Heeft u vragen? Bereikbaar van 8:00 tot 20:00 0541 - 8569 84
Led spots dimmen: hoe werkt dat?
Home / Led spots dimmen: hoe werkt dat?

Led spots dimmen: hoe werkt dat?

Stelt u zich eens voor: een romantische avond op de bank, met uw partner, een mooie film en een glaasje wijn. Als u dit beeld in uw hoofd hebt, ziet u waarschijnlijk geen helder verlichte ruimte voor zich, maar eerder een half verlichte ruimte. Een ruimte die associaties van gezelligheid en ontspanning oproept. Dit kunt u bereiken met dimbare verlichting. Verlichting die u zo in kunt stellen dat u sfeer kunt aanbrengen in de ruimte wanneer u dat wilt, en in de mate waarop u dat wilt. Ook LED inbouwspots zijn dimbaar, uitstekend dimbaar zelfs. Er zijn alleen een aantal dingen die u moet weten voor het plaatsen van dimbare LED spots. 

Kiezen van de juiste LED inbouwspots

Bij een dimbare lamp kunt u, met behulp van een dimmer, de intensiteit van de verlichting instellen zoals u dat wilt, op ieder moment van de dag. Als u wat meer licht nodig hebt, om bijvoorbeeld te lezen, te klussen of schoon te maken, dan verhoogt u de intensiteit van het licht. En als de avond dan is aangebroken, en het tijd is om lekker te ontspannen, draait u aan de knop om het licht te dimmen en de sfeer in de ruimte te verhogen. 

Van de meeste LED inbouwspots is een dimbare variant beschikbaar, maar dit geldt niet voor allemaal. Als u led inbouwspots wilt gaan kopen, is het dus van belang om goed op te letten dat u de juiste, dimbare versie koopt. Als een lamp dimbaar is, staat dit er altijd bij aangegeven. Staat er niets bij, dan kunt u ervan uitgaan dat de inbouwspot niet dimbaar is, en kunt u dus beter voor een andere kiezen.

Welke dimmer heb ik nodig?

We krijgen regelmatig de vraag of LED lampen gedimd kunnen worden met een conventionele dimmer, voor bijvoorbeeld halogeen. Ons antwoord is dat u beter kunt kiezen voor een LED dimmer. Dit komt omdat traditionele halogeenlampen en gloeilampen meer stroom verbruiken, en dus een hoger vermogen hebben. Om deze reden heeft de dimmer ook een hoog minimaal vermogen, vaak rond de 40 tot 80 watt. LED lampen verbruiken echter een stuk minder stroom, waardoor het totale vermogen onder het minimale vermogen van de dimmer zit. Hierdoor zal het licht minder goed gedimd kunnen worden, en is de kans groot dat de lampen gaan knipperen. U kunt daarom beter kiezen voor een LED dimmer, die sowieso geschikt is voor het dimmen van alle soorten led verlichting. 

Dimmer en LED inbouwspots aansluiten

Het aansluiten van een dimmer en LED inbouwspots is niet moeilijk, indien u het stappenplan goed opvolgt. Hier is een algemeen overzicht voor het aansluiten van een LED dimmer en LED inbouwspots: 
 1. Schakel de elektriciteit uit, om kortsluiting en ongelukken te voorkomen. 
   
 2. Sluit de dimmer aan op de stroomkring volgens de gebruiksaanwijzing.
   
 3. Plaats de led dimmer in de inbouwdoos, en sluit hem aan met schroeven of inbouwklemmen.
   
 4. Sluit de led inbouwspots aan en klem ze in de vooraf geboorde gaten in het plafond.
   
Na het aansluiten, kunt u de elektriciteit weer inschakelen en de lampen uittesten. Met de dimmer kunt u de dimbaarheid van de lampen instellen. Daarna kunt u gaan profiteren van een veelzijdige verlichting met LED inbouwspots, waarbij u altijd de juiste sfeerverlichting hebt op het juiste moment!

Terug naar: Advies en veelgestelde vragen over LED verlichting
    08-01-2020 18:05