Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Home / Wat betekent lumen bij LED-verlichting? En hoeveel Lumen heb ik nodig?

Wat betekent lumen bij LED-verlichting? En hoeveel Lumen heb ik nodig?

De enige manier om lichtopbrengst goed uit te drukken, is in lumen. Deze term komt u veel tegen als u nieuwe verlichting aanschaft. Zowel de lichtopbrengst van verschillende soorten LED-verlichting, zoals LED-inbouwspots, LED-opbouwspots en LED-stralers drukken we uit in lumen, maar ook de lichtopbrengst van gloeilampen en halogeenverlichting.

Lumen en watt; hoe zit dat?

Er bestaat nog steeds verwarring over een andere term die veel gebruikt wordt om de lichtopbrengst uit te drukken: het aantal watt. Dit gaat vooral over de hoeveelheid elektriciteit die een lamp verbruikt. Een hoger wattage betekent echter niet altijd dat de lamp ook meer licht uitstraalt. Dit is alleen het geval wanneer u de lichtopbrengst vergelijkt binnen een zelfde soort lamp. Bijvoorbeeld van een halogeenlamp van 50 watt met een halogeenlamp van 80 watt. Vergelijkt u echter een halogeenlamp met een LED-lamp dan gaat deze redenering niet meer op. Een LED-lamp gaat namelijk veel efficiënter om met energie. Een LED-lamp verbruikt daardoor minder elektriciteit om dezelfde, of zelfs een hogere, lichtopbrengst te leveren. Wilt u bijvoorbeeld een halogeenlamp van 50 watt vervangen door een LED-spot, dan kiest u voor een spot van 3 watt om dezelfde hoeveelheid licht te genereren. In dit voorbeeld is het aantal watt dus verschillend, maar het aantal lumen - de hoeveelheid licht die de spots daadwerkelijk produceren - is gelijk. Daarom is het verstandig bij het kiezen van LED-verlichting altijd te letten op het aantal lumen en niet het aantal watt. Gaat u halogeen vervangen door LED? Lees dan hier meer over het vergelijken van lumen en watt.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Het aantal lumen dat u nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. De vuistregel is: hoe groter en donkerder de ruimte, des te hoger het aantal lumen dat u nodig heeft om de ruimte goed te verlichten. Maar ook het doel van de ruimte bepaalt hoeveel licht u echt nodig heeft. Een kantoor wilt u feller verlichten dan een slaapkamer. Het aantal lumen dat u op kantoor nodig heeft, is dus hoger. Daarnaast heeft ook het aantal ramen in de ruimte invloed op het aantal benodigde lumen. Op zolder of in de kelder komt meestal minder daglicht binnen, waardoor u meer lumen nodig heeft om de ruimte te verlichten.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting

    01-01-2020 10:39