Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Terugverdientijd LED verlichting
Home / Terugverdientijd LED verlichting

Terugverdientijd LED verlichting

Vaak krijgen we de vraag of LED spots nu echt zo veel voordeliger zijn dan hun halogeenvariant. Immers, de investeringskosten die u betaalt wanneer u een heel huis wilt voorzien van LED verlichting, tellen wel bij elkaar op. Zijn de stroomkosten dan echt een stuk lager dan bij halogeen? Het antwoord is een volmondig ja. Dankzij de lage stroomkosten en nauwelijks aanwezige vervangingskosten, hebt u uw LED verlichting binnen de kortste keren weer terugverdiend. Hoe dit in elkaar zit, leggen we in onderstaand artikel uit. Daarbij geven we u een rekenvoorbeeld, zodat u kunt zien wat de terugverdientijd van uw LED verlichting is.

Energiekosten besparen met LED verlichting

U hebt vast wel eens gehoord dat verlichting met behulp van LED spots een stuk minder stroom verbruikt dan halogeenspots, gloeilampen en spaarlampen. Maar hoe komt dit eigenlijk, en hoeveel zuiniger zijn ze nu precies? Om te beginnen nemen we even het voorbeeld van een gloeilamp. Deze vorm van verlichting verbruikt de meeste stroom, omdat het licht wordt geproduceerd door een stroom elektriciteit die door de gloeidraad in de lamp loopt. De draad wordt hierbij ontzettend heet, waardoor er dus een aanzienlijk deel van de elektriciteit verloren gaat aan warmte.

Halogeenlampen zitten op dezelfde manier in elkaar, maar deze zijn zo gemaakt dat er gassen in de lamp zitten, die de gloeidraad onder druk zetten. Hierdoor kan met minder stroom meer hitte geproduceerd worden. Halogeenverlichting is daarom al een stuk zuiniger dan gloeilampen, maar het haalt het niet bij LED verlichting. 

LED spots werken met behulp van een chip, waarbij de stroom op een efficiënte manier kan worden omgezet tot licht. Hierbij komt nauwelijks warmte vrij, wat ervoor zorgt dat een LED lamp de meest efficiënte lichtbron is. Ter vergelijking: een LED lamp verbruikt ongeveer 10 keer minder stroom dan een halogeenlamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren, en maar liefst 25 keer minder dan gloeilampen. Dit kan u al een hoop energiekosten besparen!

Minder vervangingskosten met LED verlichting

Naast het feit dat LED verlichting minder stroom verbruikt dan conventionele lampen, is de levensduur ook nog eens een stuk langer. Dit komt omdat LED lampen nauwelijks warm worden, en daarom niet kapot gaan omdat ze oververhit raken. Bij halogeenlampen en gloeilampen kan de gloeidraad namelijk zo heet worden dat hij knapt; iets wat bij LED inbouwspots natuurlijk niet kan gebeuren. Waar halogeenspots gemiddeld slechts 2000 branduren meegaan, en daarom vrijwel ieder jaar vervangen moeten worden, hebben LED spots een levensduur van maar liefst 50.000 branduren! Als we ervan uitgaan dat u de lamp 250 dagen lang 10 uur gebruikt, komt dit erop neer dat u een LED lamp maar eens in de vijftien jaar hoeft te vervangen. Ook dit bespaart u natuurlijk een hoop geld.

Rekensom voor terugverdientijd LED verlichting

Als voorbeeld stellen we dat u op dit moment 10 halogeenspots van 50 watt hebt, die u wilt vervangen door 10 LED spots van dimbare led inbouwspots van 3 watt, zoals de spots die u in de webshop van Ledinbouwspotsleds.nl kunt kopen. 
Uw investeringskosten zijn dan als volgt: 10 x €15,95 = €159,50.
Met de LED inbouwspots verbruikt u minder stroom dan uw halogeenverlichting. Met halogeen verbruikt u 10 spotjes x 50 watt = 500 watt. Dit komt neer op 1250 kWh per jaar als u de lampen 250 dagen per jaar 10 uur gebruikt. 
De stroomkosten zijn gemiddeld €0,21 per kWh, dus dit komt neer op 1250 kWh x €0,21 = €262,50 per jaar.
Voor LED spots is dit: 10 spotjes x 3 watt x 10 uur x 250 dagen x €0,21 = €15,75 per jaar.

U bespaart dus €246,75 aan energiekosten per jaar. 
Daarmee heeft u uw LED spots binnen een jaar al ruim terugverdiend. Rekent u daar nog de jaarlijkse vervangingskosten van halogeenspots bij op, dan wordt dit getal nog groter. Overstappen op LED verlichting is het wat betreft de terugverdientijd dus dubbel en dwars waard.

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    06-01-2020 18:14