5 Tips voor het kiezen van de perfecte badkamerverlichting

Badkamerverlichting is een belangrijk aspect van elke badkamer. Het kan zorgen voor een sfeervolle ambiance in de badkamer. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte badkamerverlichting? In dit artikel geven we 5 handige tips om de juiste verlichting te kiezen die past bij jouw badkamerstijl en -behoeften.

Tip 1: Bepaal de stijl van je badkamer

De stijl van jouw badkamer speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste verlichting. De verlichting die je kiest, moet passen bij de algehele uitstraling van je badkamer. Als je bijvoorbeeld een moderne en strakke badkamer hebt, is het logisch om te kiezen voor verlichting die dezelfde stijl en afwerking heeft. Aan de andere kant kan een klassieke badkamer om een ​​meer traditionele verlichtingsstijl vragen. Het is belangrijk om te overwegen of je wilt dat de verlichting de aandacht trekt als statement piece, of juist opgaat in de achtergrond en een subtielere rol speelt. Het kan ook de moeite waard zijn om rekening te houden met de kleuren en materialen die worden gebruikt in je badkamer. Als je bijvoorbeeld veel hout en aardetinten hebt, kan het kiezen van verlichting met een vergelijkbare warme kleurtemperatuur helpen om de algehele sfeer te versterken en een gezellige uitstraling te creëren.

Tip 2: Zorg voor voldoende licht

Goede verlichting in de badkamer is essentieel voor de veiligheid in deze ruimte. De badkamer is immers een plek waar vaak water wordt gebruikt en dit kan zorgen voor gladde vloeren en oppervlakken. Goede verlichting zorgt ervoor dat je niet uitglijdt of struikelt in de badkamer. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende licht is bij de spiegel, zodat je jezelf goed kunt zien tijdens het scheren, make-uppen of tandenpoetsen. Ook als je 's nachts naar het toilet moet, is het belangrijk dat je niet in het donker hoeft te tasten. Kortom, goede en voldoende verlichting in de badkamer draagt bij aan de veiligheid en het comfort in deze ruimte.

Tip 3: Creëer een sfeervolle ambiance

Verlichting in de badkamer draagt niet alleen bij aan de functionaliteit van de ruimte, maar ook aan de sfeer en uitstraling ervan. Met de juiste verlichting kun je de badkamer transformeren tot een ontspannen oase of juist een energieke ruimte. De kleurtemperatuur van de verlichting kan een grote impact hebben op de ambiance in je badkamer. Kies bijvoorbeeld voor warm wit licht voor een gezellige sfeer, of voor koud wit licht voor een heldere en energieke uitstraling. Ook dimbare verlichting kan een geweldige manier zijn om de sfeer in je badkamer aan te passen aan jouw behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting dimmen wanneer je wilt ontspannen in een warm bad. Overweeg ook om accentverlichting te gebruiken om specifieke delen van je badkamer, zoals een kunstwerk of plant, in de schijnwerpers te zetten. Door de verlichting in de badkamer zorgvuldig te kiezen en af te stemmen op jouw persoonlijke stijl en behoeften, kun je de sfeer in de badkamer naar een hoger niveau tillen.

Tip 4: Kies voor energiezuinige led verlichting

Als je op zoek bent naar duurzame verlichtingsopties voor je badkamer, dan is led verlichting een uitstekende keuze. Led verlichting is een van de meest energiezuinige opties op de markt en biedt tal van voordelen. Allereerst gaat led verlichting langer mee dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen, wat betekent dat ze minder vaak hoeft te vervangen en dus ook minder afval produceert. Daarnaast verbruikt led verlichting veel minder energie dan traditionele verlichting, wat zich vertaalt in een besparing op je energierekening. Een ander voordeel van led verlichting is dat het verkrijgbaar is in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit tot helder wit, waardoor je de sfeer in jouw badkamer kunt aanpassen aan je wensen. Dus als je op zoek bent naar een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor jouw badkamerverlichting, overweeg dan zeker om led verlichting te installeren.

Tip 5: Kies voor verlichting met de juiste IP waarde

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van de perfecte badkamerverlichting, is dat je bij deze verlichting kijkt naar IP waarden. Alleen met verlichting met de juiste IP waarde kun je je optimaal ontspannen in de badkamer.

Wat is een IP waarde?

De IP waarde (Ingress Protection) is een belangrijke factor bij het kiezen van badkamerverlichting. Deze waarde geeft namelijk aan in hoeverre de verlichting bestand is tegen vocht en stof. In de badkamer kan het namelijk vochtig en nat worden, en daarom is het belangrijk om verlichting te kiezen met een hoge IP waarde.

Verschillende zones

In de badkamer zijn er verschillende zones met elk hun eigen veiligheidseisen. Het is daarom belangrijk om de juiste verlichting te kiezen voor elke zone. De zones in de badkamer worden aangeduid met een getal van 0 tot 3.

Zone 0: de ruimte bij de douche cabine, badkuip of gootsteen In deze zone is het eigenlijk niet gebruikelijk om spots te plaatsen.

Zone 1: de ruimte direct boven de douche of het bad met een hoogte tot 2,25 meter In zone 1 plaats je led spots met IP65. Deze spots zijn straalwaterdicht en kunnen dus tegen het water uit het bad of de douche dat in aanraking komt.

Zone 2: de ruimte in een straal van ca. 60 centimeter rond het bad, de douche en de wastafel In zone 2 plaats je led spots die niet veel in aanraking komen met water, maar de kans is aanwezig. Je gebruikt hier led spots met IP44. Deze zijn spatwaterdicht.

Zone 3: de overige ruimte die niet direct in aanraking komt met water In zone 3 plaats je led spots die niet of nauwelijks in aanraking komen met water. Je kunt hier kiezen voor led spots met IP21. Ze zijn niet optimaal beschermd tegen water, maar kunnen wel tegen een drupje.

Het zekere voor het onzekere

In de badkamer is het aan te raden om verlichting te kiezen met een IP waarde van minimaal 44 of nog beter met een IP waarde van 65. Wanneer je kiest voor veilige verlichting en een hoge IP65 waarde, betekent dit niet dat je per se duurder uit bent qua verlichting. De prijsverschillen tussen verlichting met IP44 en IP65 zijn minimaal. Dus neem het zekere voor het onzekere als het op je veiligheid aankomt en ga voor badkamerverlichting met een IP waarde van 65.

Wil je meer weten over IP waarden? Lees hier dan verder.

Ga voor perfecte badkamerverlichting

Badkamerverlichting is een belangrijk aspect van elke badkamer. Bij het kiezen van de juiste verlichting is het belangrijk om te letten op de IP waarde, de verschillende zones in de badkamer, de veiligheid, de sfeer en de energiezuinigheid. Door rekening te houden met deze factoren kun je de perfecte verlichting kiezen die past bij jouw badkamerstijl en -behoeften. Bij Ledinbouwspotsleds.nl vind je een ruim assortiment aan badkamerverlichting met een hoge IP waarde en energiezuinige led verlichting. Neem gerust een kijkje in onze webshop en vind de perfecte verlichting voor jouw badkamer.

Kies ook voor designvolle led verlichting in uw badkamer en ga naar onze badkamer inbouwspots.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top