Lumen vergelijken met watt: hoe en waarom?

Termen als lumen, watt en lux vliegen u om de oren wanneer u op zoek gaat naar de juiste lichtsterkte. De verschillen tussen de cijfers zijn vaak groot. Misschien raakt u hierdoor in de war. Wij helpen u in dit artikel verder. We leggen het verschil tussen lumen en watt uit, maar vertellen u ook hoe u bepaalt wat u nodig heeft. Daarnaast lichten we toe hoe lumen en lux aan elkaar gerelateerd zijn. Met deze informatie kunt u led-inbouwspots met de juiste lichtsterkte aanschaffen en heeft u altijd passende verlichting in uw huis.

Wat is lumen en wat is watt?

De hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt, drukken we uit in lumen. Als u weet hoeveel lumen u nodig heeft in een ruimte, dan kunt u met dat getal eenvoudig de juiste verlichting kiezen. Doet u dit aan de hand van het wattage, dan raakt u al snel in de knoop. Wattage is gerelateerd aan elektriciteit en lumen aan lichtsterkte.

Een led-inbouwspot en een halogeenlamp kunnen hetzelfde aantal lumen opwekken, maar een led-inbouwspot is veel energiezuiniger. Daardoor ligt het wattage van een led-spot veel lager dan bij een halogeenspot met hetzelfde aantal lumen. Vervangt u uw oude halogeenspots één op één door led-inbouw of -opbouwspots met een gelijk aantal lumen? Dan bespaart u aanzienlijk op uw energieverbruik.

Vergelijkingstabel lumen en watt

Type Gloeilamp Halogeenlamp Spaarlamp Led-lamp
200-300 lumen 20-30 watt 18-25 watt 5-6 watt 2-4 watt
300-500 lumen 40 watt 35 watt 8 watt 3-5 watt
500-700 lumen 60 watt 50 watt 11 watt 5-7 watt
700-1.000 lumen 75 watt 65 watt 15 watt 8-10 watt
1.000-1.250 lumen 120 watt 100 watt 20 watt 10-13 watt
1.250-2.000 lumen 150-250 watt 125 watt 20-33 watt 13-20 watt

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Het aantal lumen dat u nodig heeft in een ruimte is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst natuurlijk de afmeting van de ruimte en de hoeveelheid natuurlijk licht die naar binnen valt. Hoe groter of donkerder de ruimte is, hoe meer lumen u nodig heeft om deze goed te verlichten. Ook de kleur van de wanden en het plafond en de functie van de ruimte spelen een grote rol bij het bepalen van het juiste aantal lumen.

Als vuistregel kunt u aanhouden dat een prettige hoeveelheid licht in de badkamer ongeveer 2.000 tot 4.000 lumen is, en voor een keuken ongeveer 5.000 tot 10.000 lumen is.

Lumen en lux

Een andere term die u tegenkomt bij verlichting is ‘lux’. Hoewel deze eenheid een beetje op lumen lijkt, kunnen ze niet door elkaar gebruikt worden.

Lumen gebruiken we om de hoeveelheid licht aan te duiden die een lamp -in alle richtingen- uit kan stralen. Lux daarentegen gebruiken we om aan te geven hoeveel licht er op een bepaalde oppervlakte kan schijnen. Het aantal lux staat dus voor het aantal lumen per vierkante meter. Dat kan handig zijn als extra indicatie als u bijvoorbeeld een werkblad goed wilt verlichten. Met de juiste oppervlakte van de ruimte en de gewenste hoeveelheid lumen kiest u in een handomdraai de led-inbouwspots die het beste passen bij uw situatie.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top