Welke IP waarde heb ik nodig voor led inbouwspots?

Ben je aan het verbouwen en wil je overstappen naar inbouwspots? Heb je besloten om je verlichting aan te pakken en eindelijk te gaan voor led inbouwspots? Goed bezig! Niet alleen kies jij met led verlichting voor duurzaam, maar met inbouwspots ga je ook voor gemak. Maar hoe kies je de juiste led inbouwspots en wat is toch die IP waarde die je bij onze led verlichting ziet staan? Het is niet heel ingewikkeld, maar gewoon goed om te weten welke IP waarde je nodig hebt voor jouw led verlichting en inbouwspots. Want wat is eigenlijk een IP waarde en waar moet je op letten bij jouw keuze?

Wat is de IP waarde?

Bij het kiezen van de juiste verlichting, komt misschien meer kijken dan je in eerste instantie verwacht. Je moet met verschillende aspecten rekening houden en één daarvan is de IP waarde van de verlichting. Maar wat is een IP waarde en welke waarde past bij de led inbouwspots die jij nodig hebt?

IP waarde betekenis

IP staat voor International Protection rating en met de IP waarde wordt aangegeven in welke mate een product beschermd of beveiligd is. Bij onze led verlichting gaat het om de mate hoe het product beschermd is tegen stof, vocht en andere aanrakingen. De IP waarde bestaat altijd uit twee cijfers en voor beide getallen geldt hoe hoger de waarde, hoe hoger de bescherming.

De IP waarde van lampen

Bij led inbouwspots gaat het voornamelijk om de beschermingsgraad tegen vocht en is het minder relevant om naar het eerste getal van de IP waarde te kijken. De bescherming tegen aanraking en stof is immers altijd optimaal. Het gaat dus vooral om het laatste cijfer bij onze led inbouw- en opbouwspots. Deze beschermingsgraad tegen vocht gaat tot een waarde van 9.
Op het gebied van onze verlichting zijn de volgende IP waarden het meest voorkomend:

 • IP21 - Stofdicht
 • IP44 - Spatwaterdicht
 • IP65 - Straalwaterdicht

Het is dus goed mogelijk dat je in de badkamer en als buitenverlichting in de tuin andere IP waarden voor je verlichting nodig hebt. Hieronder een overzicht voor de meest voorkomende ruimtes en de geschikte IP waarde. Staat jouw ruimte er niet bij of twijfel je? Neem dan contact met ons op, zodat we je hierin kunnen adviseren.

IP waarde tabel

 

Ruimte IP21 IP44 IP65
Hal
Woonkamer
Keuken (in het plafond)
Keuken (onder de keukenkastjes)
Toilet
Slaapkamer
Badkamer
Serre
Carport (overdekt)
Luifel / afdakje
Douchecabine
Veranda
Tuin
 
 

Welke IP waarde heb ik nodig

Nu je een beetje weet wat een IP waarde is, kun je beter bepalen welke IP waarde je daadwerkelijk nodig hebt. Het is goed te weten voor welke ruimte je inbouwspots wilt aanschaffen. Gaat het om een droge binnenruimte, zoals de woonkamer, de keuken of de slaapkamers? Of wil je graag inbouwspots in de badkamer of buiten in bijvoorbeeld je carport of de overkapping in je tuin? In droge binnenruimtes heb je voldoende aan led inbouwspots met een lagere IP waarde. Maar aangezien water en elektriciteit niet goed samengaan, wil je in vochtige ruimtes juist een hogere IP waarde. En daarnaast is het ook nog afhankelijk van de exacte plek in de vochtige ruimte waar je de verlichting wilt plaatsen welke IP waarde het meest geschikt is. Wil je mini led spotjes in een nisje gaan plaatsen in jou toilet dan is een IP44 waarde voldoende. Het is sowieso belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan en je vooraf goed te laten informeren. Zo voorkom je gevaar, ongelukken en een kapotte verlichting.

Advies in de juiste IP waarde

Het lijkt aan de ene kant simpel om je eigen led inbouw- of opbouwspots uit te zoeken. Er is immers voldoende keuze qua kleur, model, materiaal en grootte, maar toch is voorzichtigheid geboden. Je wilt immers niet dat je inbouwspots aanschaft die gevaarlijk zijn in de ruimte waar je ze wilt plaatsen, ook al zijn ze nog zo mooi. Het is aan te raden dat als je niet zeker van je zaken bent qua juiste IP waarde, om goed advies in te winnen. Bij Ledinbouwspotsleds.nl staan onze experts voor je klaar om je te voorzien van de juiste informatie en om mee te denken in de goede IP waarde voor jouw led verlichting. Wij kijken graag met je mee, zodat jij optimaal en met een veilig gevoel kunt genieten van jouw inbouwspots.

Voor meer informatie en ons gehele aanbod aan led inbouwspots en led opbouwspots ben je welkom op onze website: https://www.ledinbouwspotsleds.nl/

Of Stel je vraag via: vraag@ledinbouwspotsleds.nl

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Klarna
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top