Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Wat betekent wattage bij LED verlichting?
Home / Wat betekent wattage bij LED verlichting?

Wat betekent wattage bij LED verlichting?

Het vermogen van een led spot wordt uitgedrukt in watt, dus het wattage zegt iets over de hoeveelheid stroom die de led spot gebruikt om een bepaalde hoeveelheid licht te kunnen geven. Het wattage wordt nog wel eens door elkaar gehaald met het aantal lumen, maar dit staat voor de lichtopbrengst van de lamp, en is dus een ander begrip.

Wattage en lumen, wat is het verschil?

Wattage en lumen zijn niet hetzelfde. Het aantal watt staat voor de hoeveelheid stroom die een lamp gebruikt, terwijl het aantal lumen iets zegt over de hoeveelheid licht die de lamp kan uitstralen. Vroeger was het bij halogeenspots zo dat een hoger wattage ook betekende dat de led spots meer licht konden produceren, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Led verlichting is een stuk zuiniger, en zal daarom een lager wattage hebben om dezelfde hoeveelheid licht te kunnen opleveren. 

Wattage van led spots vergeleken met halogeen

Als u halogeenspots wilt vervangen door led, dan zult u er al snel achterkomen dat de wattages van led spots over het algemeen een stuk lager zijn dan die van halogeen. Dit komt omdat led spots een stuk minder stroom verbruiken dan conventionele verlichting. Led lampen zijn zo ontworpen dat ze vrijwel alle energie die binnenkomt kunnen omzetten tot licht, terwijl bij halogeenspots en andere conventionele soorten verlichting ook een groot deel wordt omgezet in warmte. Daarom kunnen led spots met het verbruik van een stuk minder stroom dezelfde hoeveelheid licht uitstralen. Zo heeft een halogeenspot een vermogen van 75 watt om 350 lumen te produceren, terwijl een led spot van 5 watt hetzelfde kan. Het is daarom aan te raden om bij het vervangen van halogeen door led verlichting te kijken naar het aantal lumen, en niet naar het wattage.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    30-12-2019 11:21
Attentie: mogelijke vertraging bij PostNL. Meer informatie