Hoe werkt het nieuwe energielabel voor led verlichting?
Sinds 1 september 2021 is het energielabel voor verlichting in de EU vernieuwd. Waar je vroeger lampen met een A++ label als extreem zuinig beschouwde, zie je nu ineens led lampen met een E of zelfs G-label in de schappen liggen. Dat lijkt op het eerste gezicht een achteruitgang, maar niets is minder waar. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen het oude en het nieuwe energielabel voor verlichting, waarom de nieuwe labels strenger zijn, en waarom een lamp met een E-label nog steeds heel zuinig kan zijn.
Het oude energielabel: A++ tot E
Het oude energielabel voor verlichting werd jarenlang gebruikt en liep van A++ (zeer zuinig) tot E (minst zuinig). De beoordeling was gebaseerd op de lichtopbrengst (lumen) per verbruikte hoeveelheid energie (watt). Naarmate LED-technologie zich ontwikkelde, werden steeds meer lampen ingedeeld in de hoogste klassen (A+, A++), waardoor het onderscheid tussen echt zuinige en minder zuinige lampen vervaagde. Lampen met het oude energielabel mochten nog tot 1 maart 2023 verkocht worden.
Kort samengevat:
- De oude energielabels liepen van A++ tot E.
- Vrijwel alle led lampen kregen een A+ of A++ energielabel..
- Het systeem werd te "vol" aan de bovenkant, waardoor het zijn onderscheidend vermogen verloor.
Het nieuwe energielabel: A tot G
Om het energielabel weer duidelijker en toekomstbestendig te maken, is in 2021 een nieuw systeem ingevoerd. Dit label loopt van A (zeer zuinig) tot G (minst zuinig), zonder plussen. De schaal is opnieuw gekalibreerd, met strengere eisen voor elke klasse. Hierdoor vallen lampen die voorheen A++ waren, nu vaak in klasse E, F of G.
Webwinkels zijn sinds 1 maart 2023 verplicht om de nieuwe energielabels weer te geven bij producten. Het energielabel of een duidelijke afbeelding ervan moet direct zichtbaar zijn, zonder dat de klant extra hoeft te klikken. Op de verpakking van lampen vindt je niet alleen het energielabel, maar ook het vermogen (Watt), de lichtopbrengst (lumen), de levensduur (branduren), of de lamp dimbaar is met een led-dimmer en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden. De volledige productinformatie uit de onafhankelijke keuring van het product is te vinden via de QR code.
Belangrijk om te weten:
- De nieuwe schaal is strenger en realistischer.
- Er is ruimte gecreëerd voor toekomstige, nóg zuinigere technologieën.
- De beoordeling is nog steeds gebaseerd op lumen per watt, maar met hogere normen.
Waarom hebben led lampen energielabel F?
Led lampen hebben vaak een energielabel E, F of G, maar zijn die nog wel zuinig? Het is begrijpelijk dat een E-label als ‘slecht’ overkomt, maar dat is in dit nieuwe systeem niet het geval. Veel moderne LED-lampen die voorheen A++ waren, vallen nu in klasse E of F. Dat betekent dus niet dat ze minder zuinig zijn geworden, maar dat de meetlat strenger is geworden. Maak je dus geen zorgen als jouw nieuwe led lampen energielabel G, F of E hebben. Je maakt nog steeds een duurzame keuze.
Bijvoorbeeld:
Een lamp met 800 lumen en een verbruik van 8 watt had vroeger een A++ label. In het nieuwe systeem krijgt diezelfde led lamp een E-label. De lamp is dus niet minder efficiënt geworden – de norm is gewoon aangepast.
Waarom zie je bijna geen led lampen met label A, B of C meer?
De klassen A, B en C zijn op dit moment vrijwel leeg. Dat is bewust gedaan. De Europese Unie wil ruimte houden voor toekomstige innovaties. Alleen de allerzuinigste en meest geavanceerde lampen, die momenteel nog nauwelijks op de markt zijn, kunnen in aanmerking komen voor deze topklassen. Een led lamp met energielabel B zal op dit moment erg moeilijk te vinden zijn, aangezien dit op dit moment de hoogst haalbare optie is. Led lampen energielabel A worden op dit moment eigenlijk helemaal niet gemaakt.
Kortom:
- A, B en C zijn ontworpen voor toekomstige technologie.
- De meeste huidige led lampen vallen tussen D en G.
- Dit stimuleert fabrikanten om te blijven innoveren.
Wat betekent dit voor jou?
Laat je niet misleiden door een lager label dan je gewend bent. Kijk naar het werkelijke energieverbruik (in watt) en de lichtopbrengst (in lumen). Een lamp met een F- of E-label zal nog steeds een uitstekende keuze zijn voor wie energie wil besparen.
Tips bij het kiezen van jouw led verlichting:
- Vergelijk het aantal lumen per watt.
- Let op de levensduur van de lamp.
- Weet waaraan een nieuw energielabel te herkennen is.
- Kijk naar het nieuwe label, maar begrijp de context.
Conclusie
Het nieuwe energielabel voor verlichting is strenger, eerlijker en toekomstgericht. Hoewel het even wennen is dat je favoriete ledlamp nu een E-label heeft in plaats van A++, betekent dit niet dat de lamp minder zuinig is. Integendeel: het nieuwe systeem helpt je juist om beter onderscheid te maken en stimuleert verdere innovatie in energiezuinige verlichting.