Halogeen vervangen door LED: waarom en hoe?

In de afgelopen jaren is een groot deel van Nederland al overgestapt van de conventionele halogeenverlichting op LED verlichting. De markt van de LED spots, LED strips en LED stralers wordt steeds groter, en de lampen zijn dan ook in alle soorten en maten te verkrijgen. Intussen raken de halogeenlampen, gloeilampen en spaarlampen steeds verder op de achtergrond. Per 1 september 2018 worden er zelfs geen halogeenlampen meer verkocht in de Europese Unie! Hebt u nog halogeenverlichting in huis en overweegt u dit te vervangen door LED? In dit artikel geven we u de voordelen van verlichting met LED spots ten opzichte van halogeen, en leggen we u uit hoe u te werk kunt gaan om uw halogeenverlichting te vervangen door led.

Voordelen van led verlichting

Een halogeenlamp is eigenlijk een soort gloeilamp, maar dan is de lamp gevuld met de gassen broom en jodium, die de gloeidraad verhitten. Dit zet een groot deel van de energie om in licht, maar er gaat ook een gedeelte van de energie verloren aan warmte.

Led spots daarentegen, worden verlicht met behulp van licht-emitterende diodes, vandaar ook de afkorting ‘LED’. Hier komt nauwelijks warmte bij kijken, waardoor het grootste deel van de energie dus wordt omgezet in licht. Hierdoor zijn led spots een stuk zuiniger dan halogeen. Daarnaast gaat een led lamp ook een stuk langer mee: de gemiddelde levensduur hiervan is 15.000 branduren, maar liefst 7,5 keer langer dan de gemiddelde levensduur van een halogeenlamp met slechts 2000 branduren. U hoeft een led lamp dus nauwelijks te vervangen, wat u tijd en geld bespaart. 

Uw halogeen vervangen door LED, stap voor stap

Als u uw halogeenlampen gaat vervangen door LED, is het belangrijk om van tevoren goed te weten welke led lamp u moet kiezen, om uw woning net zo gelijkmatig te kunnen verlichten. Hiervoor kunt u het volgende stappenplan aanhouden:

 1. Controleer de lampvoet van uw halogeenlamp. Als deze geschikt is voor 12V, dan hebt u ook een LED spot van 12V nodig. Hebt u een fitting voor 230V, dan kunt u dit ook bij de led spots toepassen.
 2. Bekijk de hoeveelheid lumen van uw halogeenlamp. Dit is de hoeveelheid licht die de spot uitstraalt. Aan wattage hebt u niet zoveel, omdat led spots een stuk minder stroom zullen uitstralen, en daarom dus ook automatisch een lager wattage zullen hebben. 
 3. Kies de kleurtemperatuur die u wilt hebben. Over het algemeen wordt in huis gekozen voor een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin voor ruimtes waarin u wilt ontspannen; dit geeft een gezellige, warme verlichting. In ruimtes waar u wat meer licht nodig hebt, zoals een studeerkamer of keuken, kunt u kiezen voor een kleurtemperatuur van 3000 tot 3200 K.
 4. Kies het soort LED spot dat u wilt hebben. Dimbare verlichting om extra sfeer aan te brengen in uw ruimte, kantelbare verlichting voor functionele verlichting, en zo zijn er nog veel meer opties om uit te kiezen.

Als u eenmaal de juiste LED lampen hebt gekozen, is het vervangen van uw halogeenlampen eigenlijk heel simpel. Zorg ervoor dat u de stroom uitgeschakeld hebt en dat de halogeenlampen minimaal een half uur de tijd hebben gehad om af te koelen, zodat u zich niet brandt. Vervolgens kunt u uw halogeenlampen uit het boorgat draaien en uw led inbouwspots erin klikken. Zo simpel is het! Schakel de stroom weer in, en geniet van uw prachtige LED verlichting. 

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Als u LED spots koopt, ziet u vaak een getal staan voor het wattage en een getal voor het aantal lumen. Bij halogeen vervangen door led, kunt u het best letten op het aantal lumen, omdat dit een maat is voor de hoeveelheid licht die een lamp in alle richtingen uitstraalt. Het aantal lumen dat u nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de functie van de ruimte en factoren als de kleuren van de muren en het plafond, en de hoeveelheid ramen die de kamer heeft. Hoe donkerder en groter de ruimte, des meer licht er nodig is en des te groter het aantal lumen moet zijn. 

Uw halogeenlampen vervangen door led bij Ledinbouwspotsleds.nl

Tussen onze productpagina’s vindt u allerlei geschikte lampen die u kunt gebruiken om uw halogeenspots te vervangen. Zo bieden we sfeervolle, dimbare inbouwspots die met hun prachtige warm witte licht uw kamer extra sfeervol maken, en daarnaast nog veel meer. Hebt u nog vragen over het vervangen van halogeenlampen door led, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Klarna
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top