Voordelen van led ten opzichte van halogeen verlichting

We stappen massaal over van de conventionele halogeenverlichting op de steeds populairder wordende led verlichting. Dit is natuurlijk niet voor niets: ten opzichte van halogeenverlichting kent verlichting met led vele voordelen. Zo verbruikt led verlichting minder stroom en is het duurzamer dan halogeen. Lees verder en ontdek de verschillen tussen de twee soorten lampen, zodat ook u kunt gaan profiteren van de voordelen van led ten opzichte van halogeen.

Wat is het verschil tussen led en halogeen?

Een halogeenlamp werkt eigenlijk net als een gloeilamp. In een gloeilamp zit een gloeidraad, die met een toevoer van elektriciteit heel erg heet wordt, waardoor er licht vrijkomt. Hierbij stijgt de temperatuur van de gloeidraad echter ook enorm, waardoor een groot deel van de energie verloren gaat in de vorm van warmte. Om deze lampen wat duurzamer te maken, is de halogeenverlichting uitgevonden. Deze lampen werken ook met het principe van een gloeidraad, maar er zitten ook gassen in de lichtbol verwerkt, die de gloeidraad extra onder druk zetten. Hierdoor is er ongeveer 25% minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. 

Met de komst van de led verlichting is deze energiebesparing echter in het niet gevallen. Het woord led staat namelijk voor “Light Emitting Diode”, de chip in de lamp die de stroom die erdoorheen geleidt omzet in licht. Dit doet het op heel efficiënte manier, want er komt nauwelijks warmte bij vrij. Hierdoor is de led spot een stuk zuiniger dan halogeen.

Stroomverbruik van led verlichting versus halogeen

Door de verschillende manieren waarop de twee soorten verlichting in elkaar zitten, komt er bij led spots een stuk minder warmte vrij dan bij halogeen. Dit verschil is zelfs zo groot, dat u met led verlichting bijna tien keer zo weinig stroom verbruikt als met een halogeenspot. Een halogeenlamp van 50 watt kan namelijk met gemak worden vervangen door een led spot van 3 watt om dezelfde lichthoeveelheid te kunnen produceren.

Duurzaamheid van led en halogeen

Naast het feit dat u met led verlichting veel energie bespaart ten opzichte van halogeen, is er nog een ander voordeel van led verlichting. Led spots hoeven namelijk bijna niet vervangen te worden. Bij halogeenverlichting kan de gloeidraad in de lamp nog wel eens oververhit raken, waardoor de lamp binnen een jaar al kapot gaat. Gemiddeld gezien gaat een halogeenlamp zo’n 2000 branduren mee. Als we ervan uitgaan dat u uw woning 250 dagen per jaar 10 uur per dag verlicht, dan is uw halogeenlamp binnen een jaar alweer aan vervanging toe. Vergelijk dit maar eens met een led spot, die gemiddeld genomen maar liefst 1500 branduren meegaat. Een led spot hoeft u dus maar eens in de tien tot twintig jaar te vervangen! Ook dit bespaart u een hoop kosten, en daarnaast levert de verminderde vervanging ook weer minder milieubelasting op.

Geen halogeen meer verkrijgbaar dankzij led

Dankzij al deze voordelen van led verlichting, is verlichting met halogeen vanaf 1 september 2018 verboden. Dit heeft ermee te maken dat de Europese Unie de algemene verlichting zo zuinig mogelijk wil maken, om zoveel mogelijk te kunnen besparen. Halogeenlampen voldoen niet meer aan de standaarden voor zuinige lampen, maar led verlichting wel.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top