Tips voor het uitkiezen van verlichting woonkamer

Hoe kies je het beste verlichting voor de woonkamer uit? Verlichting die matcht bij de inrichting en stijl van je woonkamer? Wij geven je graag inspiratie, tips en voorbeelden om een goede sfeer in de woonkamer te creëren.

Inspiratie voor verlichting woonkamer

Als je op zoek gaat naar de juiste verlichting voor de woonkamer is het handig om jezelf eerst af te vragen wat voor sfeer je momenteel hebt (of wilt hebben) in de woonkamer. Wat voor stijl is de woonkamer bijvoorbeeld? Wij geven 2 inspiratie-voorbeelden voor verlichting in de woonkamer.

Verlichting voor de Scandinavische woonkamer

Een Scandinavische woonkamer is er één die rust en eenheid uitstraalt. De Scandinavische woonkamer bevat simpele en neutrale kleuren. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit verschillende koudere tinten zoals grijs en blauw. Ook wordt er veel wit gebruikt.

Voor verlichting in een Scandinavische woonkamer kan je twee kanten op gaan: Je kan de verlichting laten passen bij het rustige Nordic gevoel of je kan de verlichting gebruiken als blikvanger om de Scandinavische woonkamer echt uniek te maken. Hoe doe je dat? Ga je gebruik maken van led inbouwspots of led opbouwspots. Daarnaast kun je nog gaan kiezen voor plafond spots of wandlampen.

Als je kiest voor rustige sfeerverlichting voor de Scandinavische woonkamer, kun je de spots in dezelfde kleur kiezen als het plafond. Heb je een wit plafond? Dan kies je voor witte spots. Boven de eettafel kies je bijvoorbeeld voor een hanglamp met moderne uitstraling in een kleur die past bij het interieur.

Ga je voor een gedurfd lichtplan voor de Scandinavische woonkamer? Kies dan één kleur uit die je nog niet gebruikt in jouw interieur maar die er wel mooi bij zou passen. Bijvoorbeeld groen als je voor een natuurlijke look gaat of rood voor wat meer pit. Koop dan een aantal lampen in dezelfde kleur. Bijvoorbeeld een groene hanglamp boven de tafel en een groene designlamp voor bij de zithoek. Maak het af met spotjes in het plafond op plekken waar niet genoeg licht is en voilà! Jouw verlichting is on-point en een mooie blikvanger.


Verlichting voor de industriële woonkamer

Een industriële woonkamer bevat verschillende structuren en kleuren. Denk aan beton, steen, metaal en metaalkleuren. Maar hoe pak je je verlichting in de industriële woonkamer het beste aan?

Voor een industriële woonkamer gebruik je metalen hanglampen en ook kooldraadlampen passen helemaal bij deze stijl. Voor de overige verlichting kies je voor led inbouwspots. Bijvoorbeeld zwarte ledspots in het plafond of spotjes gemaakt van messing: een industriële kleur die goed past bij de woonkamer en de stijl doortrekt tot aan het plafond. Opties voor sfeerverlichting woonkamer

Hoe krijg je de beste sfeerverlichting in de woonkamer? Let vooral goed op de temperatuur. Deze wordt uitgedrukt in kelvin. 2700k is een goede warmte voor in de woonkamer: sfeervol en warm. Maar op plekken waar je actiever bezig bent, zoals boven de eetkamer of onderweg naar de hal, kun je voor iets kouder gaan. Bijvoorbeeld 3000k. Wil je volledige controle over de lichtwarmte? Kies dan voor dim to warm spots. Deze spots kun je van 2700k tot wel 1800k dimmen voor ultieme lichtflexibiliteit. Ga je voor een feestelijke sfeer? Kies dan voor de Philips Hue spots. Deze verander je met een druk op de knop van kleur en geven je woonkamer een speciale ambiance.

Belicht schilderijen in de woonkamer

Er is nog veel meer mogelijk met betrekking tot licht in de woonkamer. Heb je er weleens aan gedacht om je favoriete schilderij uit te lichten? Dan is deze ook ’s avonds goed te bewonderen. Dit is mogelijk met kantelbare ledverlichting. Als je deze gebruikt om een schilderij te belichten, is het niet belangrijk dat het ledspotje waterdicht is: een IP waarde van 21 is dan voldoende.

Het lichtplan voor in de woonkamer

Wil je de verlichting goed aanpakken en er zeker van zijn dat er overal voldoende licht is? Maak dan vooral een lichtplan. Dit is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Wel is het van belang dat je een plattegrond hebt van de woonkamer. Op de plattegrond maak je kringen op de plekken waar activiteiten plaatsvinden. Denk hierbij aan: waar eet je? Aan welke kant van de bank of op welke stoel lees je jouw favoriete boek?

Je geeft deze plekken aan op de plattegrond en zoekt vervolgens licht uit dat past bij de functionaliteit van het huis. Waar jij je boek leest, zet je een grote lamp of een hanglamp. Ook boven de eettafel maak je plaats voor goede directe verlichting. In de zithoek kies je voor indirecte sfeerverlichting. En tot slot: vergeet ook de looproutes niet te verlichten met indirecte spotjes.

Op zoek naar meer inspiratie voor verlichting in de woonkamer? Klik dan hier om alle spots voor de woonkamer te bekijken.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top