Stappenplan: halogeenspotjes keukenkastje vervangen

Halogeenspotjes onder je keukenkastjes vervangen door ledspots lijkt tricky, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld. Deze kun je ernaast houden wanneer je jouw 12 volt halogeenspots en bijbehorende trafo/transformator in de keuken vervangt, zodat je snel weer je aanrecht goed, mooi en duurzaam verlicht.

Scroll direct door naar:

Goed om te weten voordat je begint…

Wanneer je de halogeenspots onder je keukenkastje vervangt door ledinbouwpots, moet je rekening houden met de volgende drie zaken:

 • Halogeenspots en ledspots werken niet samen. Je moet dus alle halogeenspotjes in je keuken vervangen door ledspots. Ook als maar 1 halogeenspot kapot is.

 • Je moet toegang hebben tot de trafo/transformator van de halogeenspotjes. Deze ligt vaak bovenop de keukenkastjes of in uitzonderlijk gevallen in één van de keukenkastjes.

 • Garantie blijft bestaan: we gaan je vragen om in de stroomkabels van je nieuwe ledspots te knippen. Dit kan spannend zijn, maar wees gerust; de garantie op je ledspots van Ledinbouwspotsleds blijft gewoon geldig!

Benodigdheden voor het verwisselen van halogeenspotjes onder de keukenkastjes

Voor het verwisselen van halogeenspotjes door ledinbouwspots, heb je de volgende spullen nodig:

1. Passende led inbouwspots

Wanneer je één halogeenspot wilt vervangen voor een ledinbouwspot, moet je ze allemaal vervangen. Halogeen en ledspots werken namelijk niet samen. Koop dus voor iedere halogeenlamp onder je keukenkastje een nieuwe ledspot.

9 van de 10 spotjes in keukenkastjes hebben een diameter tussen de 55 mm en 60 mm en een zeer lage inbouwdiepte van maximaal 20 mm. Bij Ledinbouwspotsleds hebben we speciaal hiervoor spots met een zeer lage inbouwdiepte ontwikkelt. Deze passen in de meeste gevallen perfect in de bestaande gaten onder jouw keukenkastjes.

2. Stroomkabel

Voor het verbinden van de led trafo’s van jouw nieuwe ledspots heb je een nieuw stuk 230 Volt stroomkabel nodig. De lengte van de stroomkabel is afhankelijk van de lengte die je tussen je nieuwe trafo’s en de stroomvoorziening in de keuken hebt.

Voor een groot deel van het project kun je de bestaande stroomkabel gebruiken. Je hoeft bijvoorbeeld de 230 volt kabel die van de spot achter de keukenkastjes door naar de oude trafo loopt, niet te vervangen.

3. Soldeertang, kroonsteentjes of kabelschoentjes (2 kabelschoentjes en 4 Wago Lasklemmen per ledspot)

Je kunt ledspots op verschillende manieren verbinden aan de 12 volt stroomkabels onder je keukenkastje. Onze Wago lasklemmen zijn in veel gevallen te groot voor het keukenkastje. Gebruik daarom een soldeertang, kroonsteentjes, of, ons inziens de makkelijkste oplossing; 2 kabelschoentjes per ledspot.

Gebruik Wago Lasklemmen om de trafo van je ledspots te verbinden aan de stroomaansluiting in de keuken. Je hebt er 4 per ledspot nodig. Bekijk afbeelding 1 voor een voorbeeld.

4. Kabelstripper of mesje

Hiermee leg je de stroomkabeltjes in de stroomkabel bloot, zodat je ze kunt verbinden.

Stappenplan: halogeenspots keukenkastje vervangen door led inbouwspots

Schakel voordat je begint eerst de stroom uit. Maak daarna de halogeenspotjes los en haal ze van de bestaande 12 volt stroomkabel af. We beginnen met het installeren van de led spotjes onder de keukenkastjes. Daarna verbinden we de trafo’s met de stroomvoorziening.

Een overzicht van alle handelingen, vind je in afbeelding 1:

Afbeelding 1: overzicht led inbouwspots onder keukenkastje installeren

Stap 1: Haal de led spots uit de verpakking.

Maak de trafo’s los. Knip de connector van de spot en van de trafo af. Leg de trafo even weg. 

afbeelding_2

Afbeelding 2: haal de trafo en ledspot los van elkaar en knip de connectors eraf

Stap 2: Verbind de spotjes met de stroomkabel uit het keukenkastje.

Dit kun je doen door ze te solderen, of door gebruik te maken van kroonsteentjes of kabelschoentjes. Uit je ledspot komen een rode en zwarte kabel. Verbind de rode kabel uit de ledspot met de rode uit het keukenkastje en de zwarte kabel uit de ledspot met de zwarte kabel uit het keukenkastje.

Komen er andere kleuren stroomkabeltjes uit het keukenkastje, dan dat er uit je ledspot komen? Kies dan welke kleur je aan welke kleur verbindt, en doe dit overal. Komt er bijvoorbeeld uit jouw keukenkastje een groene en gele kabel? Verbind dan áltijd zwart met groen en rood met geel en doe dit overal. Ook bij het verbinden van de trafo’s aan de stroomvoorziening van de keuken.  

afbeelding_3

Afbeelding 3: verbind de ledspot aan de 12 volt  stroomkabel in de keuken. Let op dat je bij iedere spot (en later ook bij de trafo) dezelfde kleuren kabels aan elkaar verbindt.

Stap 3: Klem de spotjes in je keukenkastje

Zoek nu de oude halogeen trafo. Deze verbindt alle spotjes met de stroomvoorziening en is vaak te vinden boven de keukenkastjes.

afbeelding_4

Afbeelding 4: klem alle spotjes in de keukenkastjes en zoek de oude trafo

Stap 4: verwijder oude trafo

Verwijder de oude trafo die de halogeenspotjes van stroom voorzag. Als het goed is heb je nu aan de ene kant een aantal kabels die naar de aparte ledspots leiden en aan de andere kant één kabel die naar de stroomvoorziening leidt. 

Let op: laat de halogeentrafo niet zitten. led werkt niet samen met een halogeentrafo en heeft een speciale ledtrafo nodig.

afbeelding_5

Afbeelding 5: knip de halogeentrafo los

Stap 5: bevestig de nieuwe trafo's

Bevestig je nieuwe trafo’s zo aan de muur of aan het kastje, dat je ze eenvoudig kunt verbinden aan elkaar, aan de ledspots, en aan de stroomkabel. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze voorzichtig op een houten plankje te schroeven, of door ze met tape aan elkaar te plakken.

Uit de onderkant van de trafo komt 1 kabel, uit de bovenkant komen 2 kabeltjes. De onderkant verbind je met de kabel uit het keukenkastje. De twee kabeltjes aan de bovenkant verbind je aan de stroomtoevoer. (afbeelding 6).

Tip: nummer de trafo’s. Als en ledspot kapot gaat, weet je welke trafo erbij hoort en moet vervangen.

Stap 6: verbind iedere trafo met een ledspotkabel

Verbind iedere trafo met een ledspotkabel die uit het keukenkastje komt. Dit doe je door de stroomkabel van de ledspot te verbinden met de kabel van de trafo waar je de connector vanaf hebt gehaald. Verbind de zwarte met de zwarte kabel en de rode met de rode kabel.

Komen er andere kleuren kabeltjes uit jouw keukenkastjes? Verbind de kleuren van de kabeltjes dan net zoals je hebt gedaan bij stap 2 (zoals in afbeelding 3: groen met zwart en geel met rood).

afbeelding_6
Afbeelding 6: Verbind de kabel naar de ledspots met 2 Wago lasklemmen aan de trafo

Stap 7: parallelschakelen

Parallel schakel de trafo’s aan elkaar met een stuk nieuwe stroomkabel en verbind deze aan de 230 V aansluiting van je keuken. Uit iedere trafo komen 2 witte stroomkabeltjes. Deze verbind je met Wago Lasklemmen aan de nieuwe stroomkabel.

Let op: verbind per Wago Lasklem dezelfde kleur kabel aan elkaar.

 

afbeelding_7
Afbeelding 7: parallel schakel de trafo’s aan elkaar en aan de 230 V stroomvoorziening van de keuken

Stap 8: Zet de stroom aan en test je nieuwe ledspots.

Voor vragen en opmerkingen kun je contact met ons opnemen. Succes met het installeren en monteren van je nieuwe keukenkastjesverlichting! Hopelijk heb je er lang plezier van.

Veelgestelde vragen over halogeenspotjes onder de keukenkast vervangen

Wat heb ik nodig om de spotjes onder mijn keukenkastje te vervangen?

Om de halogeenspots onder je keukenkastje te vervangen, heb je het volgende nodig:

 • Vervangende led inbouwspots
 • kabelschoentjes (2 per ledspot)
 • Wago lasklemmen (4 per ledspot)
 • Stuk stroomkabel (om de nieuwe trafo’s aan elkaar te verbinden)

Welke maat led inbouwspots heb ik nodig voor mijn keukenkastje?

9 van de 10 spotjes in keukenkastjes hebben een diameter tussen de 55 mm en 60 mm en een zeer lage inbouwdiepte van maximaal 20 mm. Bij Ledinbouwspotsleds hebben we speciaal hiervoor spots met een zeer lage inbouwdiepte ontwikkelt. Deze passen in de meeste gevallen perfect in de bestaande gaten onder jouw keukenkastjes.

Kan ik mijn oude halogeen trafo laten zitten?

Nee, deze kun je niet laten zitten. De halogeentrafo en ledinbouwspots werken niet samen.

Waarom moet ik al mijn halogeenspotjes vervangen, als er maar één stuk is?

Ledspots en halogeenspots werken niet samen. Sluit je een ledspot aan op een halogeentrafo, dan gaat deze stuk. Vervang daarom in één keer al je halogeenspotjes voor led.

De kabelkleuren uit mijn keukenkastje hebben andere kleuren dan de kabeltjes uit de ledspots. Hoe moet ik ze monteren?

Kies welke kleuren je aan elkaar verbindt en doe dit bij iedere ledspot én bovenin bij de trafo hetzelfde.

Ik wil mijn Hera KB12 spots vervangen. Hoe doe ik dat?

Kies voor duurzaam en vervang je oude Hera KB12 halogeen spot voor de veel zuinigere led inbouwspots. Als je van halogeen overstapt naar led, moet je er wel rekening mee houden dat je direct alle spotjes onder het keukenkastje vervangt.

Lees meer
© Copyright 2023 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
 • iDeal
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal
 • American Express
 • Bancontact
 • Apple Pay
 • Google Pay
Scroll to top