Advies en veelgestelde vragen over led verlichting

led_lamp

Led lamp of spaarlamp?

Gloeilampen worden al een langere tijd niet meer verkocht, en sinds kort zijn ook de halogeenlampen van de baan. Led lampen en spaarlampen worden echter nog wel gekocht. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee vormen van verlichting? En welke kun je het best kiezen? In dit artikel leggen we het uit.

Wat zijn de verschillen tussen een led lamp en een spaarlamp?

Led lampen en spaarlampen werken op een verschillende manier. Een led lamp bevat een diode waar elektriciteit doorheen stroomt, die vervolgens wordt omgezet in licht. Een spaarlamp heeft niet zo’n diode, maar een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging en stoten ze energie uit, in de vorm van uv-straling. Deze straling komt tegen een fluorescerend poeder aan dat aan de wanden van de buizen zit. Door dit poeder kan de uv-straling worden omgezet tot zichtbaar licht. 

Voordelen van een led lamp

Het grootste voordeel van led lampen is dat de verlichting erg efficiënt is. Omdat de lamp gebruik maakt van elektronen om een ruimte te verlichten, en niet van hitte, komt er nauwelijks warmte bij vrij. Het gevolg is dat men een ruimte op dezelfde manier kan verlichten als bij een spaarlamp, gloeilamp of halogeen, maar dan voor veel minder energie. Ten opzichte van een spaarlamp is een led lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een led lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde led lamp heeft een levensduur van zo’n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar! Naast energiekosten bespaart een led lamp u dus ook nog een hoop onderhouds- en vervangingskosten.

Ten slotte is een led lamp ook nog eens ontzettend veelzijdig. Er is een groot scala aan kleuren, vormen en groottes aanwezig, waardoor je led lampen voor werkelijk alles kunt toepassen. Niet alleen is dit een prachtige basisverlichting, maar een led lamp kan ook prima worden gebruikt als sfeerverlichting of accentverlichting in iedere ruimte. 

Nadelen van een led lamp

Het enige minpuntje van een led lamp is dat hij vaak duurder in aanschaf is dan een spaarlamp, gloeilamp of halogeenlamp. In de afgelopen tijd is de prijs van led echter sterk gedaald, en daarbij moet ook niet vergeten worden dat de kosten die u bespaart op energie en onderhoud de lamp binnen een mum van tijd terugverdienen.

Voordelen van een spaarlamp

Een spaarlamp is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een led lamp. Daarnaast gaan ze langer mee dan een gloeilamp en verbruiken ze minder energie. Daarnaast zijn er veel kleurvariaties mogelijk dankzij het fluorescerende poeder dat in de lampen zit: Door kleine veranderingen aan te brengen in de samenstelling van dit poeder, kan de spaarlamp verschillende kleuren wit licht uitstralen.

Nadelen van een spaarlamp

Een van de nadelen van een spaarlamp is dat het kwik bevat, wat slecht voor het milieu is als de lamp breekt of weggegooid wordt. Daarnaast gebruikt een spaarlamp ook meer energie dan een led lamp, omdat hij behoorlijk heet kan worden. Verder duurt het bij een spaarlamp erg lang voordat hij op volle sterkte brandt. Hierdoor is hij niet geschikt op plaatsen waar de lamp snel in- en uitgeschakeld moet worden, zoals op een toilet.

Lees meer
aansluitschema

Aansluitschema’s en maten van led-inbouwspots

Soms is het handig om de handleiding bij de hand te hebben wanneer u inbouwspots installeert. Daarom vindt u hieronder een aantal handleidingen die u kunt downloaden en printen.

Let er wel op dat u de juiste handleiding gebruikt voor uw inbouwspots? Er is een algemene handleiding (vijfstappenplan) beschikbaar en een schema per type inbouwspot uit onze webwinkel.

Aansluitschema’s voor het inbouwen van led-spotjes

  • Algemeen aansluitschema (vijfstappenplan)
  • Led-inbouwspots 1 watt
  • Led-inbouwspots 3 watt
  • Led-inbouwspots 3 watt cob
  • Led-inbouwspots 5 watt

Meer tips en informatie over led inbouwspots?

Wilt u meer tips en informatie over het aansluiten van led-inbouwspots? Kijk dan eens op onze pagina “Hoe installeer ik mijn led-inbouwspots” of op onze pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij of heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bellen kan natuurlijk ook:  telefoonnummer +31 541 - 586 984.

Lees meer
dimmer

Led spots dimmen: hoe werkt dat?

Ga direct naar:

Stelt u zich eens voor: een romantische avond op de bank, met uw partner, een mooie film en een glaasje wijn. Als u dit beeld in uw hoofd hebt, ziet u waarschijnlijk geen helder verlichte ruimte voor zich, maar eerder een half verlichte ruimte. Een ruimte die associaties van gezelligheid en ontspanning oproept. Dit kunt u bereiken met dimbare verlichting. Verlichting die u zo in kunt stellen dat u sfeer kunt aanbrengen in de ruimte wanneer u dat wilt, en in de mate waarop u dat wilt. Ook led inbouwspots zijn dimbaar, uitstekend dimbaar zelfs. Er zijn alleen een aantal dingen die u moet weten voor het plaatsen van dimbare led spots. 

Kiezen van de juiste led inbouwspots

Bij een dimbare lamp kunt u, met behulp van een dimmer, de intensiteit van de verlichting instellen zoals u dat wilt, op ieder moment van de dag. Als u wat meer licht nodig hebt, om bijvoorbeeld te lezen, te klussen of schoon te maken, dan verhoogt u de intensiteit van het licht. En als de avond dan is aangebroken, en het tijd is om lekker te ontspannen, draait u aan de knop om het licht te dimmen en de sfeer in de ruimte te verhogen. 

Bekijk hier al onze dimbare led spots

Van de meeste led inbouwspots is een dimbare variant beschikbaar, maar dit geldt niet voor allemaal. Als u led inbouwspots wilt gaan kopen, is het dus van belang om goed op te letten dat u de juiste, dimbare versie koopt. Als een lamp dimbaar is, staat dit er altijd bij aangegeven. Staat er niets bij, dan kunt u ervan uitgaan dat de inbouwspot niet dimbaar is, en kunt u dus beter voor een andere kiezen.

Welke dimmer heb ik nodig?

We krijgen regelmatig de vraag of led lampen gedimd kunnen worden met een conventionele dimmer, voor bijvoorbeeld halogeen. Ons antwoord is dat u beter kunt kiezen voor een led dimmer. Dit komt omdat traditionele halogeenlampen en gloeilampen meer stroom verbruiken, en dus een hoger vermogen hebben. Om deze reden heeft de dimmer ook een hoog minimaal vermogen, vaak rond de 40 tot 80 watt. Led lampen verbruiken echter een stuk minder stroom, waardoor het totale vermogen onder het minimale vermogen van de dimmer zit. Hierdoor zal het licht minder goed gedimd kunnen worden, en is de kans groot dat de lampen gaan knipperen. U kunt daarom beter kiezen voor een led dimmer, die sowieso geschikt is voor het dimmen van alle soorten led verlichting. 

Bekijk hier al onze led dimmers

Dimmer en led inbouwspots aansluiten

Het aansluiten van een dimmer en led inbouwspots is niet moeilijk, indien u het stappenplan goed opvolgt. Hier is een algemeen overzicht voor het aansluiten van een led dimmer en led inbouwspots: 

  1. Schakel de elektriciteit uit, om kortsluiting en ongelukken te voorkomen. 
  2. Sluit de dimmer aan op de stroomkring volgens de gebruiksaanwijzing.
  3. Plaats de led dimmer in de inbouwdoos, en sluit hem aan met schroeven of inbouwklemmen.
  4. Sluit de led inbouwspots aan en klem ze in de vooraf geboorde gaten in het plafond.
     

Na het aansluiten, kunt u de elektriciteit weer inschakelen en de lampen uittesten. Met de dimmer kunt u de dimbaarheid van de lampen instellen. Daarna kunt u gaan profiteren van een veelzijdige verlichting met led inbouwspots, waarbij u altijd de juiste sfeerverlichting hebt op het juiste moment!

Lees meer
voordelen_led

Voordelen van led ten opzichte van halogeen verlichting

We stappen massaal over van de conventionele halogeenverlichting op de steeds populairder wordende led verlichting. Dit is natuurlijk niet voor niets: ten opzichte van halogeenverlichting kent verlichting met led vele voordelen. Zo verbruikt led verlichting minder stroom en is het duurzamer dan halogeen. Lees verder en ontdek de verschillen tussen de twee soorten lampen, zodat ook u kunt gaan profiteren van de voordelen van led ten opzichte van halogeen.

Wat is het verschil tussen led en halogeen?

Een halogeenlamp werkt eigenlijk net als een gloeilamp. In een gloeilamp zit een gloeidraad, die met een toevoer van elektriciteit heel erg heet wordt, waardoor er licht vrijkomt. Hierbij stijgt de temperatuur van de gloeidraad echter ook enorm, waardoor een groot deel van de energie verloren gaat in de vorm van warmte. Om deze lampen wat duurzamer te maken, is de halogeenverlichting uitgevonden. Deze lampen werken ook met het principe van een gloeidraad, maar er zitten ook gassen in de lichtbol verwerkt, die de gloeidraad extra onder druk zetten. Hierdoor is er ongeveer 25% minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. 

Met de komst van de led verlichting is deze energiebesparing echter in het niet gevallen. Het woord led staat namelijk voor “Light Emitting Diode”, de chip in de lamp die de stroom die erdoorheen geleidt omzet in licht. Dit doet het op heel efficiënte manier, want er komt nauwelijks warmte bij vrij. Hierdoor is de led spot een stuk zuiniger dan halogeen.

Stroomverbruik van led verlichting versus halogeen

Door de verschillende manieren waarop de twee soorten verlichting in elkaar zitten, komt er bij led spots een stuk minder warmte vrij dan bij halogeen. Dit verschil is zelfs zo groot, dat u met led verlichting bijna tien keer zo weinig stroom verbruikt als met een halogeenspot. Een halogeenlamp van 50 watt kan namelijk met gemak worden vervangen door een led spot van 3 watt om dezelfde lichthoeveelheid te kunnen produceren.

Duurzaamheid van led en halogeen

Naast het feit dat u met led verlichting veel energie bespaart ten opzichte van halogeen, is er nog een ander voordeel van led verlichting. Led spots hoeven namelijk bijna niet vervangen te worden. Bij halogeenverlichting kan de gloeidraad in de lamp nog wel eens oververhit raken, waardoor de lamp binnen een jaar al kapot gaat. Gemiddeld gezien gaat een halogeenlamp zo’n 2000 branduren mee. Als we ervan uitgaan dat u uw woning 250 dagen per jaar 10 uur per dag verlicht, dan is uw halogeenlamp binnen een jaar alweer aan vervanging toe. Vergelijk dit maar eens met een led spot, die gemiddeld genomen maar liefst 1500 branduren meegaat. Een led spot hoeft u dus maar eens in de tien tot twintig jaar te vervangen! Ook dit bespaart u een hoop kosten, en daarnaast levert de verminderde vervanging ook weer minder milieubelasting op.

Geen halogeen meer verkrijgbaar dankzij led

Dankzij al deze voordelen van led verlichting, is verlichting met halogeen vanaf 1 september 2018 verboden. Dit heeft ermee te maken dat de Europese Unie de algemene verlichting zo zuinig mogelijk wil maken, om zoveel mogelijk te kunnen besparen. Halogeenlampen voldoen niet meer aan de standaarden voor zuinige lampen, maar led verlichting wel.

Lees meer
terugverdientijd_led

Terugverdientijd led verlichting

Vaak krijgen we de vraag of led spots nu echt zo veel voordeliger zijn dan hun halogeenvariant. Immers, de investeringskosten die u betaalt wanneer u een heel huis wilt voorzien van led verlichting, tellen wel bij elkaar op. Zijn de stroomkosten dan echt een stuk lager dan bij halogeen? Het antwoord is een volmondig ja. Dankzij de lage stroomkosten en nauwelijks aanwezige vervangingskosten, hebt u uw led verlichting binnen de kortste keren weer terugverdiend. Hoe dit in elkaar zit, leggen we in onderstaand artikel uit. Daarbij geven we u een rekenvoorbeeld, zodat u kunt zien wat de terugverdientijd van uw led verlichting is.

Energiekosten besparen met led verlichting

U hebt vast wel eens gehoord dat verlichting met behulp van led spots een stuk minder stroom verbruikt dan halogeenspots, gloeilampen en spaarlampen. Maar hoe komt dit eigenlijk, en hoeveel zuiniger zijn ze nu precies? Om te beginnen nemen we even het voorbeeld van een gloeilamp. Deze vorm van verlichting verbruikt de meeste stroom, omdat het licht wordt geproduceerd door een stroom elektriciteit die door de gloeidraad in de lamp loopt. De draad wordt hierbij ontzettend heet, waardoor er dus een aanzienlijk deel van de elektriciteit verloren gaat aan warmte.

Halogeenlampen zitten op dezelfde manier in elkaar, maar deze zijn zo gemaakt dat er gassen in de lamp zitten, die de gloeidraad onder druk zetten. Hierdoor kan met minder stroom meer hitte geproduceerd worden. Halogeenverlichting is daarom al een stuk zuiniger dan gloeilampen, maar het haalt het niet bij led verlichting. 

Led spots werken met behulp van een chip, waarbij de stroom op een efficiënte manier kan worden omgezet tot licht. Hierbij komt nauwelijks warmte vrij, wat ervoor zorgt dat een led lamp de meest efficiënte lichtbron is. Ter vergelijking: een led lamp verbruikt ongeveer 10 keer minder stroom dan een halogeenlamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren, en maar liefst 25 keer minder dan gloeilampen. Dit kan u al een hoop energiekosten besparen!

Minder vervangingskosten met led verlichting

Naast het feit dat led verlichting minder stroom verbruikt dan conventionele lampen, is de levensduur ook nog eens een stuk langer. Dit komt omdat led lampen nauwelijks warm worden, en daarom niet kapot gaan omdat ze oververhit raken. Bij halogeenlampen en gloeilampen kan de gloeidraad namelijk zo heet worden dat hij knapt; iets wat bij led inbouwspots natuurlijk niet kan gebeuren. Waar halogeenspots gemiddeld slechts 2000 branduren meegaan, en daarom vrijwel ieder jaar vervangen moeten worden, hebben led spots een levensduur van maar liefst 50.000 branduren! Als we ervan uitgaan dat u de lamp 250 dagen lang 10 uur gebruikt, komt dit erop neer dat u een led lamp maar eens in de vijftien jaar hoeft te vervangen. Ook dit bespaart u natuurlijk een hoop geld.

Rekensom voor terugverdientijd led verlichting

Als voorbeeld stellen we dat u op dit moment 10 halogeenspots van 50 watt hebt, die u wilt vervangen door 10 led spots van dimbare led inbouwspots van 3 watt, zoals de spots die u in de webshop van Ledinbouwspotsleds.nl kunt kopen. 
Uw investeringskosten zijn dan als volgt:
10 x €15,95 = €159,50.

Met de led inbouwspots verbruikt u minder stroom dan uw halogeenverlichting. Met halogeen verbruikt u:
10 spotjes x 50 watt = 500 watt.

Dit komt neer op 1250 kWh per jaar als u de lampen 250 dagen per jaar 10 uur gebruikt. 

De stroomkosten zijn gemiddeld €0,21 per kWh, dus dit komt neer op:
1250 kWh x €0,21 = €262,50 per jaar.

Voor led spots is dit:
10 spotjes x 3 watt x 10 uur x 250 dagen x €0,21 = €15,75 per jaar.

U bespaart dus €246,75 aan energiekosten per jaar. 

Daarmee heeft u uw led spots binnen een jaar al ruim terugverdiend. Rekent u daar nog de jaarlijkse vervangingskosten van halogeenspots bij op, dan wordt dit getal nog groter. Overstappen op led verlichting is het wat betreft de terugverdientijd dus dubbel en dwars waard.

Lees meer
20_watt_halogeen

Hoeveel watt led moet ik kiezen om een 20 watt halogeenspot te vervangen?

Heeft u op dit moment halogeenspots en wilt u deze vervangen door led-spots, dan vraagt u zich waarschijnlijk af welke spotjes u het beste kunt kiezen. 20 watt halogeenspots kunt u vervangen door led-spotjes van 1 watt. Deze spotjes hebben een lage lichtintensiteit, die zorgt voor een gezellige sfeer in uw woning. Op verpakkingen van verlichting vindt u vaak informatie over het aantal watt en lumen. Wat het verschil is, leggen wij u graag uit.

Wat is watt bij een 20 watt halogeenlamp?

Het wattage zegt iets over het vermogen van een lamp. Dus, de hoeveelheid stroom die een lamp nodig heeft om een bepaalde lichtopbrengst te produceren. In het geval van een 20 watt halogeenlamp, verbruikt deze 20 watt om ongeveer 100 lumen aan licht te produceren.

Wat is lumen bij een 1 watt led-spot?

De lichtopbrengst van een lamp drukken we uit in lumen. Wanneer u een 20 watt halogeenspot vervangt door een led-spotje, is er nog maar 1 watt nodig om diezelfde 100 lumen te produceren. Dit komt doordat led-spots efficiënter met hun energie omgaan. Wilt u dus halogeen vervangen door led, dan kiest u dus een lager wattage dan bij een halogeenspot, voor dezelfde hoeveelheid licht.

1 watt led voor 100 lumen

Zowel een halogeenspot van 20 watt als een led-spot van 1 watt geeft een lichtopbrengst van 100 lumen. 100 lumen is een goede hoeveelheid licht voor bijvoorbeeld een schemerlamp of sfeerverlichting. Juist daarom zijn led-spots van 1 watt vaak klein, zodat u ze kunt gebruiken als sfeerverlichting. U kunt ervoor kiezen om meerdere kleine led-spots van 1 watt naast elkaar te plaatsen of om een beetje te spelen met verlichting. Door ze bijvoorbeeld in een boekenkast of vitrine te plaatsen. Wanneer u licht uit minder gebruikelijke hoeken laat schijnen, creëert u een speels effect. Heeft u nu sfeerverlichting met 20 watt halogeenspots? Dan kunt u deze één op één vervangen door nieuwe led-spots van 1 watt.

Lees meer
50_watt_halogeen

Hoeveel watt led gebruik ik om 50 watt halogeen te vervangen?

Wilt u uw 50 watt halogeenverlichting vervangen door led-verlichting? Dan kiest u voor led-spots van 3 watt. Deze spotjes met een veel lager wattage dan halogeen leveren namelijk dezelfde hoeveelheid licht op. Zo kunt u 50 watt halogeenspots één op één vervangen door 3 watt led-spots.

Geven led-spotjes van 3 watt niet minder licht?

Led-spotjes van 3 watt zijn dus een uitstekende vervanger voor 50 watt halogeenspots. Wij krijgen echter vaak de vraag hoe dit verschil ontstaat. Geven led-spots dan niet veel minder licht? Het antwoord op deze vraag is ‘Nee, led-spotjes geven evenveel licht’. Het wattage geeft aan hoeveel energie een lamp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid licht te produceren. Led-spotjes zijn zuiniger dan halogeen, omdat ze minder energie omzetten in warmte. Daardoor kunnen led-spots met een lager vermogen dezelfde hoeveelheid licht genereren als halogeenspots. Hierdoor kunt u kiezen voor een led-lamp van 3 watt in plaats van een halogeenspot van 50 watt.

Hoeveel lumen produceert een 3 watt led-spot?

Lumen is de eenheid die gebruikt wordt voor het uitdrukken van lichtopbrengst. Led-spotjes van 3 watt en 50 watt halogeenspots leveren beide 300 lumen licht op. Voor de beeldvorming: 300 lumen is iets meer dan de gemiddelde sfeerverlichting en wordt vaak gebruikt als accentverlichting voor voorwerpen die dichtbij staan of als taakverlichting. Heeft u nu al halogeenspots van 50 watt, dan heeft u wel een idee hoeveel licht 300 lumen ongeveer is. U kunt uw spots dan gerust door led-spotjes vervangen, want u krijgt dezelfde hoeveelheid licht. Het verschil is dat uw nieuwe led-spots van hogere kwaliteit zijn en een stuk minder elektriciteit verbruiken.

Lees meer
75_watt_halogeenlamp

Hoeveel watt led moet ik kiezen om een 75 watt halogeenlamp te vervangen?

Heeft u op dit moment halogeenspots en wilt u deze vervangen door led-spots, dan vraagt u zich waarschijnlijk af welke spotjes u het beste kunt kiezen. Halogeenspots van 75 watt kunt u eenvoudig vervangen door led-spotjes van 5 watt. Daarmee krijgt u namelijk dezelfde hoeveelheid licht als met halogeenspots. Het verschil is dat de led-spots een stuk minder elektriciteit verbruiken en een hogere kwaliteit licht leveren.

Wat is de lichtopbrengst van 5 watt led-spotjes?

Een led-spot van 5 watt kan 350 lumen licht leveren. Dat is dezelfde hoeveelheid licht als halogeenspots van 75 watt. led-lampen met een lichtopbrengst van 350 lumen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor boven uw eettafel of als werkverlichting in uw keuken. Wilt u de lichtintensiteit kunnen verlagen, wanneer u bijvoorbeeld toe bent aan een beetje ontspanning? Kies dan voor dimbare spots om uw 75 watt halogeen lampen te vervangen. Hiermee creëert u in een handomdraai gezellige sfeerverlichting in uw woning.

Waarom zou u 75 watt halogeen lampen vervangen door led?

Zoals u al kunt zien aan het verschil in (watt)vermogen, gebruiken led-spots veel minder stroom om dezelfde hoeveelheid licht te produceren als een halogeenlamp. Doordat led-lampen minder warmte produceren ten opzichte van halogeen, kunnen zij de elektriciteit effectiever omzetten in licht. Overstappen op led-spots betekent dus altijd dat u kunt besparen op uw stroomverbruik. En dat is goed voor het milieu én uw portemonnee. Een bijkomend voordeel is dat led-spots een hogere kwaliteit licht produceren dan halogeenverlichting, waardoor u profiteert van een prachtige verlichting in uw huis!

Lees meer
100_watt_halogeen

Hoeveel watt led moet ik kiezen om 100 watt halogeen te vervangen?

Om dezelfde grote hoeveelheid licht te krijgen die halogeen lampen van 100 watt produceren, kunt u kiezen voor led spots met een vermogen van 6 watt. Ondanks dit veel lagere vermogen kunt u met led spots van 6 watt dezelfde heldere verlichting krijgen als uw oude halogeenspots.

Het gebruik van led spots van 6 watt

Halogeen spots van 100 watt, en daarmee ook led spots van 6 watt, kunnen een lichtopbrengst leveren van 900 lumen. Dit is een aardig grote hoeveelheid licht voor één lamp. Ter vergelijking: boven de eettafel wordt vaak verlicht met lampen van 300 tot 500 lumen, en in de badkamer is de benodigde lichthoeveelheid nog lager. Hier worden vaak spots van 200 tot 400 lumen gebruikt. Met led spots van 6 watt kunt u dus grote oppervlakken van een goede verlichting voorzien. U kunt ze bijvoorbeeld toepassen in donkere kelders of zolderkamers, waar niet veel ramen aanwezig zijn. Ook in de garage of schuur kunnen spots van 6 watt goed van pas komen, omdat u hiermee een goed zicht zult hebben tijdens het klussen.

Het verschil tussen 100 watt bij halogeen en 6 watt bij led spots is erg groot.

Hoe kan het vermogen bij led spots zo veel lager zijn, terwijl deze spots wel dezelfde lichtopbrengst kunnen leveren? Het antwoord is simpel: led spots hoeven veel minder stroom te gebruiken voor dezelfde lichtopbrengst. Bijna alle stroom die led spots verbruiken, wordt ook daadwerkelijk omgezet in licht, terwijl bij halogeen spots veel stroom verloren gaat aan warmte. Daarom zijn led spots ook een stuk beter voor het milieu dan halogeen spots, en worden ze niet zo snel warm. Dit zorgt ook nog eens voor extra veiligheid!

Lees meer

Wat betekent lumen bij led-verlichting? En hoeveel lumen heb ik nodig?

De enige manier om lichtopbrengst goed uit te drukken, is in lumen. Deze term komt u veel tegen als u nieuwe verlichting aanschaft. Zowel de lichtopbrengst van verschillende soorten led-verlichting, zoals led-inbouwspots, led-opbouwspots en led-stralers drukken we uit in lumen, maar ook de lichtopbrengst van gloeilampen en halogeenverlichting.

Lumen en watt; hoe zit dat?

Er bestaat nog steeds verwarring over een andere term die veel gebruikt wordt om de lichtopbrengst uit te drukken: het aantal watt. Dit gaat vooral over de hoeveelheid elektriciteit die een lamp verbruikt. Een hoger wattage betekent echter niet altijd dat de lamp ook meer licht uitstraalt. Dit is alleen het geval wanneer u de lichtopbrengst vergelijkt binnen een zelfde soort lamp. Bijvoorbeeld van een halogeenlamp van 50 watt met een halogeenlamp van 80 watt. Vergelijkt u echter een halogeenlamp met een led-lamp dan gaat deze redenering niet meer op. Een led-lamp gaat namelijk veel efficiënter om met energie. Een led-lamp verbruikt daardoor minder elektriciteit om dezelfde, of zelfs een hogere, lichtopbrengst te leveren. Wilt u bijvoorbeeld een halogeenlamp van 50 watt vervangen door een led-spot, dan kiest u voor een spot van 3 watt om dezelfde hoeveelheid licht te genereren. In dit voorbeeld is het aantal watt dus verschillend, maar het aantal lumen - de hoeveelheid licht die de spots daadwerkelijk produceren - is gelijk. Daarom is het verstandig bij het kiezen van led-verlichting altijd te letten op het aantal lumen en niet het aantal watt. Gaat u halogeen vervangen door led? Lees dan hier meer over het vergelijken van lumen en watt.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Het aantal lumen dat u nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. De vuistregel is: hoe groter en donkerder de ruimte, des te hoger het aantal lumen dat u nodig heeft om de ruimte goed te verlichten. Maar ook het doel van de ruimte bepaalt hoeveel licht u echt nodig heeft. Een kantoor wilt u feller verlichten dan een slaapkamer. Het aantal lumen dat u op kantoor nodig heeft, is dus hoger. Daarnaast heeft ook het aantal ramen in de ruimte invloed op het aantal benodigde lumen. Op zolder of in de kelder komt meestal minder daglicht binnen, waardoor u meer lumen nodig heeft om de ruimte te verlichten.

Lees meer
lumen_lux

Lumen en lux: de verschillen

Als het om de opbrengst van led lampen gaat, zijn er veel verschillende termen. We begrijpen dat deze termen soms verwarrend kunnen zijn wanneer je een nieuwe lamp wilt gaan kopen. Daarom behandelen we in dit artikel twee veelvoorkomende termen die gaan over de lichtopbrengst bij led lampen: Lumen en lux. Wat zijn de verschillen tussen de twee? En waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe led lamp wilt gaan kopen?

Wat is lumen?

De hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, wordt uitgedrukt in lumen. Dit aantal lumen is een mate voor de helderheid die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe hoger het aantal lumen is, des te meer licht de led lamp in totaal genereert. Het aantal lumen is een fotometrische eenheid: dit wil zeggen dat er bij de bepaling van het aantal lumen rekening wordt gehouden met het menselijk oog. Dit komt omdat mensen bepaalde kleuren beter kunnen zien dan andere. Een voorbeeld: Als een lamp één watt vermogen uitstraalt in een groene lichtkleur (een golflengte van 550 nm), dan geeft dit 683 lumen. Maar als we één watt vermogen in een oranje lichtbron (golflengte van 650 nm) stoppen, straalt deze slechts 73 lumen uit. Dit komt omdat we het groene licht helderder kunnen waarnemen dan het oranje licht.

Wat is lux?

Het aantal lux lijkt op het aantal lumen, maar deze waarde is toch net een beetje anders. Het aantal lux is namelijk de lichtsterkte, die precies aangeeft hoeveel licht er op een bepaald oppervlak terechtkomt. Op werkplekken zijn er vaak richtlijnen voor het aantal lux dat er op een plek nodig is, om veilig en gezond te kunnen werken. Zo wordt er op een kantoor vaak een minimum van 500 lux gehanteerd.

De verschillen tussen lumen en lux

Het grote verschil tussen de twee eenheden lumen en lux is dus dat er bij het aantal lux rekening wordt gehouden met het oppervlak waarop het licht wordt verspreid, terwijl het aantal lumen iets zegt over het licht dat een led lamp in totaal kan uitstralen. Dit kunnen we toelichten met een klein rekenvoorbeeldje: Als je een led lamp hebt die in totaal 1000 lumen kan uitstralen, en er wordt een oppervlak van 1 m 2 verlicht, dan wordt er op deze vierkante meter dus een lichthoeveelheid van 1000 lux uitgestraald. Stel dat we dezelfde led lamp hebben, met dezelfde 1000 lumen, die nu een oppervlak van 10 m 2 verlicht, dan hebben we een lichtopbrengst van 1000/10 = 100 lux.

Tips voor het kopen van een led lamp

Het is dus wel duidelijk dat het vermogen, dus het aantal watt van een led lamp lang niet alles zegt over de lichtopbrengst. Tussen twee verschillende tinten warmwit licht kan al een groot verschil zitten in de helderheid die wij waarnemen. Het is daarom handig om altijd op het aantal lumen of lux te letten, en niet op het vermogen. Hoe groter je ruimte is, des te hoger het aantal lumen dat je nodig hebt. Wil je je richten op het verlichten van een werkplek, dan kun je beter rekening houden met het aantal lux, om aan de arbeidsvoorwaarden te voldoen. Bij de led inbouwspots in onze webwinkel staat altijd het aantal lumen aangegeven. Dit kunt u gebruiken om te bepalen welke led spots u nodig hebt.

Lees meer
wattage_led_verlichting

Wat betekent wattage bij led verlichting?

Het vermogen van een led spot wordt uitgedrukt in watt, dus het wattage zegt iets over de hoeveelheid stroom die de led spot gebruikt om een bepaalde hoeveelheid licht te kunnen geven. Het wattage wordt nog wel eens door elkaar gehaald met het aantal lumen, maar dit staat voor de lichtopbrengst van de lamp, en is dus een ander begrip.

Wattage en lumen, wat is het verschil?

Wattage en lumen zijn niet hetzelfde. Het aantal watt staat voor de hoeveelheid stroom die een lamp gebruikt, terwijl het aantal lumen iets zegt over de hoeveelheid licht die de lamp kan uitstralen. Vroeger was het bij halogeenspots zo dat een hoger wattage ook betekende dat de led spots meer licht konden produceren, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Led verlichting is een stuk zuiniger, en zal daarom een lager wattage hebben om dezelfde hoeveelheid licht te kunnen opleveren.

Wattage van led spots vergeleken met halogeen

Als u halogeenspots wilt vervangen door led, dan zult u er al snel achterkomen dat de wattages van led spots over het algemeen een stuk lager zijn dan die van halogeen. Dit komt omdat led spots een stuk minder stroom verbruiken dan conventionele verlichting. Led lampen zijn zo ontworpen dat ze vrijwel alle energie die binnenkomt kunnen omzetten tot licht, terwijl bij halogeenspots en andere conventionele soorten verlichting ook een groot deel wordt omgezet in warmte. Daarom kunnen led spots met het verbruik van een stuk minder stroom dezelfde hoeveelheid licht uitstralen. Zo heeft een halogeenspot een vermogen van 75 watt om 350 lumen te produceren, terwijl een led spot van 5 watt hetzelfde kan. Het is daarom aan te raden om bij het vervangen van halogeen door led verlichting te kijken naar het aantal lumen, en niet naar het wattage.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top