de lamp gebruik maakt van elektronen om een ruimte te verlichten, en niet van hitte, komt er nauwelijks warmte bij vrij. Het gevolg is dat men een ruimte op dezelfde manier kan verlichten als bij een spaarlamp, gloeilamp of halogeen, maar dan voor veel minder energie. Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo’n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar! Naast energiekosten bespaart een LED lamp u dus ook nog een hoop onderhouds- en vervangingskosten.

Ten slotte is een LED lamp ook nog eens ontzettend veelzijdig. Er is een groot scala aan kleuren, vormen en groottes aanwezig, waardoor je LED lampen voor werkelijk alles kunt toepassen. Niet alleen is dit een prachtige basisverlichting, maar een LED lamp kan ook prima worden gebruikt als sfeerverlichting of accentverlichting in iedere ruimte. 

Nadelen van een LED lamp

Het enige minpuntje van een LED lamp is dat hij vaak duurder in aanschaf is dan een spaarlamp, gloeilamp of halogeenlamp. In de afgelopen tijd is de prijs van LED echter sterk gedaald, en daarbij moet ook niet vergeten worden dat de kosten die u bespaart op energie en onderhoud de lamp binnen een mum van tijd terugverdienen.

Voordelen van een spaarlamp

Een spaarlamp is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een LED lamp. Daarnaast gaan ze langer mee dan een gloeilamp en verbruiken ze minder energie. Daarnaast zijn er veel kleurvariaties mogelijk dankzij het fluorescerende poeder dat in de lampen zit: Door kleine veranderingen aan te brengen in de samenstelling van dit poeder, kan de spaarlamp verschillende kleuren wit licht uitstralen.

Nadelen van een spaarlamp

Een van de nadelen van een spaarlamp is dat het kwik bevat, wat slecht voor het milieu is als de lamp breekt of weggegooid wordt. Daarnaast gebruikt een spaarlamp ook meer energie dan een LED lamp, omdat hij behoorlijk heet kan worden. Verder duurt het bij een spaarlamp erg lang voordat hij op volle sterkte brandt. Hierdoor is hij niet geschikt op plaatsen waar de lamp snel in- en uitgeschakeld moet worden, zoals op een toilet.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    12-01-2020 17:35
Attentie:  vertraging bij PostNL. Meer informatie